In anii 30 ai secolului trecut, Ralph Nelson Elliot a descoperit o teorie revolutionara (1938, The Wave Principle), care pana in prezent ramane una dintre cele mai profesioniste si complexe metode de prognozare a evolutiei preturilor. Teoria lui Elliot a atras numerosi adepti, deorece s-a dovedit ca modelele valurilor descriu foarte bine structura miscarilor pietei. Aceasta teorie creaza mult mai multe posibilitati de previziune, inclusiv pe un orizont de timp indelungat.
In timp, predecesorii teoriei au intregit studiile autorului, dar practic aproape toate modelele cunoscute ale pietei sunt descrise pe baza teoriei lui Elliot care dateaza de acum 70 de ani. Robert Pretcher, Glenn Neely si multi altii au introdus apoi un numar mare de reguli pentru perfectionarea analizei valurilor. Dupa studii aprofundate ale graficelor de miscare a preturilor, Elliot a stabilit ca pietele financiare evolueaza dupa anumite modele. Aceste modele se repeta continuu atat in intervale mai lungi de timp (ani, decenii), cat si pe perioade scurte (luni, zile).
Figurile pretului se grupeaza intr-o anumita continuitate si formeaza un model care, la randul sau, intotdeauna face parte dintr-un model de baza mai mare (vezi figura 159). Fiecare ciclu de evolutie a preturilor este exprimat in acelasi mod — prin cinci valuri, din care trei se gasesc in directia de baza a trendului (1, 3, 5), despartite de doua valuri impotriva directiei trendului (2, 4), dupa care urmeaza o combinatie de trei valuri (A, B, C), ce se misca in directia opusa.
Elliot numeste aceste structuri formate din cinci valuri in directia trendului — unde de impuls — si le numeroteaza cu cifrele 1, 2, 3, 4, 5, iar valurile contra directiei trendului le numeste de corectie si le mentioneaza cu litere — a, b, c etc. Explicatie: val se numeste deplasarea delimitata de pret de la baza la varf, sau de la varf la baza. Presupunerea ca preturile pe pietele financi dispune de se deplaseaza in forma de valuri a fost initial utilizata de Charles Dow, care este considerat parintele analizei tehnice (dupa numele sau este numit si cel mai cunoscut indice compozit din SUA — Dow Jones Industrial Average).