marți, 12 mai 2015

Sirul Fibonacci

Acest sir de numere se formeaza asadar : fiecare numar anterior constituie suma a doua numere precedente: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 2584… remarcabil in acest sir este faptul ca in permanenta intalnim o anumita legitate: orice numar alegem din acest sir, raportul acestuia fata de celelalte tinde spre 0,618 si 1,618 si cu cat este mai mare numarul, cu atat se beneficia de mai exact acest raport. Daca vom compara oricare numar cu primele alaturate, sau cu urmatoarele, se constata ca raportul lor este 0,382 si 2,618, respectiv — 0,236 si 4,236. 



Lungimile miscarilor pretului pe pietele financiare indeplinesc continuu unul din raporturile enumerate mai sus. Cum se masoara si se pune nivelele Fibonacci? 



Valul de baza, corectie, divergenta Cel mai des utilizat mijloc de masurare si prognozare a lungimii miscarii pretului dupa lungimea ultimului val, format in directie opusa, este Fibo interior . Prin val este inteleasa miscarea pretului de la varf spre baza sau de la baza spre varf (acest termen este utilizat de Charles Dow si Elliott (vezi capitolul Analiza valurilor). Relativ, la finalul unui val de coborare si inceperea unei miscari crescatoare, luam drept unitate lungimea acestui val si proiectam nivelele Fibonacci (fig. 62). Aceste nivele, pe de o parte, reprezinta tintele viitoarei miscari ascendente, iar, pe de alta parte joaca rolul de rezistenta sau suport. 


In exemplul prezentat (fig. 63), dupa terminarea valului AB, acesta devine o unitate de masura pentru proiectarea urmatorului val BC. Corectia BC atinge 0,618 din lungimea AB. In continuare, valul BC este utilizat drept unitate pentru a proiecta nivelul potential in punctul D. Valul CD are lungimea de 1,1618 raportata la BC. In plus, de la valul BC proiectam si nivelul de 2,618, care corespunde punctului F. Valul DE se corecteaza pana la 0,382 fata de CD si in acelasi timp nivelul punctului E coincide cu nivelul punctului B, confirmand regula: linia de rezistenta strapunsa se transforma in suport. De la lungimea valului DE proiectam tinta 2,618, unde se va termina urmatorul val — EF. Dupa cum observam, proiectia punctului F este prognozata de doua valuri: 2,618-BC si 2,618-DE. Cand doua sau mai multe proiectii Fibo, definite de diferite valuri coincid, atunci este nemaipomenit de proabil ca acest nivel sa constituie un punct reversibil. 
Nivelele Fibonacci, proiectate corect, actioneaza ca un magnet pentru preturi si, totodata, ca nivele de schimbare a directiei sau, in cel mai rau caz, ca o rezistenta temporara. Este necesar de luat in considerare, ca marja de eroare poate fi de 4-5% fata de tinta stabilita. asadar , la miscarea de 100 puncte (pips) este posibil ca pretul sa nu atinga sau sa depaseasca acest nivel cu 4-5 pips. Daca miscarea pretului este de 1000 de pips, atunci abatearea de +/- 40, 50 pips este posibila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu