Teoriile foarte cunoscute ale analizei miscarilor de piata pot explica si variabile elemente ale vietii reale. De exemplu, proportiile Fibonacci si proportiile corpului omenesc, valurile lui Elliot si valurile in viata oamenilor etc. Indiferent ca aceste teorii au fost elaborate mai intai pentru pietele financiare sau au fost observate in viata reala si apoi asamblate in piete, ele se bazeaza pe similitudini importante.
Asfel de similitudini, atat in viata reala, cat si in piata, inca urmeaza a fi descoperite. In acest capitol vom incerca sa prezentam orientari pentru viitoarele cercetari in domeniul respectiv. Desigur, pentru a descrie toata teoria, va fi nevoie nu de una, ci de mai multe carti.
Iata de ce rolul cartii date este sa definim laconic notiunile principale si sa prezentam logica acestora. Deci, sa dam curs liber inovatiei! asadar , fiecare teorie stiintifica se bazeaza pe anumite postulate, care se apreciaza a fi demonstrate si pe fundamentul lor se dezvolta ulterior teoriile. Pentru teoria pietei, ca in cazul oricarei teorii, este necesara fundamentarea pe anumite postulate.
Analizand dezvoltarea pietei, putem mentiona trei stari principale pe care ea se constitue :
• Impulsul — poate fi definit ca miscarea de baza a pietei, orientata spre o anumita directie. Impulsul este o parte a trendului;
• Corectia — aceasta este a doua parte componenta a trendului. Ea reprezinta miscarea in directie opusa, cu o putere mai slaba, dupa care impulsul continua;
• Consolidarea, probabil, constituie cea mai importanta stare a pietei.
Este o un timp in care piata acumuleaza energie pentru realizarea impulsului urmator. Ea poate fi definita drept o miscare laterala. Consolidarea cateodata capata forma unui model grafic, prezentat In capitolul 4 (Analiza Grafica).
Aceste trei situatii, in esenta, constituie baza teoriei pietei. Dupa definitia lor urmeaza sa prezentam inca doua elemente ale pietei — haosul si ordinea. Haosul si ordinea pot aparea oricand si pot avea o perioada diferita. Aplicand aceste doua notiuni la starile principale ale pietei, putem concluziona ca ordinea se observa la impuls si corectie, iar haosul — la consolidare.