luni, 15 septembrie 2014

Varf triplu si baza tripla (triple top and triple bottom — TT &TB)

 
 


Sa analizam figura 34. Varful triplu este o combinatie de trei varfuri si doua baze. Inaltimea varfurilor este relativ egala. O conditie importanta este ca primul varf sa fie cel mai inalt. Varful triplu este ultimul model din sirul H&S si DT&DB. De regula, al patrulea varf lipseste. Acest model este intalnit mai rar decat altele si formarea lui au nevoie mai mult timp.
Specificatiile figurii varf triplu (baza tripla) sunt identice cu ale varfului dublu (bazei duble). Momentul deschiderii pozitiei de tranzactionare este cand preturile strapung suportul (la varful triplu) sau solida (la baza tripla). Tinta profitului este proiectia inaltimii figurii din momentul strapungerii. Ordinul Stop Loss se stabileste mai sus de suport (la vanzare) sau mai jos de solida (la cumparare).
 
 
 
 
 
In fig. 35, pe graficul zilnic (Daily) al actiunilor companiei AIG este reprezentat un exemplu de figura varf triplu, cu maxime in 11.05.2007, 10.06.2007 si 18.06.2007. In fig. 36, este reprezentat un exemplu de figura Rounded Day. Acesta este un model de schimbare a directiei, caracteristica fiind prezenta unei lumanari mari, al carei maxim este situat deasupra unui nivel puternic. Se deosebesc doua tipuri ale acestei figuri: cu o lumanare sau doua. In cazul al doilea, prima lumanare are costul de inchidere deasupra nivelului puternic de solida sau de suport, a doua lumanare se formeaza in directia opusa, si au dimensiuni relativ egale. Figurile de cele mai multe ori apar la finalul unui trend.
 
Cum se formeaza figura?
 
Vom analiza figura formata pe maxime, pe minime rationamentul fiind identic. Dupa crestere, costul atinge un nivel puternic de solida , urmat de o volatilitate ridicata la acest nivel, care se concretizeaza prin formarea unei sau a doua lumanari, insotite de cresterea volumului de tranzactionare. Aceasta reactie se numeste fierbere. Dupa fierbere, cotatiile revin la nivelul puternic si se schimba directia trendului.
Tactica utilizata in acest caz consta in deschiderea pozitiei dupa fierbere, odata cu pozitionarea ordinului Stop Loss mai mult de nivelul puternic. Tinta profitului nu este concreta — de exemplu, aceasta poate fi urmatoarea zona de suport sau solida .
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu