luni, 25 mai 2015

LARRY WILLIAMS

In cazul in care vorbim de trading, atunci este imposibil sa nu ne amintim numele Larry Williams — unul dintre cei mai cunoscuti teoreticieni si practicieni ai timpului nostru. El dispune de mai mult de 40 de ani experienta , este autorul a zeci de carti si publicatii. Mai mult, Williams este unicul trader care risca regulat, tranzactionand un milion de dolari din banii proprii la seminariile pe care le conduce. 
El este recordman in competitia Robbins World Cup of Championship of futures trading, unde a obtinut un rezultat excelent, multiplicand 10000 USD in 1100000 USD intr-un singur an. Activitatea lui Larry Williams este grozav de vasta pentru a putea fi urmarita in intregime. Vom analiza doar metodele de baza, principalele directii de dezvoltare in studiul pietelor, prezentate de Williams in cartea sa Long term Secrets to Short term Trading.
Ideile relatate de autor pot fi impartite in: 
1. Analiza relatiilor intre piete — Larry Williams acorda o mare atentie influentei pe care pietele financiare o exercita una asupra alteia. In cartea sa examineaza in deosebite dependenta dintre pietele titlurilor de valoare (actiuni, contracte furures) si costul aurului. El urmareste dependenta concreta dintre actiuni si titluri de valoare, costul la aur si titluri de valoare. Aici se aplica factorul Will-Spread, elaborat de autor. Will-Spread masoara fluxul de preturi dintre piata in care tranzactionam si piata secundara, care o influenteaza. Dependenta este urmatoarea: costul primei piete (cea pe care tranzactionam) se imparte la costul celei de-a doua. Rezultatul primit se inmulteste cu 100 si se reprezinta grafic. Graficul obtinut serveste drept indicator al viitoarelor miscari ale pietei. 
2. Fiind trader de futures, Larry Williams studiaza dependenta in rapoarte publicate de bursele americane. Comisia privind, atat din punct de vedere tranzactionarea futures a SUA (CFTC) emite in fiecare vineri raportul Commitment of Traders (COT Report). Acesta arata pozitiile nete (lungi sau scurte) ale grupurilor de participanti din piata. Acestia sunt: 
• Commercials — influentii participanti comerciali din piata (traderii pe petrol, corporatii producatoare de materie prima si marfuri) care este nevoie sa se asigure de scaderea pretului. Pozitiile lor sunt numite de catre autor bani inteligenti; 
• Large Speculators — marii speculanti — bancile ce investesc in marfuri si in instrumente financiare, fondurile mari (inclusiv hedge) si alte institutii financiare; 
• Small Speculators — micii speculanti (acestia sunt traderii particulari, mici companii investitionale). 
3. In viziunea lui Williams cei mai importanti sunt Commercials. Comportamentul si orientarea lor este nevoie urmarite. exterior de aspectul participantilor, un alt element important in aceste rapoarte il constituie datele despre pozitiile deschise (Open Interest). Aceasta reprezinta numarul contractelor futures care sunt active, n-au expirat (livrarea produsului nu este finalizata), sau sunt inchise cu o tranzactie contrara. In aceste date important este urmatorul lucru: cand dispune de loc o crestere brusca a pozitiilor deschise, de exemplu cu 30%, semnifica o crestere a interesului fata de acel instrument financiar si probabil va urma o miscare ascendenta. 
4.  Alt moment important, prezentat de autor, il constituie tranzactionarea intr-o anumita zi a saptamanii sau a lunii. Dupa parerea sa, sunt anumite zile favorabile tranzactionarii. De exemplu, un anumit instrument este oportun de cumparat luni si miercuri, iar de vandut — la sfarsitul lunii august.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu