joi, 9 iulie 2015

ANALI ZA VALURILO R

In anii 30 ai secolului trecut, Ralph Nelson Elliot a descoperit o teorie revolutionara (1938, The Wave Principle), care pana in prezent ramane una dintre cele mai profesioniste si complexe metode de prognozare a evolutiei preturilor. Teoria lui Elliot a atras numerosi adepti, deorece s-a dovedit ca modelele valurilor descriu foarte bine structura miscarilor pietei. Aceasta teorie creaza mult mai multe posibilitati de previziune, inclusiv pe un orizont de timp indelungat. 
In timp, predecesorii teoriei au intregit studiile autorului, dar practic aproape toate modelele cunoscute ale pietei sunt descrise pe baza teoriei lui Elliot care dateaza de acum 70 de ani. Robert Pretcher, Glenn Neely si multi altii au introdus apoi un numar mare de reguli pentru perfectionarea analizei valurilor. Dupa studii aprofundate ale graficelor de miscare a preturilor, Elliot a stabilit ca pietele financiare evolueaza dupa anumite modele. Aceste modele se repeta continuu atat in intervale mai lungi de timp (ani, decenii), cat si pe perioade scurte (luni, zile). 
Figurile pretului se grupeaza intr-o anumita continuitate si formeaza un model care, la randul sau, intotdeauna face parte dintr-un model de baza mai mare (vezi figura 159). Fiecare ciclu de evolutie a preturilor este exprimat in acelasi mod — prin cinci valuri, din care trei se gasesc in directia de baza a trendului (1, 3, 5), despartite de doua valuri impotriva directiei trendului (2, 4), dupa care urmeaza o combinatie de trei valuri (A, B, C), ce se misca in directia opusa. 
Elliot numeste aceste structuri formate din cinci valuri in directia trendului — unde de impuls — si le numeroteaza cu cifrele 1, 2, 3, 4, 5, iar valurile contra directiei trendului le numeste de corectie si le mentioneaza cu litere — a, b, c etc. Explicatie: val se numeste deplasarea delimitata de pret de la baza la varf, sau de la varf la baza. Presupunerea ca preturile pe pietele financi dispune de se deplaseaza in forma de valuri a fost initial utilizata de Charles Dow, care este considerat parintele analizei tehnice (dupa numele sau este numit si cel mai cunoscut indice compozit din SUA — Dow Jones Industrial Average).


vineri, 12 iunie 2015

Testarea sistemului de tranzactionare

Dupa cum am amintit la inceputul acestui capitol, construirea sistemului de tranzactionare este un proces care necesita timp si atentie. Totusi, noi investim capitalul propriu si nu este rational sa ne bazam pe un sistem oarecare fara a fi siguri de eficienta sa. 
Procesul de construire a sistemului de tranzactionare se imparte in cateva etape: 
1. Stabilirea initiala a regulilor de tranzactionare. In aceasta etapa este bine formulate clar si concret semnalele de intrare in piata, semnalele de iesire, unde plasam Stop Loss initial si care este riscul maxim pe care ni-l asumam; 
2. A doua etapa consta in testarea sistemului de tranzactionare pe baza datelor din trecut. In aceasta etapa studiem miscarile pretului din trecut pentru o pereche valutara concreta (actiune, futures), pe care o vom tranzactiona si urmarim rezultatele tranzactiilor pe care le-am fi obtinut la respectarea regulilor sistemului — numit trading pe hartie. 
Cautam raspuns la intrebarea: „ In cazul in care am fi pornit tranzactionarea dupa acest sistem cu un an in urma si am fi tranzactionat pana in ziua de azi, la ce rezultate am fi ajuns?”;
 3. Analiza rezultatelor. O metoda foarte buna de analiza a unui sistem profitabil de tranzactionare propune Ryan Jones in cartea sa „The Trading Game”. 
Pentru pornit este bine calculati urmatorii parametri: 
W — valoarea medie a castigurilor; 
W= numarul pips-profit (punctelor)/numarul tranzactiilor reusite;
 L— valoarea medie a pierderilor; L— numarul pips-pierdere (punctelor)/numarul tranzactiilor nereusite; 
% W — coeficientul tranzactiilor pozitive; 
% W — numarul tranzactiilor pozitive/numarul total al tranzactiilor. 
!!!Este important de retinut ca tranzactiile cu rezultat nul (fara profit sau pierdere) de asemenea sunt considerate reusite. Utilizam urmatoarea formula: 
(W/L + 1)* W — 1- 0,6 
Conform criteriilor lui Ryan Jones, pentru a te baza pe sistemul de tranzactionare, acest indicator este bine sa fie mai mare de 0,6. Din formula vedem ca reusita pe o perioada lunga de timp in trading se bazeaza pe numarul mare de castiguri raportate la pierderi (W/L), sau pe un numar mai mare de tranzactii reusite (cu rezultat pozitiv). 
Sa prezentam urmatorul exemplu pentru a intelege mai bine teoria. Sa presupunem ca la zece tranzactii consecutive se inregistreaza urmatorul rezultat: 
+60, +60, ?30, +60, +20, +50, +30, +40, +20, +30. 
Calculam dupa formulele de mai sus: 
W=300/6= 50 L=100/4=25 %W=6/10=0,6 
(50/25+1)*0,6?1=0,8 
In exemplul prezentat observam ca valoarea absoluta a profiturilor este de doua ori mai mare decat valoarea pierderilor, iar coeficientul tranzactiilor profitabile este de 60%. In concluzie, in cazul in care sistemul nostru de tranzactionare creaza aceste rezultate, putem sa-l aplicam in tradingul real.

miercuri, 3 iunie 2015

Cum se dezvolta miscarea pietei?

In primul rand, dupa cum am amintit deja, cea mai importanta stare a pietei este consolidarea. De regula, ea este utila pentru a incepe o miscare noua. Fiecare miscare noua sau impuls trece prin etapa de consolidare. Atfel spus, ordinea apare din haos. Imediat apare intrebarea: cum se intampla aceast fapt, cum haosul trece in ordine si invers? 
Sa luam un alt exemplu din viata noastra de zi cu zi. Daca privim strazile din marile orase, vom observa ca ele reprezinta aceste notiuni — haosul si ordinea. Autoturisme, pietoni, autobuze, tramvaie si alti participanti in trafic pot fi priviti drept un sistem unitar. In acest sistem toti participantii se misca intr-o anumita ordine stricta datorita unui anumit dispozitiv de reglementare. Unul dintre mecanismele principale de reglementare, care zilnic asigura ordinea in acest sistem, este semaforul. datorita acestuia, toti participantii la trafic pot convietui alaturi in certitudine. Sa urmarim una din partile concrete ale acestui sistem — subsistemul intersectia. 
La aceasta intersectie, datorita semaforului, toti participantii mentionati mai sus au aceleasi drepturi de deplasare, adica toti vor avea posibilitatea sa traverseze intersectia si sa-si continue miscarea in directia dorita, spre obiectivul urmarit. In acest subsistem ordinea se pastra datorita pastrarii mecanismului de sincronizare si reglementare a traficului. Sa presupunem ca avem doua directii A si B, si ca un timp semnalului semaforului ce regleaza miscarea permite trecerea a 10 autoturisme intr-o singura directie. Toti am observat faptul ca, intr-un anumit moment, unul dintre participanti, de exemplu un automobil, decide sa nu respecte semnalul, si sa traverseze pe nuanta rosu. cateodata si altii ii urmeaza exemplul. 
Atunci, in loc de 10 autoturisme merg 14 in directia A. Aceasta automat inseamna ca in directia B, cat timp vor trece pe rosu cu patru masini mai mult, vor avea acces numai 6 autoturisme. Circuland pe rosu, patru automobile in directia A impiedica accesul participantilor in directia B. Participantii din directia B, la randul lor, vor sa pastreze proportia precedenta de 10 automobile. In acest caz, patru automobile din directia B sunt nevoite sa circule pe rosu. In timp miscarea la intersectie se ingreuneaza, se zaresc tot mai multi participanti care nu respecta regulile, semaforul isi pierde functia sa de sincronizare si in subsistem domina haosul. Intersectia se afla in blocaj si nimeni nu poate trece. In acest moment al haosului situatia pare fara iesire, si pare ca niciodata nu ne vom intoarce la ordinea precedenta. 
Cel mai remarcabil este ca ordinea in subsistem se restabileste brusc. Automobile, tramvae, pietoni, mai devreme sau mai tarziu, se pozitioneaza intr-o anumita succesiune ce permite trecerea de la haos la ordine. Sa revenim la pietele financiare. Analogiile pe care le putem deduce din exemplul prezentat cu intersectia sunt urmatoarele: Dupa ordine, impuls, in timpul caruia avem o evolutie certa a miscarii (nu conteaza — ascendenta sau descendenta), in anumite conditii, pe piata incepe haosul. Acest haos se caracterizeaza prin inchiderea pozitiilor miscarii anterioare si deschiderea de noi pozitii in diferite directii, perceperi variate ale datelor fundamentale etc. Toate acestea in graficul pietei se reprezinta sub infatisarea consolidarii; 
Ca si in exemplul cu intersectia, pe pietele financiare, intr-un anumit moment, elementele de piata se aranjeaza intr-o continuitate concreta, iar ca rezultat incepe impulsul si ordinea se restabileste. Prin aceasta am aratat legatura existenta intre pietele financiare si viata reala. Din toate cele prezentate, pe noi, traderii, ne intereseaza cum sa descoperim succesiunea in care factorii din piata se aranjeaza intr?o anumita directie si haosul se transforma in ordine. Evident, Daca punem problema tranzactionarii in starea de consolidare, asteptand impulsul, o ideea fericita o constituie tranzactionarea dupa metodele prezentate 
In capitolul 4. Aceasta tehnica de tranzactionare se bazeaza mai ales pe strapungerea consolidarii, ceea ce duce la dezvoltarea impulsului intr-o anumita directie. Aceasta abordare a tradingului pe pietele financiare ca atare este favorabila, dar Daca este aplicata mult timp, se observa ca o parte a miscarii intotdeauna este omisa, ca sa fim mai expliciti, este omisa partea de la inceputul miscarii pana la strapungerea modelului grafic. Atunci cum stim ca piata se pregateste de impuls, ca haosul va trece in ordine? Pentru a da un raspuns corect fundamental, este necesar ca el sa se bazeze pe cele mai simple elemente ale pietei. 
In capitolul 4 (Analiza Grafica) am examinat felurile pretului care pot fi realizate ca fiind complexe. Ele descriu starea de consolidare, dar in esenta depind de mai multi parametrii, de exemplu: inclinarea, lungimea, latimea, momentul strapungerii etc. Raspunsul la intrebarea de mai sus se afla in impartirea acestor modele pana la cele mai mici posibile, pana la felurile care se bazeaza numai pe raportul dintre unitatile principale de construire a pietei — preturile Low, High, Open, Close. Asemenea modele am analizat urmarind teoriile Larry Williams si Tomas Demark. 
Primul este unul dintre teoreticienii contemporani care a avut o contributie importanta la dezvoltarea acestor figuri de pret. Din toate cele expuse putem concluziona ca inceputul continuitatii, unde toate elementele sunt in stare de trecere de la haos la ordine, de la consolidare la impuls, apare din corelatiile exacte ale celor patru preturi de baza sau dintr-o anumita figura. Inainte sa continuam, se cere sa amintim un aspect foarte important. 
Nu exista figura eficienta 100%. Ca in cazul intersectiei in care miscarea este in dificultate, si ordinea nu poate fi usor restabilita, si la miscarile pietei trecerea de la consolidare la impuls nu se cauzeaza ca urmare a unei singure continuitati. din cauza numarului mare de figuri, nici o figura nu poate fi eficienta 100%. Studiati urmatoarele grafice. In fig. 155 si 156 sunt prezentate graficele zilnice EUR/USD si USD/CAD.


joi, 28 mai 2015

Sistemul de tranzactionare ELIUTE

Teoriile foarte cunoscute ale analizei miscarilor de piata pot explica si variabile elemente ale vietii reale. De exemplu, proportiile Fibonacci si proportiile corpului omenesc, valurile lui Elliot si valurile in viata oamenilor etc. Indiferent ca aceste teorii au fost elaborate mai intai pentru pietele financiare sau au fost observate in viata reala si apoi asamblate in piete, ele se bazeaza pe similitudini importante. 
Asfel de similitudini, atat in viata reala, cat si in piata, inca urmeaza a fi descoperite. In acest capitol vom incerca sa prezentam orientari pentru viitoarele cercetari in domeniul respectiv. Desigur, pentru a descrie toata teoria, va fi nevoie nu de una, ci de mai multe carti. 
Iata de ce rolul cartii date este sa definim laconic notiunile principale si sa prezentam logica acestora. Deci, sa dam curs liber inovatiei! asadar , fiecare teorie stiintifica se bazeaza pe anumite postulate, care se apreciaza a fi demonstrate si pe fundamentul lor se dezvolta ulterior teoriile. Pentru teoria pietei, ca in cazul oricarei teorii, este necesara fundamentarea pe anumite postulate. 
Analizand dezvoltarea pietei, putem mentiona trei stari principale pe care ea se constitue : 
• Impulsul — poate fi definit ca miscarea de baza a pietei, orientata spre o anumita directie. Impulsul este o parte a trendului; 
• Corectia — aceasta este a doua parte componenta a trendului. Ea reprezinta miscarea in directie opusa, cu o putere mai slaba, dupa care impulsul continua; 
• Consolidarea, probabil, constituie cea mai importanta stare a pietei. 
Este o un timp in care piata acumuleaza energie pentru realizarea impulsului urmator. Ea poate fi definita drept o miscare laterala. Consolidarea cateodata capata forma unui model grafic, prezentat In capitolul 4 (Analiza Grafica). 
Aceste trei situatii, in esenta, constituie baza teoriei pietei. Dupa definitia lor urmeaza sa prezentam inca doua elemente ale pietei — haosul si ordinea. Haosul si ordinea pot aparea oricand si pot avea o perioada diferita. Aplicand aceste doua notiuni la starile principale ale pietei, putem concluziona ca ordinea se observa la impuls si corectie, iar haosul — la consolidare.

marți, 26 mai 2015

LARRY WILLIAMS II

Larry Williams aminteste de zilele favorabile doar pentru pietele titlurilor de calitate si pentru indicii americani. Noi am decis sa prezentam aceste date si pentru piata valutara. Indicatorii din tabelul 2 sunt obtinuti in urma analizei a patru perechi valutare in durata 27.02. 2003 — 14.09.2007. Tranzactiile se face la costul de inchidere intr-o anumita zi a saptamanii, si se inchid la costul de deschidere a zilei urmatoare. Cu alte cuvinte , daca pentru pozitiile lungi, cele mai moderne rezultate au fost in ziua de luni, atunci toate tranzactiile reprezinta cumpararea la costul de deschidere de luni si inchiderea pozitiei — la costul de deschidere de marti. Rezultatele sunt evidente, pentru fiecare valuta exista anumite zile favorabile pentru cumparare sau vanzare. 
Larry Williams foloseste aceste dependente in calitate de filtru pentru strategiile sale de baza — cumpara sau vinde in prezenta semnalului sistemului, Daca acest semnal a aparut intr-una din zilele acestea. 5. In analiza sa, Williams indica mai ales dependentele dintre patru componente de baza ale unei singure bare — maximul, minimul, costul de deschidere si inchidere. In opinia sa, puterea cumparatorilor se masoara cu distanta de la cel mai mic pret pana la costul de inchidere, iar puterea vanzatorilor cu distanta de la cel mai mare pret pana la cel de inchidere. 
Autorul cerceteaza aceste relatii si le grupeaza in modele grafice. Sa examinam figura de baza pe care Larry Williams o pune cel mai mult, si care in opinia lui, este cea mai sigura dintre figurile pe termen scurt. Aceasta poarta denumirea Ups (Oops). odata cu trecerea mai multor ani de observatii, analiza si tranzactii pe pietele futures, autorul a ajuns la urmatoarele concluzii:
 - cotatia dintre costul de deschidere si costul de inchidere este rezultatul actiunii profesionistilor; 
- cotatia dintre costul de inchidere si costul de deschidere a zilei urmatoare (gap, Daca acesta apare) dispune de loc ca rezultat al reactiei emotionale a participantilor la piata si a inlocuirii ulterioare de directie. 
Figura Ups foloseste aceste definitii. Ce reprezinta ea? Daca piata s-a deschis mai jos decat costul minim al zilei precedente (gap), atunci intoarcerea pietei si atingerea maximului zilei anterioare constituie un semnal de cumparare.
 Similar si pentru vanzare — Daca costul de deschidere a unei noi bare este mai mare decat oricare pret al barei precedente, atunci semnalul de cumparare apare cand piata scade si atinge acest pret. Logica expusa de autor este urmatoarea: sa socotimcazul cumpararii. Miscarea pretului dupa inchidere se instiga ca rezultat al surplusului emotional al vanzatorilor care imping costul de deschidere sub minimul zilei anterioare. 
Ulterior costul se intoarce la minimul acelei zile, ceea ce demonstreaza ca piata a acumulat indestulatoare forta ca sa depaseasca vanzarea in panica si sa urmeze evolutia initiala. Aceasta inseamna ca reactia emotionala este invinsa si sentimentul din piata favorizeaza cresterea. Atingerea minimului zilei precedente reprezinta un semnal de cumparare. Sa analizam acum exemple concrete. Este necesar sa mentionam ca aceasta figura se va intalni mult mai rar pe forex, fiind caracteristica pietelor de actiuni si futures. 


In fig. 152 este prezentat modelul Ups, format de cateva ori in durata 06.2007 — 09.2007. Acest model este intalnit aproximativ des si se considera autentic. Daca urmarim graficul, observati ca nu toate felurile sunt evidentiate. Atunci de ce le mentionam pe acestea trei? Care este diferenta fata de altele, de ce acestea sunt mai importante? Raspunsul la aceste intrebari le gasim in urmatorul grafic.

luni, 25 mai 2015

LARRY WILLIAMS

In cazul in care vorbim de trading, atunci este imposibil sa nu ne amintim numele Larry Williams — unul dintre cei mai cunoscuti teoreticieni si practicieni ai timpului nostru. El dispune de mai mult de 40 de ani experienta , este autorul a zeci de carti si publicatii. Mai mult, Williams este unicul trader care risca regulat, tranzactionand un milion de dolari din banii proprii la seminariile pe care le conduce. 
El este recordman in competitia Robbins World Cup of Championship of futures trading, unde a obtinut un rezultat excelent, multiplicand 10000 USD in 1100000 USD intr-un singur an. Activitatea lui Larry Williams este grozav de vasta pentru a putea fi urmarita in intregime. Vom analiza doar metodele de baza, principalele directii de dezvoltare in studiul pietelor, prezentate de Williams in cartea sa Long term Secrets to Short term Trading.
Ideile relatate de autor pot fi impartite in: 
1. Analiza relatiilor intre piete — Larry Williams acorda o mare atentie influentei pe care pietele financiare o exercita una asupra alteia. In cartea sa examineaza in deosebite dependenta dintre pietele titlurilor de valoare (actiuni, contracte furures) si costul aurului. El urmareste dependenta concreta dintre actiuni si titluri de valoare, costul la aur si titluri de valoare. Aici se aplica factorul Will-Spread, elaborat de autor. Will-Spread masoara fluxul de preturi dintre piata in care tranzactionam si piata secundara, care o influenteaza. Dependenta este urmatoarea: costul primei piete (cea pe care tranzactionam) se imparte la costul celei de-a doua. Rezultatul primit se inmulteste cu 100 si se reprezinta grafic. Graficul obtinut serveste drept indicator al viitoarelor miscari ale pietei. 
2. Fiind trader de futures, Larry Williams studiaza dependenta in rapoarte publicate de bursele americane. Comisia privind, atat din punct de vedere tranzactionarea futures a SUA (CFTC) emite in fiecare vineri raportul Commitment of Traders (COT Report). Acesta arata pozitiile nete (lungi sau scurte) ale grupurilor de participanti din piata. Acestia sunt: 
• Commercials — influentii participanti comerciali din piata (traderii pe petrol, corporatii producatoare de materie prima si marfuri) care este nevoie sa se asigure de scaderea pretului. Pozitiile lor sunt numite de catre autor bani inteligenti; 
• Large Speculators — marii speculanti — bancile ce investesc in marfuri si in instrumente financiare, fondurile mari (inclusiv hedge) si alte institutii financiare; 
• Small Speculators — micii speculanti (acestia sunt traderii particulari, mici companii investitionale). 
3. In viziunea lui Williams cei mai importanti sunt Commercials. Comportamentul si orientarea lor este nevoie urmarite. exterior de aspectul participantilor, un alt element important in aceste rapoarte il constituie datele despre pozitiile deschise (Open Interest). Aceasta reprezinta numarul contractelor futures care sunt active, n-au expirat (livrarea produsului nu este finalizata), sau sunt inchise cu o tranzactie contrara. In aceste date important este urmatorul lucru: cand dispune de loc o crestere brusca a pozitiilor deschise, de exemplu cu 30%, semnifica o crestere a interesului fata de acel instrument financiar si probabil va urma o miscare ascendenta. 
4.  Alt moment important, prezentat de autor, il constituie tranzactionarea intr-o anumita zi a saptamanii sau a lunii. Dupa parerea sa, sunt anumite zile favorabile tranzactionarii. De exemplu, un anumit instrument este oportun de cumparat luni si miercuri, iar de vandut — la sfarsitul lunii august.

vineri, 22 mai 2015

Ordinele Stop Loss (Stop Loss Orders)

In opinia lui Demark, exista doua metode de determinare a nivelelor Stop Loss. In ambele cazuri se utilizeaza intervalul de pret al zilei cu maximul din toata perioada setului si numerotarii (pentru vanzare). Pentru pozitiile de cumparare se foloseste intervalul de pret al barei cu minimul setului si numerotarii. 
La cumparare nivelul Stop Loss se calculeaza in acest fel: 
- Din ziua cu costul minim alegem cel mai scazut pret, care se scade din cel mai mare pret sau din costul de inchidere a barei anterioare, in cazul in care a fost mai sus.
 - Rezultatul se aduna la cel mai scazut nivel. 
La vanzare nivelul se calculeaza similar:
 - Din ziua cu costul maxim, din cel mai mare pret se scade cel mai mic pret al aceleasi zile, sau costul de inchidere al zilei precedente, in cazul in care a fost mai jos. 
- Rezultatul se aduna la cel mai scazut nivel. 
In aceste cazuri pozitia se inchide la atingerea nivelului Stop-Loss. Tehnica a doua se aplica pe aceeasi bara ca si metoda anterioara (bara cu cel mai mare maxim sau minim), dar distanta se calculeaza altfel si nivelul Stop Loss se calculeaza in felul urmator:
 • Pentru cumparare — diferenta dintre costul de inchidere si cel mai mic pret al acestei bare. Rezultatul se scade din costul minim; 
• Pentru vanzare — diferenta dintre costul de inchidere si cel mai mare pret al acestei bare. 
Rezultatul se adauga la costul maxim. Pozitia este bine inchisa din nou, in cazul in care costul atinge aceste nivele. Sa analizam inca un exemplu de aplicare a strategiilor Demark. 


In figura de mai sus se observa graficul zilnic al indicelui compozit Dow Jones Industrial. Anexa Sequential la acest grafic ne arata ca semnalele pentru vanzare se gasesc in punctele optime, tranzactiile se realizeaza in imediata apropiere a varfurilor. Punctele de intrare — iulie 2007 — diferenta dintre costul de inchidere si cel mai mic pret al acestei bare. 
Rezultatul, indiferent de modalitatea de intrare sau de iesire pe care am ales-o, este profitabil. Sistemul consecutivitatii este un instrument puternic pentru determinarea potentialelor momente cheie in miscarile pietei. Acest sistem reprezinta evaluarea ciclurilor de piata ale lui Tomas Demark. Autorul ne recomanda sa utilizam acest sistem doar pe graficele zilnice. 
Sistemul constituie o abordare neegalabia a analizei pietelor. In el nu exista indicatori sau elemente grafice de analiza. Se deosebeste de celelalte prin faptul ca include in analiza doar preturile pietei si perioada . Sistemul respectiv este eficient in combinatie cu alte elemente ale analizei moderne .

joi, 21 mai 2015

Consecutivitate (Sequential)

Aceasta este o strategie inovatoare, grozav de simpla in esenta sa. In ea nu exista nici un indicator, doar relatii intre preturi. Prin intermediul acestei strategii, Demark descopera noi directii si teorii despre ciclurile pietei. Strategia este impartita in cateva etape, fiecare Avand caracteristici diferite. Important in Sequential este costul de inchidere a unei singure bare (se intrebuinteaza graficul pe o zi) raportat la costul de inchidere a barei cu cateva zile in urma. 
Prima etapa se numeste Pregatirea (Setup). Conditia care este nevoie indeplinita in aceasta etapa o reprezinta existenta a noua bare consecutive, fiecare dintre acestea cu costul de inchidere mai mare sau mai mic decat cel din urma cu 4 zile. Vom denumi aceste noua bare set. Cu alte cuvinte , pe un trend ascendent, este nevoie sa aflam un asadar de set din noua bare, in care costul de inchidere a fiecareia este mai mare decat costul de inchidere a barei din urma cu 4 zile. 
Aceasta inseamna ca in momentul actual piata efectueaza o miscare ascendenta. Similar se procedeaza si in cazul miscarii descendente, unde costul de inchidere al fiecareia din cele noua bare consecutive este nevoie sa fie mai mic decat costul de inchidere a barei din urma cu 4 zile. Dupa aceste noua bare, de multe ori dispune de loc o miscare nu grozav de ampla (corectie) in directia opusa. In fig.149 este prezentata prima etapa. 
Dupa Demark, miscarea din prima etapa, exterior conditiei de baza mentionate mai sus, este nevoie sa satisfaca urmatoarele conditii: 
1. Fiecare zi dintre cele analizate este nevoie sa fie o zi cu tranzactii reale efectuate (nu o zi de weekend). 
2. Bara (ziua) ce precede inceperea numerotarii (inaintea primei bare numerotate), numita bara zero — este nevoie sa aiba costul de inchidere mai mic sau egal (la miscarea ascendenta), sau mai mare (la descendenta) decat bara din urma cu patru zile. 
3. In cazul in care unul din preturile de inchidere a celor noua bare consecutive este egal cu costul barei din urma cu patru zile, numerotarea se termina si este nevoie cautata o noua consecutivitate. 
4. Aceasta consecutivitate poate fi formata din peste noua bare, dar acesta este minimul folositor.

marți, 19 mai 2015

THOMAS DEMARK

Thomas Demark este unul dintre cele mai cunoscute nume pe pietele financiare, cu o experienta de 38 de ani. Supranumit Consultantul consultantilor, Demark a fost consultant al managerilor de hedge - funds. 
El este autorul multor articole din reviste financiare, participant la numeroase conferinte tematice, si cunoscut in toata lumea ca autor al cartilor The New Science of Technical Analysis, New Market Timing Techniques si DeMark on Day Trading Options. 
Thomas Demark este unul dintre cei mai productivi autori. In practica, este aproape imposibil ca un trader sa nu intalneasca vreo tehnica, indicator sau regula, care sa nu fie elaborata de Demark. Exemple:
 D-wave Analysis 
Daily Range Projections 
DeMarker Indicator 
Price Intersector 
Price Setup Range 
Expansion Index (REI ) 
Sequential 
TD Beakout Qualifiers 
TD Demand Line 
TD Dollar Rated Option Ratio 
TD Line Breakout 
TD Line Value 
TD Lines 
TD New High-New Low Index 
TD Points 
TD Price Points 
TD Price Projector 
TD Retracement Arc 
TD Retracement Qualifier 
TD Supply Line 
TD Supply Points 
Trend Factors 
Sa analizam una dintre cele mai cunoscute strategii Demark - Continuitatea (Sequential).

miercuri, 13 mai 2015

Nivele Fibo cu Bara comprimata

Bara comprimata este o notiune ce descrie bara (lumanarea), in timpul careia pretul are o amplitudine mica (pretul de deschidere este aproape de pretul de inchidere), dar volumul este nemaipomenit de mare. O in acest fel de bara ne arata ca piata a atins un nivel puternic de suport sau solida . DiNapoli combina bara comprimata cu nivelele Fibonacci. In acest fel acest tip de bare se identifica cu mare precizie. 
Daca deschidem pozitia in prezenta unei asemenea bare, suntem asigurati de 2 ori: pe de o parte, de nivelul Fibonacci, pe de alta parte de reactia pietei, care ne arata ca exista un nivel de suport sau solida puternic. Ca filtru suplimentar a barei comprimate, DiNapoli introduce si cateva conditii: volumul dat de bara comprimata este cu 30% mai mare in paralel cu bara precedenta si mai mica dupa MFI in paralel cu bara precedenta. 
MFI = rb/v, unde: 
rb — intervalul barei in puncte, 
v — volumul. 



Bara comprimata poate fi observata in data de 16.08.2007 in graficul EUR/USD (fig. 60). Aici se vede clar cresterea volumelor si pastrarea corelatiilor dintre volume si intervalul pretului in functie de bara precedenta. DiNapoli recomanda urmatoarea tactica de tranzactionare: asteptam pana cand bara comprimata se construieste in apropierea unui nivel Fibo puternic, dupa care deschidem o pozitie pe prima corectie, nu nemaipomenit de agresiv. 
Stop Loss plasam sub minimul (maximul, Daca vindem) acestei bare. O in acest fel de tactica autorul o numeste Genistul A. Pana acum am analizat unele din strategiile propuse de autor. Acum sa acordam atentie la aportul principal adus de Joe DiNapoli, si anume la tradingul cu nivelele DiNapoli. Ce reprezinta aceste nivele? 
Ele constituie nivele de suport si solida care corespund unor anumite conditii. In esenta lor, aceste nivele se bazeaza pe teoriile Fibonacci. Cu ajutorul lor autorul dezvolta aceasta teorie mai departe. Nivelele DiNapoli cuprind: nivelele Fibo, punctele pretului, acumularea si intervalele corelate de preturi.

marți, 12 mai 2015

Sirul Fibonacci

Acest sir de numere se formeaza asadar : fiecare numar anterior constituie suma a doua numere precedente: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 2584… remarcabil in acest sir este faptul ca in permanenta intalnim o anumita legitate: orice numar alegem din acest sir, raportul acestuia fata de celelalte tinde spre 0,618 si 1,618 si cu cat este mai mare numarul, cu atat se beneficia de mai exact acest raport. Daca vom compara oricare numar cu primele alaturate, sau cu urmatoarele, se constata ca raportul lor este 0,382 si 2,618, respectiv — 0,236 si 4,236. 



Lungimile miscarilor pretului pe pietele financiare indeplinesc continuu unul din raporturile enumerate mai sus. Cum se masoara si se pune nivelele Fibonacci? 



Valul de baza, corectie, divergenta Cel mai des utilizat mijloc de masurare si prognozare a lungimii miscarii pretului dupa lungimea ultimului val, format in directie opusa, este Fibo interior . Prin val este inteleasa miscarea pretului de la varf spre baza sau de la baza spre varf (acest termen este utilizat de Charles Dow si Elliott (vezi capitolul Analiza valurilor). Relativ, la finalul unui val de coborare si inceperea unei miscari crescatoare, luam drept unitate lungimea acestui val si proiectam nivelele Fibonacci (fig. 62). Aceste nivele, pe de o parte, reprezinta tintele viitoarei miscari ascendente, iar, pe de alta parte joaca rolul de rezistenta sau suport. 


In exemplul prezentat (fig. 63), dupa terminarea valului AB, acesta devine o unitate de masura pentru proiectarea urmatorului val BC. Corectia BC atinge 0,618 din lungimea AB. In continuare, valul BC este utilizat drept unitate pentru a proiecta nivelul potential in punctul D. Valul CD are lungimea de 1,1618 raportata la BC. In plus, de la valul BC proiectam si nivelul de 2,618, care corespunde punctului F. Valul DE se corecteaza pana la 0,382 fata de CD si in acelasi timp nivelul punctului E coincide cu nivelul punctului B, confirmand regula: linia de rezistenta strapunsa se transforma in suport. De la lungimea valului DE proiectam tinta 2,618, unde se va termina urmatorul val — EF. Dupa cum observam, proiectia punctului F este prognozata de doua valuri: 2,618-BC si 2,618-DE. Cand doua sau mai multe proiectii Fibo, definite de diferite valuri coincid, atunci este nemaipomenit de proabil ca acest nivel sa constituie un punct reversibil. 
Nivelele Fibonacci, proiectate corect, actioneaza ca un magnet pentru preturi si, totodata, ca nivele de schimbare a directiei sau, in cel mai rau caz, ca o rezistenta temporara. Este necesar de luat in considerare, ca marja de eroare poate fi de 4-5% fata de tinta stabilita. asadar , la miscarea de 100 puncte (pips) este posibil ca pretul sa nu atinga sau sa depaseasca acest nivel cu 4-5 pips. Daca miscarea pretului este de 1000 de pips, atunci abatearea de +/- 40, 50 pips este posibila.

luni, 11 mai 2015

Sinele

Sinele reprezinta un model care poate fi folosit pe orice un timp a graficelor, de la cinci minute pana la o luna. Acesta este un semnal al capitularii trendului. El reprezinta o atingere brusca a unui anumit pret (maxim sau minim), dupa care incepe o cumparare/vanzare in masa, si piata revine la valorile initiale. 
Odata cu revenirea la nivelul de la care a pornit miscarea brusca, figura se apreciaza completa, iar punctul de unde a pornit miscarea si a revenit se numeste punct de intoarcere. Autorul prezinta acest model cu ajutorul urmatorului exemplu: 
„Imaginati-va cateva case pe litoralul oceanului in Santa-Barbara (Calofornia) ce se ivesc surprinzator la vanzare cu costul de 100.000 USD. Aceste oferte dispar rapid, pentru ca investitorii imobiliari cumpara imediat aceste case si costul revine la valorile initiale”. 




In fig. 143 sunt reprezentate patru modele clasice de sine (R — punctul de intoarcere). Regula deschiderii pozitiei se pune la o schimbare facila a directiei pana la 0,382 din lungimea sinelor, sau cand preturile vor depasi punctul de intoarcere. Plasam Stop Loss la 0,618 din lungimea sinelor.

joi, 7 mai 2015

Intersectare unică

Pentru aceasta metoda sunt importante nivelele DiNapoli, pe care le vom analiza mai tarziu in acest capitol. 

Caracteristici: 
1.Prezenta saltului, cresterea sau scaderea cu 8 — 10 bare. In cazul in care sunt mai multe bare, modelul este mai exact. 
2. Dupa intersectarea initiala a graficului cu linia 3x3, in apropierea pretului de inchidere identificati nivelul de suport Fibonacci. La acest nivel deschidem pozitia si trebuie atins dupa strapungerea liniei 3x3 in pe parcursul a 1-3 perioade. Aici autorul ne recomanda sa aplicam aceasta tehnica pentru analiza graficului zilnic, saptamanal sau lunar (in acest caz, nivelele Fibo pentru intrare si Stop Loss, in opinia lui DiNapoli, sefixeaza pe graficele de 1H). 
3.Tinta profitului 0,618 — este adecvata pentru miscarea de strapungere. 
In fig. 163 este evidentiata cu o stea.
Cu alte cuvinte , intersectarea neasemuita este un model care poate anticipa intersectarea dubla, iar cresterea pretului (inainte de a doua strapungere) ajuta la fixarea profitului.

miercuri, 6 mai 2015

Intersectarea dubla

In fig. 141 este prezentat un model de intersectare dubla pe graficul USD/CAD.




Caracteristici:
1. Pana la formarea modelului Intersectarea dubla piata este nevoie sa urmeze o crestere puternica de 8-10 bare. Este ideal Daca o asemenea crestere se va realiza pe 15 bare sau mai mult. Aceasta crestere este denumita salt de catre DiNapoli. 
2. Dupa saltul ascendent este nevoie sa identificam barele cu costul de deschidere mai jos, mai sus si din nou mai jos fata de 3x3. Atunci obtinem semnal de vanzare. Similar procedam cu saltul descendent si semnalul de cumparare.
 3. Dupa cum se observa pe grafic, minimele si maximele este nevoie sa fie aproapiate.
 4. distanta intre minime si maxime, de la prima intersectare la a doua, nu este nevoie sa depaseasca 8?10 bare. Ideal ar fi 3 sau 4. 
5. Semnalul este valabil cat timp nu este atins punctul M sau costul de inchidere a corectiei 0,618 nu va strapunge directia opusa (in fig. 141 acest nivel este marcat cu o stea). 
6. DiNapoli recomanda utilizarea intersectarii duble in graficele zilnice, saptamanale si lunare.

marți, 5 mai 2015

JOE DiNAPOLI

Joe DiNapoli este un lector recunoscut in toata lumea, autor si analist pe pietele financiare, trader cu o practica de 38 de ani. DiNapoli este acreditat de CTA (Commodity Trading Advisor) si pe parcursul a 20 de ani a predat tehnicile sale in capitalele financiare din Europa, Asia, Rusia, Orientul Mijlociu si SUA. Joe DiNapoli este coautor al cartii „High Performance Futures Trading, Power Lessons From The Masters”, autorul cursului de trading „Fibonacci Money Management and Trend Analysis In Home Trading”. 
Opera lui cea mai importanta este „Trading with DiNapli Levels”, care a devenit cursul de baza pentru toti traderii pasionati de tehnicile Fibonacci. In prezent DiNapoli este presedintele companiei Coast Investment Software, si se ocupa de elaborarea si raspandirea sistemelor de tranzactionare automatizate. 
Noi vom analiza doar o parte, dar cea mai cunoscuta si folositoare din Diversificarea de sisteme si strategii propuse de DiNapoli, pornind de la materialele cartii „Trading with DiNapli Levels”, este asa-numita noua modele intensive. Desigur, vom studia si renumitele nivele DiNapoli. Inainte sa continuam relatarea, sa enumeram Specificatiile generale si regulile care vor ajuta la intelegerea esentei strategiilor sale: 
1. Moving Averages 
• 3x3 — aceasta este SMA cu 3 perioade, calculata dupa preturile de inchidere (Close) si deplasata inainte cu trei perioade. Autorul pune aceasta medie mobila pentru analize pe termen scurt pe pietele cu lichiditate si volatilitate ridicata; 
• 7x5 — SMA cu 7 perioade, calculata dupa preturile de inchidere, deplasata inainte cu cinci perioade, pentru pietele mai putin volatile, de exemplu, de actiuni;
 • 25x5 — SMA cu 25 de perioade, calculata dupa preturile de inchidere, deplasata inainte cu cinci perioade. DiNapoli uziteaza aceasta medie mobila pentru o analiza pe o perioada lunga de timp.




 2. Tinta pretului.
DiNapoli uziteaza trei puncte (vezi figura 140):
 • OP = B — A + C
 • COP = 0,618 (B — A) + C
 • XOP = 1,618 (B — A) + C


joi, 23 aprilie 2015

Tehnica bazata pe media mobila MA 89

In continuare sa analizam strategia elaborata exclusiv de autorii acestei carti. Strategia se bazeaza mai ales pe asamblare mediei mobile simple de durata 89. In calitate de indicatori suplimentari se considera fractalii si MACD cu parametri 13, 34, 8. Strategia poate fi aplicata pe orice piata cu lichiditate ridicata si pe graficele cu variabile intervale de timp (timeframe), dar in prealabil este recomandata o testare pe datele istorice ale unui instrument financiar pentru depistarea lipsurilor, posibile in raport cu specificatiile pietei (Forex, actiuni, futures). 
Semnalul de cumparare apare la strapungerea si inchiderea barei semnal deasupra mediei mobile MA 89 (in cazul vanzarii — invers). Stop Loss il plasam sub ultimul fractal in directia opusa semnalului. Al doilea semnal pentru cumparare se obtine cand linia MA 89 este in crestere, iar pretul testeaza si creste de la nivelul mediei mobile. In acest caz nu se cere sa ne grabim, si asteptam inchiderea barei ascendente pentru a deschide pozitia lunga. 




Dupa deschiderea pozitiei, urmarim In cazul in care pretul a format un nou maxim, si In cazul in care utilizam semnalele indicatorului MACD — cat timp histogramele sunt ascendente, trendul dispune de potential de crestere. Stop Loss se cere deplasat deseori cu 5-10 pips mai jos de MA 89. In cazul in care trendul este puternic inclinat, putem plasa Stop Loss sub fractale mai jos de grafic, dar in acest caz este posibil sa iesim din piata foarte rapid, si sa ratam o parte din profit (potential). In cazul in care MACD formeaza o divergenta negativa, atunci putem inchide 1/2 din pozitie (probabil trendul va incetini), dar nu intreaga pozitie, deoarece dupa o anumita corectie, miscarea poate continua si vom rata potentialul profit. Pozitia se inchide definitiv la atingerea Stop Loss sau la aparitia semnalului de schimbare a directiei — inchiderea barei curente mai jos de MA 89. 




In fig. 138, in graficul de 1H al perechii valutare GBP/USD este exemplificat tradingul dupa metoda descrisa. Semnalul activ pentru cumparare il primim pe 9 iulie la pretul de 2,0157. Initial Stop loss este plasat mai jos de ultimul fractal opus nivelului 2,0096 (60 de pips). In ziua urmatoare, la ora 9, se constitue al doilea semnal de cumparare, neconfirmat, deoarece linia MA 89 nu coboara si nu avem motiv sa inchidem prima pozitie. pe o perioada urmatoarelor doua zile pretul incepe sa creasca, si deplasam Stop Loss sub MA 89. 
Aproape de ora 12, pe 12 iulie se constitue o divergenta negativa pe MACD si inchidem jumatate din pozitie la pretul de 2,0327, cu profit 170 pips. Pe 13 iulie, intre orele 8 si 9, pretul a atins MA 89 si s-a format lumanare ascendenta, ce reprezinta al doilea semnal important de cumparare (MA 89 in crestere). Noua pozitie lunga este deschisa la pretul de 2,0303. La inceputul saptamanii urmatoare (16 iulie) pretul este la nivelul 2,0340-60. 
Profitul curent din prima pozitie este de 183 de pips, din a doua — 40 de pips. Sistemul prezentat poate fi intregit si cu alti indicatori auxiliari, de asemenea se pot folosi nivelele Fibonacci pentru maximizarea profitului. se cere luat in considerare ca In cazul in care piata va avea o miscare laterala de durata (range), exista posibilitatea unor pierderi temporare. In acest caz, MA 89 se misca aproape orizontal si e mai bine sa asteptam al doilea semnal pentru deschiderea unei pozitii noi. Cand piata va evolua in trend, cu deplasarea Stop Loss sub MA 89, poate fi obtinut un profit considerabil (300-800 de pips), care des depaseste pierderile. De aceea va recomandam sa nu inchideti toata pozitia la semnalele negative MACD.

miercuri, 22 aprilie 2015

Metoda Strapungerii

False Aceasta tehnica este recomandata in deosebite pentru tranzactionarea in range, dar poate fi aplicata si in cazul trendului, daca sunt indeplinite conditiile necesare. Pana la aparitia semnalului, costul trebuie sa urmeze o directie de circa 15-20 de bare descendente. Aceasta conditie este necesara deoarece piata trebuie sa urmeze o anumita tendinta, sa fie epuizata sau in stare de supra-vanzare. Dupa aceasta se observa un salt de la un anumit nivel de suport (fig. 135). Dupa salt, este util ca costul sa se consolideze de-a lungul a 4-6 bare, pana cand testeaza din nou nivelul de suport. Aceasta evolutie este necesara pentru a confirma importanta suportului format. Apoi costul strapunge temporar nivelul de suport, si revine deasupra suportului. are loc o strapungere falsa. Inchiderea acestei bare pe suport reprezinta un semnal puternic de cumparare. Plasam ordinul Stop Loss sub minimul acestei bare semnal (spike). Semnalul va fi si mai puternic, daca este insotit de o divergenta pozitiva, de exemplu, a indicatorului MACD.



In fig. 135 este prezentat un exemplu de semnal dupa metoda Strapungerii false. Momentul concret al deschiderii pozitiei lungi poate fi observat la costul de inchidere (Close) a barei ce a strapuns nivelul. De regula, in acest fel de semnale au un potential mare de profit si un risc minim. de multe ori , in acest fel se formeaza minime si maxime importante. Metoda se pune similar si in cazul tendintei ascendente, pentru semnalul de vanzare.

marți, 21 aprilie 2015

LINDA BRADFORD RASCHKE

Linda Bradford Raschke este trader profesionist pe pietele financiare din anul 1981, in special al optiunilor pe actiuni. Ea este presedintele grupului de investitii LBR Group. Desi piata ei preferata este cea futures si indicele compozit S & P 500, tranzactioneaza activ pe multe alte piete si pune diferite strategii. 
Linda Raschke este unul dintre traderii care prefera sa deschida si sa inchida pozitiile in cadrul aceleeasi zile (Intraday Trading). Sa analizam doar o parte din strategiile ei de tranzactionare. Una dintre strategii se bazeaza pe aplicarea indicatorului directiei medii de miscare ADX (Average Directional Movement Index).
 Caracteristicile strategiei sunt: 
1. ADX de 14 perioade se cere sa strapunga linia de 30 si sa continue sa avanseze. Acesta este semnal pentru un trend puternic. 
2. Asteptam corectia pretului pana la media exponentiala mobila de 20 perioade (EMA 20). De obicei, corectia este insotita de scaderea facila a ADX. 
3. Cand pretul atinge EMA 20, plasam ordinul de cumparare (Buy Limit) mai sus decat maximul barei anterioare. 
4. Dupa amplasarea ordinului, plasam Stop Loss sub ultimul minim local. Cat timp ADX creste, pozitionam Stop Loss sub EMA 20. Daca ADX formeaza un maxim si incepe sa scada, inchidem o parte sau intreaga pozitie. 
5. Dupa o tranzactie reusita se cere sa asteptam pana cand ADX va cobori si va trece peste nivelul 30, pentru a tranzactiona din nou. 
Se cere retinut faptul ca nivelul de 30 este orientativ si poate fi schimbat in functie de Caracteristicile pietei pe care tranzactionam.



luni, 20 aprilie 2015

TONY PLAMMER

Tony Plammer este un analist financiar renumit, fost director al unei banci de investitii, care beneficiaza de o practica de mai multi ani pe pietele financiare (din 1976 pana in 1999 el a condus un fond de investitii specializat in obligatiuni si valuta). In cartea sa „Forecasting Financial Markets” el prezinta o analiza aprofundata a comportamentului participantilor la pietele financiare. De asemenea, sunt prezentate tehnici de analiza bune si adoptarea unor decizii investitionale corecte. 
Plammer este cunoscut si multumita teoriei sale despre pulsul pietei, care reprezinta o metoda simpla in paralel cu analiza valurilor, de previzionare a importantelor zone reversibile. Este interesanta si tehnica utilizarii indicatorului Momentum pentru deschiderea ciclurilor de piata, care ofera un mare avantaj in analiza si tradingul pe pietele financiare. O importanta deosebita in metodele sale o au Retragerile Fibonacci. Sa analizam sistemul sau, care include factorul MACD, mediile mobile si nivelele Fibonacci. In sistem se intrebuinteaza factorul MACD cu perioadele 34-13-8 si media mobila exponentiala de un timp 26. Caracteristicile sistemului sunt urmatoarele: Pozitia se deschide cand histogramele MACD intersecteaza linia semnal si in acelasi timp este confirmata una din urmatoarele ipoteze: 
• pretul schimba directia de la nivelul Fibonacci; 
• ultimul pret intersecteaza media mobila de 26 perioade; 
• apare divergenta in punctele extreme. O jumatate din pozitii se inchid la atingerea nivelului Fibonacci, In cazul in care este confirmata una din urmatoarele ipoteze: — oscilatorul a atins valoarea maxima; — apare divergenta intre pret si MACD. Toate pozitiile ramase se inchid la formarea semnalului invers MACD sau conform ordinelor Stop Loss si Take Profit. 




In fig. 133 este prezentat un exemplu de tranzactionare conform sistemului Plammer pe graficul perechii valutare EUR/JPY de 1H. Pe 8 august a aparut semnal de vanzare, format de factorul MACD, dupa ce pretul isi schimba directia de la nivelul Fibonacci de 1,618 (pret 165,20), pana la inchiderea barei semnal. Valul precedent format este : [164.15 — 162.25] *1,618 = 165,30, nu poate fi vazut pe grafic. Dupa care pretul incepe sa scada, iar miscarea este insotita de scaderea histogramelor MACD, ceea ce argumenteaza mentinerea pozitiei scurte. 
Pe 10 august pretul atinge 1,618 dupa Fibonacci, in acelasi timp factorul MACD formeaza o divergenta pozitiva. In acest moment, pozitia scurta se inchide, deoarece imediat observam semnal de cumparare. Profitul din pozitia scurta a fost de circa 395 de pips (165,20 — 161,25). Valul ascendent nu atinge nivelul de 50% din corectie si intra in miscare laterala, apoi avem un nou semnal de vanzare. Din pozitia lunga deschisa nu obtinem un profit ridicat (circa 25 de pips). pretul intersecteaza EMA 26 de sus in jos, si concomitent histogramele MACD formeaza o linie subtire care strapunge linia semnal. Ultima pozitie scurta este deschisa la nivelul 161,50 si pana in data de 14 august (maxim vizibila pe grafic) nu beneficiaza de sens inchiderea acesteia, deoarece histogramele MACD devin tot mai negative si profitul curent constituie aprox. 230 de pips.

vineri, 17 aprilie 2015

ALEXANDER ELDER

 Alexander Elder este un profesionist vestit in domeniul tradingului pe pietele financiare. Cartile sale „Trading for a Living” si “Trading for a Living Study Guide” sunt adevarate best-seller in randul traderilor. El s-a nascut in Leningrad (Sankt Petersburg), dar a crescut in Estonia, unde a absolvit facultatea de medicina a Universitatii din Tartu. Apoi a emigrat in SUA, unde initial a urmat profesia de baza — psiholog. Cunostintele lui Alexander Elder despre psihologia umana l-au ajutat cand a pornit sa tranzactioneze pe pietele financiare. Indicatorii dezvoltati de Elder sunt Force Index, Bulls Power & Bears Power. 
Particularitatea esentiala in lucrarile teoretice ale lui Elder o reprezinta atentia deosebita acordata mediei mobile exponentiale cu durata 13. Dupa multe cercetari el a stabilit ca pe majoritatea pietelor aceasta actioneaza ca un reper extrem de bun de anticipare a miscarii pretului. Vom analiza o strategie care in prezent se aplica cu succes pe diferite piete financiare. 
Semnalul de baza pentru deschiderea pozitiei este intersectarea a doua medii mobile exponentiale (EMA) cu perioadele 3 si 13. Cand EMA 3 intersecteaza EMA 13 de jos in sus, este semnal de cumparare, cand intersecteaza de sus in jos — de vanzare. Ca bonus se intrebuinteaza doi indicatori, dezvoltati de autor — puterea taurilor (Bulls Power) si puterea ursilor (Bears Power). In realitate acesti indicatori reflecta starea minimelor si maximelor curente fata de EMA 13 si se folosesc pentru analiza puterii trendului curent.


joi, 16 aprilie 2015

ALIGATORUL (Alligator)

Aligatorul este cel mai cunoscut indicator al lui Bill Williams. El reprezinta combinarea a trei medii mobile cu o anumita deplasare inainte. Media mobila de 13 perioade este deplasata cu 8 perioade inainte (albastra); de 8 perioade — cu 5 perioade inainte (rosie); de 5 perioade — cu 3 perioade inainte(verde). 



Figura 130 Alligator (GBP/USD,H1), Meta Trader — Admiral Markets Cand liniile indicatorului sunt intersectate (aligatorul doarme), nu tranzactionam, doar urmarim strapungerea nivelului fractalului anterior. Semnalul pentru deschiderea pozitiei apare la strapungere. Pe grafic liniile mobile vor fi pozitionate in felul urmator: linia verde — apropiata de pret, linia albastra-departata de pret, linia rosie - intre cele doua. Cand preturile vor intra in locatie dintre linia verde si rosie, avem un semnal de intrare in directia trendului. Linia albastra se uziteaza ca nivel pentru deplasarea Stop Loss.

miercuri, 15 aprilie 2015

BILL WILLIAMS

Bill Williams este un trader si analist renumit, cu o practica de 40 de ani pe pietele financiare. Sub indrumarea sa s-au format mii de traderi, inclusiv dealeri profesionisti si brokeri ai marilor companii financiare. Cartile sale “Trading Chaos”, “New Trading Dimensions”, “Trading Chaos: Second Edition” au devenit best-seller. Meritele sale sunt importante in dezvoltarea teoriei prognozarii si tranzactionarii. Ne vom opri numai la cele mai cunoscute tehnici si indicatori ai sai. Cea mai mare realizare a lui Williams o constitue popularizarea fractalilor. Fractalii reprezinta o metoda simpla si eficienta de indicare a punctelor extreme in miscarea pretului. In esenta, fractalul inseamna un sir din cinci bare ale pretului, cea medie Detinand valoarea maxima (pentru fractalul de sus) sau valoarea minima (pentru fractalul de jos), dupa cum se observa in fig. 126. 



Utilizand fractalii, se pot identifica maximele sau minimele miscarii pietei din faza crearii lor. Dupa atingerea varfului si inlocuirea directiei pretului, odata cu aparitia barei a doua ce va atinge un nou minim, va aparea fractalul. Acesta indica faptul ca la momentul actual se constitue un varf al pretului si vom putea reactiona la timp — de exemplu, sa deschidem o pozitie scurta sau sa inchidem pozitia lunga deja deschisa. Fiecare fractal, cel putin temporar, are rol solida sau suport. 



Vom prezenta o metoda de utilizare eficienta a fractalilor. Atunci cand trendul este ascendent, el este caracterizat de maxime si minime in ascensiune. In cazul in care vrem sa cumparam la un pret mai mic, atunci putem deschide o pozitie long la aparitia fractalului din partea de jos a graficului, pentru ca el va indeplini (cel putin temporar) rol de suport, iar Stop Loss va fi sub minimul acestuia. Fractalii din terminatia superioara , in cazul intersectarii lor repetate, pot fi considerati nivele de acumulare in directia trendului. Fractalii din partea de jos pot fi Folositi pentru stabilirea Stop Loss si inlocuirea lor treptata la aparitia unor noi fractali (Trailing Stop). Similar Poti analiza si trendul descrescator .

joi, 9 aprilie 2015

LOUIS BORSELLINO

Numit de CNBC cel mai bun trader, Louis Borsellino este cunoscut in lumea intreaga ca expert in futures si alte insrtumente financiare. Experienta de 20 de ani „pe floor” la Bursa de marfuri din Chicago (CME), l-au facut pe Borsellino unul dintre cei mai cunoscuti si prosperi traderi de futures pe indicele american S&P500. Louis, de asemenea, apare in rolul de analist financiar pentru agentiile de stiri CNN-FN, Bloomberg TV, CNBC, WebFN, Reuters. 
El este autorul cartii “The Day Trader” si al cartii autobiografice “The Day Trader: From the Pit to the PC”. In cartile sale, Louis Borsellino expune cunostintele vaste si experienta proprie. Ca urmare a vastei experiente acumulate pe pietele bursiere, si in calitate de trader individual, Borsellino atrage atentia in deosebite asupra psihologiei tradingului si metodelor de management al capitalului. 
In cartile sale el acorda o mare atentie procesului complex de pregatire si deschidere a pozitiilor in piata. „Fiecare tranzactie trebuie sa urmeze ceea ce eu numesc pregatire, tinta si lansare”. Indiferent de faptul ca tranzactionati dupa o anumita tehnica sau urmand propria analiza, e important ca fiecare tranzactie sa fie impartita in trei pasi — pregatire, tinta si lansare. 
• Pregatirea: primul pas al unei tranzactii. Urmarirea si analiza graficelor; Determinarea strategiei proprii in cadrul zilei, a pretului de cumparare/vanzare, nivelele de suport/ solida ale tranzactiei. Prima etapa include, de asemenea, eliberarea gandurilor care nu sunt legate de trading si pot impiedica adoptarea obiectiva a unor decizii importante . 
• Tinta: in aceasta etapa urmarim piata, incercand sa ne imaginam scenariile stabilite in prima etapa. De exemplu, In cazul in care am observat un nivel puternic de suport si piata se deschide deasupra acestui nivel, apoi creste putin, si incepe o miscare descendenta, atunci in apropierea nivelului de suport suntem pregatiti sa cumparam. 
• Lansarea: constituie momentul cand cele relatate se concretizeaza intr-o singura actiune. Am identificat nivelul pretului si l-am „fixat”, dupa care „lansam”, executam tranzactia la un anumit pret, plasand ordinele Stop Loss si Take Profit corespunzatoare. Urmand acesti trei pasi, elaboram ceea ce putem numi „planul tranzactiei”. In opinia lui Borsellino intotdeauna trebuie sa avem un anumit plan, sa cunoastem de la pornit punctele de intrare si iesire din piata. 

joi, 2 aprilie 2015

TEHNICA SI STRATEGIA DE TRANZACTIONARE

Sistemul de tranzactionare reprezinta un set de reguli dupa care, orientandu-se, traderul ia decizia deschiderii si inchiderii tranzactiilor. Aceste reguli sau instructiuni se bazeaza pe analiza tehnica, ce si-a demonstrat eficienta de-a lungul timpului. Sistemul concis al tradingului ne permite sa ne eliberam de emotiile care influenteaza deciziile de tranzactionare. Cand traderul vrea sa deschida o pozitie, intotdeauna apar dubii si intrebari ce-l afecteaza psihic. De exemplu:
 — Am omis eu ceva in analiza?,
 — Este corecta directia in care am deschis pozitia? (cumparare sau vanzare)?,
 — Este momentul oportun sa intru in piata sau e mai bine sa astept si sa nu ma grabesc?”,
 — Probabil, eu nu constientizez riscul la care ma expun etc. 
Toate aceste indoieli afecteaza traderul si influenteaza negativ rezultatele tranzactiilor sale. Erorile posibile provin din intrarea grabita sau intarziata in piata, sau „ratarea” profitului unei tranzactii. Daca traderul nu dispune de o strategie de tranzactionare, el nu poate fi sigur ca tranzactionarea pe termen lung va fi eficienta, ca vor fi suficiente tranzactii profitabile pentru a compensa pierderile. De fiecare data cand traderul deschide o pozitie, este necesar sa inteleaga situatia curenta din piata, utilizand variabile tehnici, reguli, indicatori etc. Pentru inceput, la crearea strategiei de tranzactionare, este bine stabilit orizontul de timp pe care actionam — de lunga sau scurta perioada . Depozitul initial si principiile managementului capitalului impun anumite restrictii. intinderile mai lungi de timp se caracterizeaza printr-un numar mai mic de semnale false comparativ cu intinderile scurte. La integrarea intervalelor de lunga perioada (graficul zilnic, saptamanal, lunar) analiza tehnica este mult mai exacta. Tranzactionarea pe o perioada lunga de timp este oportuna pentru o strategie de succes, dar cere plasarea unor nivele Stop Loss mai mari. Prin urmare, in scopul diminuarii riscului, este recomandata tranzactionarea cu un procent mai mic din capitalul initial. Tranzactionarea pe intervale scurte de timp este influentata de o multime de factori externi, iar analiza tehnica este mai putin precisa si apar mai multe semnale false. In acest caz utilizam Stop Loss mai mic, dar si probabilitatea aparitiei greselilor creste. Toti acesti factori cere o analiza amanuntita.

miercuri, 1 aprilie 2015

MARKET PROFILE

Acest indicator considera volatilitatea din piata. Volumele inalte ale tranzactiilor indica portiunile in care au fost incheiate cel mai mare numar de tranzactii. Nivelul pretului cu cel mai mare numar de tranzactii se numeste moda (in statistica prin acest termen sunt numite valorile ce se intalnesc cel mai des in setul de date) intervalului valoric zilnic si este perceput ca un nivel important ce indeplineste rol de suport sau solida. Portiunile pretului ce corespund volumului redus, sunt receptionate drept nivele ce pot fi depasite cu lejeritatea. 



In exemplul prezentat (fig. 124) observam ca pe 29 august Market Profile a indicat cel mai inalt volum (moda) la nivelul 1,3595. In ziua urmatoare, in prima parte a zilei, pretul a crescut, trecand usor de nivelul 1.3640-1.3595, iar volumul reflectat este relativ mic si s-a oprit la nivelul 1,3595 (moda), unde a fost inregistrat cel mai mare volum de tranzactii in ziua anterioara. Acest nivel actioneaza ca suport si pretul creste.

marți, 31 martie 2015

I‑SESSION

Este un indicator care reflecta zilnic un timp sesiunilor de tranzactionare — asiatica, europeana si americana. Arata intervalul de preturi obtinut in timpul acestor sesiuni. Utilizand acest indicator, ne orientam in functie de volatilitatea din timpul sesiunilor, urmarind inceputul si sfarsitul unei anumite sesiuni de tranzactionare (orarul sesiunilor constituie unul dintre parametrii construiti de indicator).


Factorul este aplicat pentru a ne orienta in extensiile si retragerile Fibonacci (fig. 123), proiectate in intervalul de preturi determinat de sesiunea de tranzactionare.

luni, 30 martie 2015

ALL USD PAIRS

Este un indicator care prezinta intr?un singur grafic evolutia principalelor perechi valutare raportate la dolarul SUA (EUR/USD, USD/CAD, GBP/USD, AUD/USD, USD/JPY, USD/CHF). 




La acest grafic este important momentul in care toate perechile valutare se apropie si se intersecteaza. In fig. 122 este indicat un in acest fel de moment, dupa care urmeaza miscari puternice.

joi, 26 martie 2015

PATTERN RECOGNITION

Este indicatorul care realizeaza automat figurile pretului utilizand teoria lumanarilor japoneze. In corelatie cu figurile, indicatorul arata semnale de cumparare si vanzare.

miercuri, 25 martie 2015

X si Zero (POINT & FIGURES — P&F)

Este o tehnica nemaipomenit de veche si populara de tranzactionare pe pietele financiare, care foloseste in analiza doar costul, fara a acorda atentie vremii. Graficul este creat special cu doua simboluri — X si 0. Prin X se reprezinta cresterea, prin 0 — scaderea. 
Scala de timp in asadar de grafice poate lipsi. Sa analizam logica acestei strategii. Localizarea acestor simboluri depinde de concordanta a doua semnificatii: pasul si reversul. Pasul arata ce simbol este bine scris la ramplasarea pretului. Reversul se foloseste pentru ramplasarea lui X cu 0 si invers. 
In cazul in care pasul este egal cu 10 pips si se termina miscarea descendenta, atunci momentul reversului va fi egal cu 15 pips (scriem primul X). Urmatorul X poate fi desenat cand piata va creste cu 10 pips. Pentru a schimba X cu 0, este utila o scadere cu 15 pipsi, atunci punem 0. Pentru urmatorul 0 va fi nevoie de o scadere cu 10 pipsi. 


vineri, 13 martie 2015

SUPER SIGNALS

Semnalele acestui indicator sunt reprezentate de sageti care apar pe grafic. Cand sageta este orientata in sus, cumparam, cand este in jos — vindem. Semnalele acestui indicator sunt destul de rapide si Poti intampla ca dupa semnal piata sa evolueze in directia nedorita. In acest caz indicatorul schimba semnalul sau. 



Adeptii scalpingului incearca sa faca ceea ce fac dealerii in centrele de tranzactionare bursiere, dupa cum a spus Luis Borsellino, renumitul trader, expert in tranzactionarea contractelor futures pe indici. In acest context, mentionam ca tehnica scalping nu este recomandata traderilor incepatori. trebuie de multa experienta si viteza de reactie inainte de aplicare.

miercuri, 11 martie 2015

TREND SCALP

Trend Scalp este factorul construit din doua linii, a caror intersectie reprezinta semnalul de cumparare sau vanzare. In fig. 118 pe graficul perechii valutare GBP/USD de 15 min, sunt aratate semnale de cumparare sau vanzare ale indicatorului Trend Scalp.


marți, 10 martie 2015

TODAY TREND

Acest indicator creaza informatii despre directia curenta si semnale pentru cumparare, vanzare, stabilirea nivelelor Stop Loss si Take Profit.


luni, 9 martie 2015

TRIGGER LINES

Urmatorul indicator pe care il vom analiza este Trigger Lines. Este realizat din doua linii, a caror intersectie genereaza semnal de cumparare sau vanzare. Daca , dupa intersectie liniile devin albastre, este semnal de cumparare. Daca liniile devin rosii, este semnal de vanzare. Acest indicator se utlizeaza pe pietele foarte volatile. 


Urmatorii doi indicatori pe care ii vom analiza, apartin grupului indicatorilor de scalping. Traderul care pune metoda scalpingului este un speculant ce efectueaza, pe o perioada unei sesiuni de tranzactionare, numeroase tranzactii de cumparare sau vanzare cu scopul obtinerii profitului din fluctuatiile de scurta durata ale pretului. Indicatorii corespund tranzactionarii pe termen scurt si sunt aplicati pe pietele foarte volatile, unde sunt fluctuatii mari in timp scurt.

vineri, 6 martie 2015

ICHIMOKU KINKO HYO

Indicatorul Ichimoku este utilizat pentru determinarea trendului pietei, a nivelelor de suport si trainica, precum si a semnalelor de tranzactionare. indicatorul dispune de patru intervale de timp, care sunt exprimate prin linii separate: 
a) Tenkan-Sen — arata valoarea medie a pretului intr-un interval de timp. 
b) Kijun- Sen — indica valoarea medie a pretului in ultimul interval de timp. 
La intersectia acestor doua linii Sen apare semnalul de deschidere a pozitiilor. 
c) Senkou-Span-A — este distanta medie intre doua linii deplasata inainte cu o durata egala cu al doilea interval de timp. 
d) Senkou-Span-B — indica valoarea medie a pretului intr-un interval de timp al trendului. Aceste linii Span sunt evidentiate in grafic si se numesc nori. Cand pretul este in nori, limitele lui sunt considerate nivele de suport si trainica. 
In cazul in care Span este intersectat de sus in jos, atunci este semnal de vanzare; in caz invers — de cumparare.
 e) Chinkou Span — este valoarea medie a pretului, deplasat inapoi cu o anumita durata . Este utilizat pentru confirmarea semnalelor de baza (intersectia Tenkan-Sen si Kijun-Sen) prin intersectarea preturilor anterioare in aceeasi directie.