marți, 3 martie 2015

DPO — DETRENDED PRICE OSCILLATOR

DPO este un indicator utilizat in determinarea ciclului pietei si a starii de supra-cumparare si supra-vanzare a pretului. Principiul de construire al indicatorului este aproximativ simplu si este asemanator cu al indicatorului clasic Momentum. 
Se utilizeaza linia mobila centrala MA, cu o anumita perioada X (cea mai utilizata este 14 sau 20), care este deplasata inapoi cu X/2+1 perioade. Dupa care din datele MA se deduc preturile de inchidere. Ca rezultat se beneficia de un oscilator care intersecteaza linia zero in sus (cand incepe trendul ascendent) sau in jos ( descrescator ). 


DPO reflecta cu exactitate momentele de schimbare a trendului (fig. 111), atunci cand are loc strapungerea liniei zero. producerea divergentei este un semnal ce anticipeaza o schimbare a trendului. Ciclurile in evolutia preturilor reprezinta intervale egale de timp, in cadrul carora au loc schimbari esentiale ale directiei. 
In timp ce majoritatea metodelor indica directia si marimea aproximativa a urmatorului val, analiza ciclurilor indica momentul de schimbare a directiei pietei. De obicei ciclurile se formeaza intre doua minime (vezi. fig. 112), dar se pot forma si intre maxime (la evolutia descendenta). Aceasta perioada temporara se masoara si se proiecteaza in grafic pentru cateva cicluri ulterioare (presupunem ca in regiunea delimitarii ciclului este probabila ramplasarea directiei). 
Nu este folositor ca directia de schimbare in regiunea delimitarii ciclului sa coincida, este posibil ca dupa un minim in urmatoarea perioada sa se formeze un maxim. Pentru a interpreta ciclul ca un indicator folositor, este suficient ca in portiunile acestuia (+/- cateva bare) sa inregistram o schimbare importanta in pret. 



Cand ciclul de pret coincide cu ciclul evidentiat de indicatorul DPO, atunci vom aprecia ciclul ca fiind corect (activ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu