joi, 28 mai 2015

Sistemul de tranzactionare ELIUTE

Teoriile foarte cunoscute ale analizei miscarilor de piata pot explica si variabile elemente ale vietii reale. De exemplu, proportiile Fibonacci si proportiile corpului omenesc, valurile lui Elliot si valurile in viata oamenilor etc. Indiferent ca aceste teorii au fost elaborate mai intai pentru pietele financiare sau au fost observate in viata reala si apoi asamblate in piete, ele se bazeaza pe similitudini importante. 
Asfel de similitudini, atat in viata reala, cat si in piata, inca urmeaza a fi descoperite. In acest capitol vom incerca sa prezentam orientari pentru viitoarele cercetari in domeniul respectiv. Desigur, pentru a descrie toata teoria, va fi nevoie nu de una, ci de mai multe carti. 
Iata de ce rolul cartii date este sa definim laconic notiunile principale si sa prezentam logica acestora. Deci, sa dam curs liber inovatiei! asadar , fiecare teorie stiintifica se bazeaza pe anumite postulate, care se apreciaza a fi demonstrate si pe fundamentul lor se dezvolta ulterior teoriile. Pentru teoria pietei, ca in cazul oricarei teorii, este necesara fundamentarea pe anumite postulate. 
Analizand dezvoltarea pietei, putem mentiona trei stari principale pe care ea se constitue : 
• Impulsul — poate fi definit ca miscarea de baza a pietei, orientata spre o anumita directie. Impulsul este o parte a trendului; 
• Corectia — aceasta este a doua parte componenta a trendului. Ea reprezinta miscarea in directie opusa, cu o putere mai slaba, dupa care impulsul continua; 
• Consolidarea, probabil, constituie cea mai importanta stare a pietei. 
Este o un timp in care piata acumuleaza energie pentru realizarea impulsului urmator. Ea poate fi definita drept o miscare laterala. Consolidarea cateodata capata forma unui model grafic, prezentat In capitolul 4 (Analiza Grafica). 
Aceste trei situatii, in esenta, constituie baza teoriei pietei. Dupa definitia lor urmeaza sa prezentam inca doua elemente ale pietei — haosul si ordinea. Haosul si ordinea pot aparea oricand si pot avea o perioada diferita. Aplicand aceste doua notiuni la starile principale ale pietei, putem concluziona ca ordinea se observa la impuls si corectie, iar haosul — la consolidare.

marți, 26 mai 2015

LARRY WILLIAMS II

Larry Williams aminteste de zilele favorabile doar pentru pietele titlurilor de calitate si pentru indicii americani. Noi am decis sa prezentam aceste date si pentru piata valutara. Indicatorii din tabelul 2 sunt obtinuti in urma analizei a patru perechi valutare in durata 27.02. 2003 — 14.09.2007. Tranzactiile se face la costul de inchidere intr-o anumita zi a saptamanii, si se inchid la costul de deschidere a zilei urmatoare. Cu alte cuvinte , daca pentru pozitiile lungi, cele mai moderne rezultate au fost in ziua de luni, atunci toate tranzactiile reprezinta cumpararea la costul de deschidere de luni si inchiderea pozitiei — la costul de deschidere de marti. Rezultatele sunt evidente, pentru fiecare valuta exista anumite zile favorabile pentru cumparare sau vanzare. 
Larry Williams foloseste aceste dependente in calitate de filtru pentru strategiile sale de baza — cumpara sau vinde in prezenta semnalului sistemului, Daca acest semnal a aparut intr-una din zilele acestea. 5. In analiza sa, Williams indica mai ales dependentele dintre patru componente de baza ale unei singure bare — maximul, minimul, costul de deschidere si inchidere. In opinia sa, puterea cumparatorilor se masoara cu distanta de la cel mai mic pret pana la costul de inchidere, iar puterea vanzatorilor cu distanta de la cel mai mare pret pana la cel de inchidere. 
Autorul cerceteaza aceste relatii si le grupeaza in modele grafice. Sa examinam figura de baza pe care Larry Williams o pune cel mai mult, si care in opinia lui, este cea mai sigura dintre figurile pe termen scurt. Aceasta poarta denumirea Ups (Oops). odata cu trecerea mai multor ani de observatii, analiza si tranzactii pe pietele futures, autorul a ajuns la urmatoarele concluzii:
 - cotatia dintre costul de deschidere si costul de inchidere este rezultatul actiunii profesionistilor; 
- cotatia dintre costul de inchidere si costul de deschidere a zilei urmatoare (gap, Daca acesta apare) dispune de loc ca rezultat al reactiei emotionale a participantilor la piata si a inlocuirii ulterioare de directie. 
Figura Ups foloseste aceste definitii. Ce reprezinta ea? Daca piata s-a deschis mai jos decat costul minim al zilei precedente (gap), atunci intoarcerea pietei si atingerea maximului zilei anterioare constituie un semnal de cumparare.
 Similar si pentru vanzare — Daca costul de deschidere a unei noi bare este mai mare decat oricare pret al barei precedente, atunci semnalul de cumparare apare cand piata scade si atinge acest pret. Logica expusa de autor este urmatoarea: sa socotimcazul cumpararii. Miscarea pretului dupa inchidere se instiga ca rezultat al surplusului emotional al vanzatorilor care imping costul de deschidere sub minimul zilei anterioare. 
Ulterior costul se intoarce la minimul acelei zile, ceea ce demonstreaza ca piata a acumulat indestulatoare forta ca sa depaseasca vanzarea in panica si sa urmeze evolutia initiala. Aceasta inseamna ca reactia emotionala este invinsa si sentimentul din piata favorizeaza cresterea. Atingerea minimului zilei precedente reprezinta un semnal de cumparare. Sa analizam acum exemple concrete. Este necesar sa mentionam ca aceasta figura se va intalni mult mai rar pe forex, fiind caracteristica pietelor de actiuni si futures. 


In fig. 152 este prezentat modelul Ups, format de cateva ori in durata 06.2007 — 09.2007. Acest model este intalnit aproximativ des si se considera autentic. Daca urmarim graficul, observati ca nu toate felurile sunt evidentiate. Atunci de ce le mentionam pe acestea trei? Care este diferenta fata de altele, de ce acestea sunt mai importante? Raspunsul la aceste intrebari le gasim in urmatorul grafic.

luni, 25 mai 2015

LARRY WILLIAMS

In cazul in care vorbim de trading, atunci este imposibil sa nu ne amintim numele Larry Williams — unul dintre cei mai cunoscuti teoreticieni si practicieni ai timpului nostru. El dispune de mai mult de 40 de ani experienta , este autorul a zeci de carti si publicatii. Mai mult, Williams este unicul trader care risca regulat, tranzactionand un milion de dolari din banii proprii la seminariile pe care le conduce. 
El este recordman in competitia Robbins World Cup of Championship of futures trading, unde a obtinut un rezultat excelent, multiplicand 10000 USD in 1100000 USD intr-un singur an. Activitatea lui Larry Williams este grozav de vasta pentru a putea fi urmarita in intregime. Vom analiza doar metodele de baza, principalele directii de dezvoltare in studiul pietelor, prezentate de Williams in cartea sa Long term Secrets to Short term Trading.
Ideile relatate de autor pot fi impartite in: 
1. Analiza relatiilor intre piete — Larry Williams acorda o mare atentie influentei pe care pietele financiare o exercita una asupra alteia. In cartea sa examineaza in deosebite dependenta dintre pietele titlurilor de valoare (actiuni, contracte furures) si costul aurului. El urmareste dependenta concreta dintre actiuni si titluri de valoare, costul la aur si titluri de valoare. Aici se aplica factorul Will-Spread, elaborat de autor. Will-Spread masoara fluxul de preturi dintre piata in care tranzactionam si piata secundara, care o influenteaza. Dependenta este urmatoarea: costul primei piete (cea pe care tranzactionam) se imparte la costul celei de-a doua. Rezultatul primit se inmulteste cu 100 si se reprezinta grafic. Graficul obtinut serveste drept indicator al viitoarelor miscari ale pietei. 
2. Fiind trader de futures, Larry Williams studiaza dependenta in rapoarte publicate de bursele americane. Comisia privind, atat din punct de vedere tranzactionarea futures a SUA (CFTC) emite in fiecare vineri raportul Commitment of Traders (COT Report). Acesta arata pozitiile nete (lungi sau scurte) ale grupurilor de participanti din piata. Acestia sunt: 
• Commercials — influentii participanti comerciali din piata (traderii pe petrol, corporatii producatoare de materie prima si marfuri) care este nevoie sa se asigure de scaderea pretului. Pozitiile lor sunt numite de catre autor bani inteligenti; 
• Large Speculators — marii speculanti — bancile ce investesc in marfuri si in instrumente financiare, fondurile mari (inclusiv hedge) si alte institutii financiare; 
• Small Speculators — micii speculanti (acestia sunt traderii particulari, mici companii investitionale). 
3. In viziunea lui Williams cei mai importanti sunt Commercials. Comportamentul si orientarea lor este nevoie urmarite. exterior de aspectul participantilor, un alt element important in aceste rapoarte il constituie datele despre pozitiile deschise (Open Interest). Aceasta reprezinta numarul contractelor futures care sunt active, n-au expirat (livrarea produsului nu este finalizata), sau sunt inchise cu o tranzactie contrara. In aceste date important este urmatorul lucru: cand dispune de loc o crestere brusca a pozitiilor deschise, de exemplu cu 30%, semnifica o crestere a interesului fata de acel instrument financiar si probabil va urma o miscare ascendenta. 
4.  Alt moment important, prezentat de autor, il constituie tranzactionarea intr-o anumita zi a saptamanii sau a lunii. Dupa parerea sa, sunt anumite zile favorabile tranzactionarii. De exemplu, un anumit instrument este oportun de cumparat luni si miercuri, iar de vandut — la sfarsitul lunii august.

vineri, 22 mai 2015

Ordinele Stop Loss (Stop Loss Orders)

In opinia lui Demark, exista doua metode de determinare a nivelelor Stop Loss. In ambele cazuri se utilizeaza intervalul de pret al zilei cu maximul din toata perioada setului si numerotarii (pentru vanzare). Pentru pozitiile de cumparare se foloseste intervalul de pret al barei cu minimul setului si numerotarii. 
La cumparare nivelul Stop Loss se calculeaza in acest fel: 
- Din ziua cu costul minim alegem cel mai scazut pret, care se scade din cel mai mare pret sau din costul de inchidere a barei anterioare, in cazul in care a fost mai sus.
 - Rezultatul se aduna la cel mai scazut nivel. 
La vanzare nivelul se calculeaza similar:
 - Din ziua cu costul maxim, din cel mai mare pret se scade cel mai mic pret al aceleasi zile, sau costul de inchidere al zilei precedente, in cazul in care a fost mai jos. 
- Rezultatul se aduna la cel mai scazut nivel. 
In aceste cazuri pozitia se inchide la atingerea nivelului Stop-Loss. Tehnica a doua se aplica pe aceeasi bara ca si metoda anterioara (bara cu cel mai mare maxim sau minim), dar distanta se calculeaza altfel si nivelul Stop Loss se calculeaza in felul urmator:
 • Pentru cumparare — diferenta dintre costul de inchidere si cel mai mic pret al acestei bare. Rezultatul se scade din costul minim; 
• Pentru vanzare — diferenta dintre costul de inchidere si cel mai mare pret al acestei bare. 
Rezultatul se adauga la costul maxim. Pozitia este bine inchisa din nou, in cazul in care costul atinge aceste nivele. Sa analizam inca un exemplu de aplicare a strategiilor Demark. 


In figura de mai sus se observa graficul zilnic al indicelui compozit Dow Jones Industrial. Anexa Sequential la acest grafic ne arata ca semnalele pentru vanzare se gasesc in punctele optime, tranzactiile se realizeaza in imediata apropiere a varfurilor. Punctele de intrare — iulie 2007 — diferenta dintre costul de inchidere si cel mai mic pret al acestei bare. 
Rezultatul, indiferent de modalitatea de intrare sau de iesire pe care am ales-o, este profitabil. Sistemul consecutivitatii este un instrument puternic pentru determinarea potentialelor momente cheie in miscarile pietei. Acest sistem reprezinta evaluarea ciclurilor de piata ale lui Tomas Demark. Autorul ne recomanda sa utilizam acest sistem doar pe graficele zilnice. 
Sistemul constituie o abordare neegalabia a analizei pietelor. In el nu exista indicatori sau elemente grafice de analiza. Se deosebeste de celelalte prin faptul ca include in analiza doar preturile pietei si perioada . Sistemul respectiv este eficient in combinatie cu alte elemente ale analizei moderne .

joi, 21 mai 2015

Consecutivitate (Sequential)

Aceasta este o strategie inovatoare, grozav de simpla in esenta sa. In ea nu exista nici un indicator, doar relatii intre preturi. Prin intermediul acestei strategii, Demark descopera noi directii si teorii despre ciclurile pietei. Strategia este impartita in cateva etape, fiecare Avand caracteristici diferite. Important in Sequential este costul de inchidere a unei singure bare (se intrebuinteaza graficul pe o zi) raportat la costul de inchidere a barei cu cateva zile in urma. 
Prima etapa se numeste Pregatirea (Setup). Conditia care este nevoie indeplinita in aceasta etapa o reprezinta existenta a noua bare consecutive, fiecare dintre acestea cu costul de inchidere mai mare sau mai mic decat cel din urma cu 4 zile. Vom denumi aceste noua bare set. Cu alte cuvinte , pe un trend ascendent, este nevoie sa aflam un asadar de set din noua bare, in care costul de inchidere a fiecareia este mai mare decat costul de inchidere a barei din urma cu 4 zile. 
Aceasta inseamna ca in momentul actual piata efectueaza o miscare ascendenta. Similar se procedeaza si in cazul miscarii descendente, unde costul de inchidere al fiecareia din cele noua bare consecutive este nevoie sa fie mai mic decat costul de inchidere a barei din urma cu 4 zile. Dupa aceste noua bare, de multe ori dispune de loc o miscare nu grozav de ampla (corectie) in directia opusa. In fig.149 este prezentata prima etapa. 
Dupa Demark, miscarea din prima etapa, exterior conditiei de baza mentionate mai sus, este nevoie sa satisfaca urmatoarele conditii: 
1. Fiecare zi dintre cele analizate este nevoie sa fie o zi cu tranzactii reale efectuate (nu o zi de weekend). 
2. Bara (ziua) ce precede inceperea numerotarii (inaintea primei bare numerotate), numita bara zero — este nevoie sa aiba costul de inchidere mai mic sau egal (la miscarea ascendenta), sau mai mare (la descendenta) decat bara din urma cu patru zile. 
3. In cazul in care unul din preturile de inchidere a celor noua bare consecutive este egal cu costul barei din urma cu patru zile, numerotarea se termina si este nevoie cautata o noua consecutivitate. 
4. Aceasta consecutivitate poate fi formata din peste noua bare, dar acesta este minimul folositor.

marți, 19 mai 2015

THOMAS DEMARK

Thomas Demark este unul dintre cele mai cunoscute nume pe pietele financiare, cu o experienta de 38 de ani. Supranumit Consultantul consultantilor, Demark a fost consultant al managerilor de hedge - funds. 
El este autorul multor articole din reviste financiare, participant la numeroase conferinte tematice, si cunoscut in toata lumea ca autor al cartilor The New Science of Technical Analysis, New Market Timing Techniques si DeMark on Day Trading Options. 
Thomas Demark este unul dintre cei mai productivi autori. In practica, este aproape imposibil ca un trader sa nu intalneasca vreo tehnica, indicator sau regula, care sa nu fie elaborata de Demark. Exemple:
 D-wave Analysis 
Daily Range Projections 
DeMarker Indicator 
Price Intersector 
Price Setup Range 
Expansion Index (REI ) 
Sequential 
TD Beakout Qualifiers 
TD Demand Line 
TD Dollar Rated Option Ratio 
TD Line Breakout 
TD Line Value 
TD Lines 
TD New High-New Low Index 
TD Points 
TD Price Points 
TD Price Projector 
TD Retracement Arc 
TD Retracement Qualifier 
TD Supply Line 
TD Supply Points 
Trend Factors 
Sa analizam una dintre cele mai cunoscute strategii Demark - Continuitatea (Sequential).

miercuri, 13 mai 2015

Nivele Fibo cu Bara comprimata

Bara comprimata este o notiune ce descrie bara (lumanarea), in timpul careia pretul are o amplitudine mica (pretul de deschidere este aproape de pretul de inchidere), dar volumul este nemaipomenit de mare. O in acest fel de bara ne arata ca piata a atins un nivel puternic de suport sau solida . DiNapoli combina bara comprimata cu nivelele Fibonacci. In acest fel acest tip de bare se identifica cu mare precizie. 
Daca deschidem pozitia in prezenta unei asemenea bare, suntem asigurati de 2 ori: pe de o parte, de nivelul Fibonacci, pe de alta parte de reactia pietei, care ne arata ca exista un nivel de suport sau solida puternic. Ca filtru suplimentar a barei comprimate, DiNapoli introduce si cateva conditii: volumul dat de bara comprimata este cu 30% mai mare in paralel cu bara precedenta si mai mica dupa MFI in paralel cu bara precedenta. 
MFI = rb/v, unde: 
rb — intervalul barei in puncte, 
v — volumul. 



Bara comprimata poate fi observata in data de 16.08.2007 in graficul EUR/USD (fig. 60). Aici se vede clar cresterea volumelor si pastrarea corelatiilor dintre volume si intervalul pretului in functie de bara precedenta. DiNapoli recomanda urmatoarea tactica de tranzactionare: asteptam pana cand bara comprimata se construieste in apropierea unui nivel Fibo puternic, dupa care deschidem o pozitie pe prima corectie, nu nemaipomenit de agresiv. 
Stop Loss plasam sub minimul (maximul, Daca vindem) acestei bare. O in acest fel de tactica autorul o numeste Genistul A. Pana acum am analizat unele din strategiile propuse de autor. Acum sa acordam atentie la aportul principal adus de Joe DiNapoli, si anume la tradingul cu nivelele DiNapoli. Ce reprezinta aceste nivele? 
Ele constituie nivele de suport si solida care corespund unor anumite conditii. In esenta lor, aceste nivele se bazeaza pe teoriile Fibonacci. Cu ajutorul lor autorul dezvolta aceasta teorie mai departe. Nivelele DiNapoli cuprind: nivelele Fibo, punctele pretului, acumularea si intervalele corelate de preturi.

marți, 12 mai 2015

Sirul Fibonacci

Acest sir de numere se formeaza asadar : fiecare numar anterior constituie suma a doua numere precedente: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 2584… remarcabil in acest sir este faptul ca in permanenta intalnim o anumita legitate: orice numar alegem din acest sir, raportul acestuia fata de celelalte tinde spre 0,618 si 1,618 si cu cat este mai mare numarul, cu atat se beneficia de mai exact acest raport. Daca vom compara oricare numar cu primele alaturate, sau cu urmatoarele, se constata ca raportul lor este 0,382 si 2,618, respectiv — 0,236 si 4,236. 



Lungimile miscarilor pretului pe pietele financiare indeplinesc continuu unul din raporturile enumerate mai sus. Cum se masoara si se pune nivelele Fibonacci? 



Valul de baza, corectie, divergenta Cel mai des utilizat mijloc de masurare si prognozare a lungimii miscarii pretului dupa lungimea ultimului val, format in directie opusa, este Fibo interior . Prin val este inteleasa miscarea pretului de la varf spre baza sau de la baza spre varf (acest termen este utilizat de Charles Dow si Elliott (vezi capitolul Analiza valurilor). Relativ, la finalul unui val de coborare si inceperea unei miscari crescatoare, luam drept unitate lungimea acestui val si proiectam nivelele Fibonacci (fig. 62). Aceste nivele, pe de o parte, reprezinta tintele viitoarei miscari ascendente, iar, pe de alta parte joaca rolul de rezistenta sau suport. 


In exemplul prezentat (fig. 63), dupa terminarea valului AB, acesta devine o unitate de masura pentru proiectarea urmatorului val BC. Corectia BC atinge 0,618 din lungimea AB. In continuare, valul BC este utilizat drept unitate pentru a proiecta nivelul potential in punctul D. Valul CD are lungimea de 1,1618 raportata la BC. In plus, de la valul BC proiectam si nivelul de 2,618, care corespunde punctului F. Valul DE se corecteaza pana la 0,382 fata de CD si in acelasi timp nivelul punctului E coincide cu nivelul punctului B, confirmand regula: linia de rezistenta strapunsa se transforma in suport. De la lungimea valului DE proiectam tinta 2,618, unde se va termina urmatorul val — EF. Dupa cum observam, proiectia punctului F este prognozata de doua valuri: 2,618-BC si 2,618-DE. Cand doua sau mai multe proiectii Fibo, definite de diferite valuri coincid, atunci este nemaipomenit de proabil ca acest nivel sa constituie un punct reversibil. 
Nivelele Fibonacci, proiectate corect, actioneaza ca un magnet pentru preturi si, totodata, ca nivele de schimbare a directiei sau, in cel mai rau caz, ca o rezistenta temporara. Este necesar de luat in considerare, ca marja de eroare poate fi de 4-5% fata de tinta stabilita. asadar , la miscarea de 100 puncte (pips) este posibil ca pretul sa nu atinga sau sa depaseasca acest nivel cu 4-5 pips. Daca miscarea pretului este de 1000 de pips, atunci abatearea de +/- 40, 50 pips este posibila.

luni, 11 mai 2015

Sinele

Sinele reprezinta un model care poate fi folosit pe orice un timp a graficelor, de la cinci minute pana la o luna. Acesta este un semnal al capitularii trendului. El reprezinta o atingere brusca a unui anumit pret (maxim sau minim), dupa care incepe o cumparare/vanzare in masa, si piata revine la valorile initiale. 
Odata cu revenirea la nivelul de la care a pornit miscarea brusca, figura se apreciaza completa, iar punctul de unde a pornit miscarea si a revenit se numeste punct de intoarcere. Autorul prezinta acest model cu ajutorul urmatorului exemplu: 
„Imaginati-va cateva case pe litoralul oceanului in Santa-Barbara (Calofornia) ce se ivesc surprinzator la vanzare cu costul de 100.000 USD. Aceste oferte dispar rapid, pentru ca investitorii imobiliari cumpara imediat aceste case si costul revine la valorile initiale”. 




In fig. 143 sunt reprezentate patru modele clasice de sine (R — punctul de intoarcere). Regula deschiderii pozitiei se pune la o schimbare facila a directiei pana la 0,382 din lungimea sinelor, sau cand preturile vor depasi punctul de intoarcere. Plasam Stop Loss la 0,618 din lungimea sinelor.

joi, 7 mai 2015

Intersectare unică

Pentru aceasta metoda sunt importante nivelele DiNapoli, pe care le vom analiza mai tarziu in acest capitol. 

Caracteristici: 
1.Prezenta saltului, cresterea sau scaderea cu 8 — 10 bare. In cazul in care sunt mai multe bare, modelul este mai exact. 
2. Dupa intersectarea initiala a graficului cu linia 3x3, in apropierea pretului de inchidere identificati nivelul de suport Fibonacci. La acest nivel deschidem pozitia si trebuie atins dupa strapungerea liniei 3x3 in pe parcursul a 1-3 perioade. Aici autorul ne recomanda sa aplicam aceasta tehnica pentru analiza graficului zilnic, saptamanal sau lunar (in acest caz, nivelele Fibo pentru intrare si Stop Loss, in opinia lui DiNapoli, sefixeaza pe graficele de 1H). 
3.Tinta profitului 0,618 — este adecvata pentru miscarea de strapungere. 
In fig. 163 este evidentiata cu o stea.
Cu alte cuvinte , intersectarea neasemuita este un model care poate anticipa intersectarea dubla, iar cresterea pretului (inainte de a doua strapungere) ajuta la fixarea profitului.

miercuri, 6 mai 2015

Intersectarea dubla

In fig. 141 este prezentat un model de intersectare dubla pe graficul USD/CAD.




Caracteristici:
1. Pana la formarea modelului Intersectarea dubla piata este nevoie sa urmeze o crestere puternica de 8-10 bare. Este ideal Daca o asemenea crestere se va realiza pe 15 bare sau mai mult. Aceasta crestere este denumita salt de catre DiNapoli. 
2. Dupa saltul ascendent este nevoie sa identificam barele cu costul de deschidere mai jos, mai sus si din nou mai jos fata de 3x3. Atunci obtinem semnal de vanzare. Similar procedam cu saltul descendent si semnalul de cumparare.
 3. Dupa cum se observa pe grafic, minimele si maximele este nevoie sa fie aproapiate.
 4. distanta intre minime si maxime, de la prima intersectare la a doua, nu este nevoie sa depaseasca 8?10 bare. Ideal ar fi 3 sau 4. 
5. Semnalul este valabil cat timp nu este atins punctul M sau costul de inchidere a corectiei 0,618 nu va strapunge directia opusa (in fig. 141 acest nivel este marcat cu o stea). 
6. DiNapoli recomanda utilizarea intersectarii duble in graficele zilnice, saptamanale si lunare.

marți, 5 mai 2015

JOE DiNAPOLI

Joe DiNapoli este un lector recunoscut in toata lumea, autor si analist pe pietele financiare, trader cu o practica de 38 de ani. DiNapoli este acreditat de CTA (Commodity Trading Advisor) si pe parcursul a 20 de ani a predat tehnicile sale in capitalele financiare din Europa, Asia, Rusia, Orientul Mijlociu si SUA. Joe DiNapoli este coautor al cartii „High Performance Futures Trading, Power Lessons From The Masters”, autorul cursului de trading „Fibonacci Money Management and Trend Analysis In Home Trading”. 
Opera lui cea mai importanta este „Trading with DiNapli Levels”, care a devenit cursul de baza pentru toti traderii pasionati de tehnicile Fibonacci. In prezent DiNapoli este presedintele companiei Coast Investment Software, si se ocupa de elaborarea si raspandirea sistemelor de tranzactionare automatizate. 
Noi vom analiza doar o parte, dar cea mai cunoscuta si folositoare din Diversificarea de sisteme si strategii propuse de DiNapoli, pornind de la materialele cartii „Trading with DiNapli Levels”, este asa-numita noua modele intensive. Desigur, vom studia si renumitele nivele DiNapoli. Inainte sa continuam relatarea, sa enumeram Specificatiile generale si regulile care vor ajuta la intelegerea esentei strategiilor sale: 
1. Moving Averages 
• 3x3 — aceasta este SMA cu 3 perioade, calculata dupa preturile de inchidere (Close) si deplasata inainte cu trei perioade. Autorul pune aceasta medie mobila pentru analize pe termen scurt pe pietele cu lichiditate si volatilitate ridicata; 
• 7x5 — SMA cu 7 perioade, calculata dupa preturile de inchidere, deplasata inainte cu cinci perioade, pentru pietele mai putin volatile, de exemplu, de actiuni;
 • 25x5 — SMA cu 25 de perioade, calculata dupa preturile de inchidere, deplasata inainte cu cinci perioade. DiNapoli uziteaza aceasta medie mobila pentru o analiza pe o perioada lunga de timp.




 2. Tinta pretului.
DiNapoli uziteaza trei puncte (vezi figura 140):
 • OP = B — A + C
 • COP = 0,618 (B — A) + C
 • XOP = 1,618 (B — A) + C