joi, 27 noiembrie 2014

MACD


Indicatorul Moving Average Convegence Divergence (MACD) reprezinta convergenta si divergenta mediilor mobile. El se construieste ca diferenta intre doua medii mobile, care este exprimata prin histograme (hasurari verticale). Ca semnal de intrare in piata se intrebuinteaza media mobila a indicatorului MACD (linia semnal). Acesta este unul din cei mai cunoscuti indicatori clasici, intrebuintat de majoritatea traderilor si analistilor pe pietele financiare pentru a analiza puterea de evolutie a trendului. De obicei, pentru crearea indicatorului se folosesc mediile mobile exponentiale (EMA) cu perioade de 26 si 12, iar ca linie semnal — media mobila cu un timp 9.
MACD = EM A12-EM A26-EM A9*(EM A12-EM A26)
Reguli generale de utilizare a indicatorului sunt urmatoarele:
Cand histogramele MACD se gaseste mai sus de linia zero, trendul este ascendent, cand se gaseste mai jos — de coborare.
Cat timp MACD formeaza noi histograme pozitive mai inalte, trendul ascendent are potential de continuare (la trendul de coborare situatia este identica).
Cand pretul formeaza un nou maxim, iar histogramele MACD sunt mai jos decat maximul anterior, se apreciaza ca trendul ascendent pierde din putere si probabil urmeaza o scadere a pretului. Acest efect se numeste divergenta (Divergence) trendului si anticiparea corecta a pretului viitor este probabila, deoarece divergenta indica potentiala schimbare a directiei pretului.
 
 
Divergenta reprezinta diferenta intre directia pretului si directia indicatorului, si reflecta principiul neconfirmarii tendintei curente a pietei. Cand maximele preturilor sunt confirmate de maximele indicatorului, inseamna ca trendul este sustinut de entuziasmul traderilor, care asteapta ca pretul sa atinga un nivel si mai inalt. Neconfirmarea inseamna ca noile varfuri sunt atinse mai mult din inertie, si din lipsa unui numar mare de vanzatori care sa stopeze cresterea pretului. In aceasta situatie apare momentul cand tranzactiile de cumparare s?au efectuat si in piata au ramas putini cumparatori (volumul ordinelor de cumparare este nemaipomenit de mic). In acest moment chiar si un volum redus de vanzari (cel mai mereu din cauza inchiderii pozitiilor lungi) determina scaderea pretului, deoarece sunt mai putini cumparatori si volumele la cumparare sunt minime. Acest moment este benefic pentru deschiderea pozitiilor impotriva trendului, deoarece probabilitatea inlocuirii directiei este nemaipomenit de mare, cat si potentialul profit. Rationamentul in cazul unui trend de coborare este identic. nasterea divergentei reprezinta un semnal important nu numai pentru indicatorul MACD, dar si pentru alti oscilatori, ca RSI, Stochastic etc.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu