Larry Williams aminteste de zilele favorabile doar pentru pietele titlurilor de calitate si pentru indicii americani. Noi am decis sa prezentam aceste date si pentru piata valutara. Indicatorii din tabelul 2 sunt obtinuti in urma analizei a patru perechi valutare in durata 27.02. 2003 — 14.09.2007. Tranzactiile se face la costul de inchidere intr-o anumita zi a saptamanii, si se inchid la costul de deschidere a zilei urmatoare. Cu alte cuvinte , daca pentru pozitiile lungi, cele mai moderne rezultate au fost in ziua de luni, atunci toate tranzactiile reprezinta cumpararea la costul de deschidere de luni si inchiderea pozitiei — la costul de deschidere de marti. Rezultatele sunt evidente, pentru fiecare valuta exista anumite zile favorabile pentru cumparare sau vanzare.
Larry Williams foloseste aceste dependente in calitate de filtru pentru strategiile sale de baza — cumpara sau vinde in prezenta semnalului sistemului, Daca acest semnal a aparut intr-una din zilele acestea. 5. In analiza sa, Williams indica mai ales dependentele dintre patru componente de baza ale unei singure bare — maximul, minimul, costul de deschidere si inchidere. In opinia sa, puterea cumparatorilor se masoara cu distanta de la cel mai mic pret pana la costul de inchidere, iar puterea vanzatorilor cu distanta de la cel mai mare pret pana la cel de inchidere.
Autorul cerceteaza aceste relatii si le grupeaza in modele grafice. Sa examinam figura de baza pe care Larry Williams o pune cel mai mult, si care in opinia lui, este cea mai sigura dintre figurile pe termen scurt. Aceasta poarta denumirea Ups (Oops). odata cu trecerea mai multor ani de observatii, analiza si tranzactii pe pietele futures, autorul a ajuns la urmatoarele concluzii:
- cotatia dintre costul de deschidere si costul de inchidere este rezultatul actiunii profesionistilor;
- cotatia dintre costul de inchidere si costul de deschidere a zilei urmatoare (gap, Daca acesta apare) dispune de loc ca rezultat al reactiei emotionale a participantilor la piata si a inlocuirii ulterioare de directie.
Figura Ups foloseste aceste definitii. Ce reprezinta ea? Daca piata s-a deschis mai jos decat costul minim al zilei precedente (gap), atunci intoarcerea pietei si atingerea maximului zilei anterioare constituie un semnal de cumparare.
Similar si pentru vanzare — Daca costul de deschidere a unei noi bare este mai mare decat oricare pret al barei precedente, atunci semnalul de cumparare apare cand piata scade si atinge acest pret. Logica expusa de autor este urmatoarea: sa socotimcazul cumpararii. Miscarea pretului dupa inchidere se instiga ca rezultat al surplusului emotional al vanzatorilor care imping costul de deschidere sub minimul zilei anterioare.
Ulterior costul se intoarce la minimul acelei zile, ceea ce demonstreaza ca piata a acumulat indestulatoare forta ca sa depaseasca vanzarea in panica si sa urmeze evolutia initiala. Aceasta inseamna ca reactia emotionala este invinsa si sentimentul din piata favorizeaza cresterea. Atingerea minimului zilei precedente reprezinta un semnal de cumparare. Sa analizam acum exemple concrete. Este necesar sa mentionam ca aceasta figura se va intalni mult mai rar pe forex, fiind caracteristica pietelor de actiuni si futures.
In fig. 152 este prezentat modelul Ups, format de cateva ori in durata 06.2007 — 09.2007. Acest model este intalnit aproximativ des si se considera autentic. Daca urmarim graficul, observati ca nu toate felurile sunt evidentiate. Atunci de ce le mentionam pe acestea trei? Care este diferenta fata de altele, de ce acestea sunt mai importante? Raspunsul la aceste intrebari le gasim in urmatorul grafic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu