luni, 29 septembrie 2014

Triunghiuri (Triangles)

 
 
Cele mai răspândite figuri sunt triunghiurile. Practic, acestea constituie o figură de bază a analizei tehnice. Pe lângă faptul că aceste figuri sunt întâlnite frecvent, sunt de asemenea figuri cu tendinţe de evoluţie clar exprimate. Vom examina trei tipuri de triunghiuri: simetric (symmetrical), ascendent(ascending) şi descendent (descending). Înainte de a studia aceste tipuri de triunghiuri, e necesar să menţionăm că acestea pot fi analizate, în mod diferit, nu doar ca figuri de continuare, dar şi ca figuri de inversare a trendului.




Triunghiul simetric reprezintă o combinaţie de minime şi maxime, unite de liniile de suport şi rezistenţă corespunzătoare, care formează un triunghi cu laturi egale. Amplasarea triunghiului în spaţiu este orizontală, fiind permisă doar o înclinaţie foarte mică. Această figură este utilizată în analiza diferitelor pieţe financiare: forex, acţiuni, futures. În fig. 43 este prezentat un triunghi, după formarea căruia mişcarea ascendentă continuă. Vom analiza exemplul doar a evoluţiei ascendente, deoarece pentru o evoluţie descendentă raţionamentul este identic.
Cum se formează figura?
După creşterea preţului (valul 1) piaţa ajunge la un nivel pe care nu-lpoate depăşi. Aici sunt închise poziţiile de cumpărare, şi pe piaţă intră vânzătorii. Valul 2 confirmă aceste acţiuni, exprimate în evoluţia pieţei în direcţie opusă. Această schimbare nu este capabilă să ducă preţul la minimul precedent, deoarece cumpărătorii apar pe piaţă mai devreme, după care urmează o nouă încercare a străpungerii maximului anterior (valul 3). Aici se manifestă nerăbdarea vânzătorilor, care nu aşteaptă momentul atingerii rezistenţei şi vând rapid. Dacă trasăm liniile corespunzătoare suportului şi rezistenţei prin cele 4 puncte obţinute, se formează un triunghi. Situaţia se repetă — declinul, exprimat prin valul 4, se termină şi mai repede decât la valul 2, ceea ce indică faptul că participanţii la piaţă nu au răbdare, şi cumpără mai devreme. Valul 5 străpunge triunghiul, ceea ce confirmă figura.
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu