marți, 26 august 2014

Nivel de suport (Support) si rezistenta (Resistance)

De ce, in cazul trendului ascendent minimele sunt situate pe aceeasi linie? Ce se intampla cand pretul atinge linia trendului? de-a lungul interactiunii participantilor deja mentionati, vanzatori si cumparatori, se formeaza nivele de suport si rezistenta . Toate liniile de trend si felurile grafice formate, sunt o combinatie a nivelelor de suport si rezistenta . Aceste nivele constituie baza previziunii tehnice si o parte indispensabila a analizei grafice. Nivelele de suport si rezistenta pot fi statice si dinamice. Prin cele statice intelegem nivele de suport sau rezistenta care influenteaza piata la un anumit pret, ferm, care nu se modifica de‑a lungul vremii. Nivelele dinamice sunt cele care dupa o anumita perioada de timp se modifica, adica pretul la care exista suport sau rezistenta nu este constant. Linia de trend este trasata prin nivele dinamice de suport sau rezistenta .

Cand linia trendului este ascendenta (uneste minimele), avem o linie de suport  si invers — cand aceasta este in evolutie descendenta (uneste maximele), spunem ca aceasta linie este de rezistenta. Sa analizam linia de rezistenta pe graficul evolutiei unei perechi valutare. rezistenta apare cand cumparatorii nu pot sau nu mai vor sa cumpere valuta respectiva la un pret mai mare. In acelasi timp, la acest nivel de pret, creste numarul vanzatorilor ce intervin pe piata si doresc sa vanda valuta scump. Actiunile lor sunt bazate pe faptul ca valuta s‑a apreciat mult si acum este momentul marcarii profitului. Ca rezultat, volumul vanzarilor creste, ceea ce favorizeaza dezvoltarea descendenta a pretului.

Atingand linia de rezistenta , dezvoltarea ascendenta a pretului se incheie, si la acest nivel incepe o noua lupta pentru superioritate intre vanzatori si cumparatori. In dependenta de care grup de participanti este mai puternic, exista doua variante posibile:

1. Cumparatorii castiga, urmeaza strapungerea liniei de rezistenta si beneficiaza de loc inlocuirea liniei de rezistenta in linie de suport;

2. Vanzatorii castiga, linia de rezistenta ramane intacta si piata reincepe miscarea descendenta. O situatie identica se construieste si in cazul nivelelor de suport.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu