Prima figura de continuare a directiei trendului pe care o analizam este Canalul de Pret. Sa ne intoarcem la analiza trendului si la rolul unei linii de suport. Apare intrebarea: ce se intampla, Daca vom uni varfurile acestui trend ascendent?
Raspunsul la aceasta intrebare se observa in fig. 41. Cand ambele linii ce unesc minimele si maximele sunt paralele si reprezenta limitele superioare si inferioare ale pretului, atunci se constitue figura Canal de Pret. Canalele se impart in ascendente si descendente. De fiecare data cand costul coboara pana la suportul canalului, cumparatorii sunt tentati sa impinga piata in sus. Atingerea rezistentei canalului tenteaza vanzatorii. La strapungerea unei linii, piata va inainta in directia strapunsa la distanta egala cu latimea canalului. In fig. 41, punctul A este un punct de strapungere, dupa care costul evolueaza la distanta H, formand un nou canal de pret. Dupa acest punct, linia de trainica devine linie de suport. Din punct de vedere practic, pentru figura este important unghiul pe care il formeaza. Daca acesta este mare (liniile de trend sunt puternic inclinate), atunci piata evolueaza in canal si pozitiile trebuie deschise doar in directia respectiva. Sa ilustram toate acestea intr-un exemplu. In fig. 41, trendul este ascendent. Canalul pretului, asadar , este orientat ascendent.
Cumparam la atingerea suportului, dar, cand trainica este atinsa, e recomandat sa nu vindem, si asteptam sa vedem Daca va fi strapunsa, si inchidem pozitia. Cu cat este mai inclinat canalul, cu atat este mai riscanta deschiderea unei pozitii impotriva directiei acestuia.
Fig. 42 prezinta canalul pretului, format de graficul zilnic al perechii valutare GBP/USD in un timp 24.07.2007- 21.08.2007.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu