luni, 1 septembrie 2014

Nivele puternice (Strong levels) parea a-II-a


In fig. 29 avem exemple de linii de trend, pe graficul zilnic (Daily) USD/CHF, din perioada decembrie 2006 — septembrie 2007. Observam ca liniile de trend influenteaza evolutia pretului si dupa strapungerea acestora, intr‑o oarecare masura putem anticipa miscarea ulterioara a pretului.

Sfaturi practice 
Trasarea exacta a liniilor de trend, determinarea nivelelor de suport si solida — sunt momente‑cheie pentru o analiza reusita. Pentru a stabili corect aceste zone si importanta lor se cere respectate cateva reguli simple:
 1. Pentru a trasa linia de trend (de suport sau solida ) este obligatorie trecerea ei prin cel putin doua puncte: doua puncte de minim sau maxim. Aceasta va trece prin doua zone fixe ale suportului sau rezistentei. Cand linia trece prin trei sau mai multe puncte, ea se numeste line de trend confirmata.

 2. Cu cat sunt mai multe puncte prin care trece linia, cu atat este mai importanta si este capabila sa influenteze mai puternic piata. Fiecare punct de pe linie (maxim sau minim) reprezinta, la modul figurat, un camp de lupta intre tauri si ursi. Cu cat sunt mai multe puncte minime, pe linia ascendenta a trendului, cu atat sunt mai multe nivele unde cumparatorii domina vanzatorii. Urmand regula de mai sus, linia se cere trasata in asa fel incat ea sa cuprinda un numar cat mai mare de puncte. Nu este obligatoriu ca linia sa treaca prin doua minime consecutive, In cazul in care este posibil, o trasam in acest fel incat sa includa un numar mai mare de minime, intersectand acumularea intermediara a preturilor. 

3. Cu cat o linie de trend este valabila mai mult timp, cu atat aceasta reprezinta un nivel de suport sau solida mai important. 

4. Odata strapuns, nivelul de suport sau solida isi pastreaza influenta asupra pietei, devenind suport din solida sau invers.

5. Cateodata se intampla ca dupa strapungerea suportului sau rezistentei, piata dispune de o corectie pana la nivelul de pret anterior stapuns si numai dupa testarea aceastuia isi continua miscarea in directia strapungerii. 

6. Importanta unei linii de trend (suport sau solida ) este determinata de unghiul sau. Linia de trend cu un unghi mai mic de 45º este mai stabila. Cu cat este mai mare panta liniei, cu atat aceasta poate influenta mai putin piata pe termen lung . 

7. Revenirea pietei la nivelul liniei de trend creste interesul vanzatorilor (la trendul descendent ) sau al cumparatorilor (la trendul ascendent), care vor incerca sa restabileasca directia de evolutie precedenta a instrumentului financiar. 

8. Nu lasati ordinele Stop Loss (ce limiteaza pierderea) la nivelul suportului sau rezistentei. evolutia pietei dispune de urmatoarea caracteristica : atingand un anumit nivel, mai mult de o perioada scurta este posibila revenirea pretului la acest nivel si apoi miscarea sa continue in directia favorabila Dvs. Pentru a alunga aceste situatii nefavorabile, intotdeauna plasati ordinele putin sub nivelul suportului ( In cazul in care este deschisa pozitia de cumparare) si putin mai mult de nivelul rezistentei ( In cazul in care este deschisa pozitie de vanzare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu