joi, 23 aprilie 2015

Tehnica bazata pe media mobila MA 89

In continuare sa analizam strategia elaborata exclusiv de autorii acestei carti. Strategia se bazeaza mai ales pe asamblare mediei mobile simple de durata 89. In calitate de indicatori suplimentari se considera fractalii si MACD cu parametri 13, 34, 8. Strategia poate fi aplicata pe orice piata cu lichiditate ridicata si pe graficele cu variabile intervale de timp (timeframe), dar in prealabil este recomandata o testare pe datele istorice ale unui instrument financiar pentru depistarea lipsurilor, posibile in raport cu specificatiile pietei (Forex, actiuni, futures). 
Semnalul de cumparare apare la strapungerea si inchiderea barei semnal deasupra mediei mobile MA 89 (in cazul vanzarii — invers). Stop Loss il plasam sub ultimul fractal in directia opusa semnalului. Al doilea semnal pentru cumparare se obtine cand linia MA 89 este in crestere, iar pretul testeaza si creste de la nivelul mediei mobile. In acest caz nu se cere sa ne grabim, si asteptam inchiderea barei ascendente pentru a deschide pozitia lunga. 




Dupa deschiderea pozitiei, urmarim In cazul in care pretul a format un nou maxim, si In cazul in care utilizam semnalele indicatorului MACD — cat timp histogramele sunt ascendente, trendul dispune de potential de crestere. Stop Loss se cere deplasat deseori cu 5-10 pips mai jos de MA 89. In cazul in care trendul este puternic inclinat, putem plasa Stop Loss sub fractale mai jos de grafic, dar in acest caz este posibil sa iesim din piata foarte rapid, si sa ratam o parte din profit (potential). In cazul in care MACD formeaza o divergenta negativa, atunci putem inchide 1/2 din pozitie (probabil trendul va incetini), dar nu intreaga pozitie, deoarece dupa o anumita corectie, miscarea poate continua si vom rata potentialul profit. Pozitia se inchide definitiv la atingerea Stop Loss sau la aparitia semnalului de schimbare a directiei — inchiderea barei curente mai jos de MA 89. 




In fig. 138, in graficul de 1H al perechii valutare GBP/USD este exemplificat tradingul dupa metoda descrisa. Semnalul activ pentru cumparare il primim pe 9 iulie la pretul de 2,0157. Initial Stop loss este plasat mai jos de ultimul fractal opus nivelului 2,0096 (60 de pips). In ziua urmatoare, la ora 9, se constitue al doilea semnal de cumparare, neconfirmat, deoarece linia MA 89 nu coboara si nu avem motiv sa inchidem prima pozitie. pe o perioada urmatoarelor doua zile pretul incepe sa creasca, si deplasam Stop Loss sub MA 89. 
Aproape de ora 12, pe 12 iulie se constitue o divergenta negativa pe MACD si inchidem jumatate din pozitie la pretul de 2,0327, cu profit 170 pips. Pe 13 iulie, intre orele 8 si 9, pretul a atins MA 89 si s-a format lumanare ascendenta, ce reprezinta al doilea semnal important de cumparare (MA 89 in crestere). Noua pozitie lunga este deschisa la pretul de 2,0303. La inceputul saptamanii urmatoare (16 iulie) pretul este la nivelul 2,0340-60. 
Profitul curent din prima pozitie este de 183 de pips, din a doua — 40 de pips. Sistemul prezentat poate fi intregit si cu alti indicatori auxiliari, de asemenea se pot folosi nivelele Fibonacci pentru maximizarea profitului. se cere luat in considerare ca In cazul in care piata va avea o miscare laterala de durata (range), exista posibilitatea unor pierderi temporare. In acest caz, MA 89 se misca aproape orizontal si e mai bine sa asteptam al doilea semnal pentru deschiderea unei pozitii noi. Cand piata va evolua in trend, cu deplasarea Stop Loss sub MA 89, poate fi obtinut un profit considerabil (300-800 de pips), care des depaseste pierderile. De aceea va recomandam sa nu inchideti toata pozitia la semnalele negative MACD.

miercuri, 22 aprilie 2015

Metoda Strapungerii

False Aceasta tehnica este recomandata in deosebite pentru tranzactionarea in range, dar poate fi aplicata si in cazul trendului, daca sunt indeplinite conditiile necesare. Pana la aparitia semnalului, costul trebuie sa urmeze o directie de circa 15-20 de bare descendente. Aceasta conditie este necesara deoarece piata trebuie sa urmeze o anumita tendinta, sa fie epuizata sau in stare de supra-vanzare. Dupa aceasta se observa un salt de la un anumit nivel de suport (fig. 135). Dupa salt, este util ca costul sa se consolideze de-a lungul a 4-6 bare, pana cand testeaza din nou nivelul de suport. Aceasta evolutie este necesara pentru a confirma importanta suportului format. Apoi costul strapunge temporar nivelul de suport, si revine deasupra suportului. are loc o strapungere falsa. Inchiderea acestei bare pe suport reprezinta un semnal puternic de cumparare. Plasam ordinul Stop Loss sub minimul acestei bare semnal (spike). Semnalul va fi si mai puternic, daca este insotit de o divergenta pozitiva, de exemplu, a indicatorului MACD.



In fig. 135 este prezentat un exemplu de semnal dupa metoda Strapungerii false. Momentul concret al deschiderii pozitiei lungi poate fi observat la costul de inchidere (Close) a barei ce a strapuns nivelul. De regula, in acest fel de semnale au un potential mare de profit si un risc minim. de multe ori , in acest fel se formeaza minime si maxime importante. Metoda se pune similar si in cazul tendintei ascendente, pentru semnalul de vanzare.

marți, 21 aprilie 2015

LINDA BRADFORD RASCHKE

Linda Bradford Raschke este trader profesionist pe pietele financiare din anul 1981, in special al optiunilor pe actiuni. Ea este presedintele grupului de investitii LBR Group. Desi piata ei preferata este cea futures si indicele compozit S & P 500, tranzactioneaza activ pe multe alte piete si pune diferite strategii. 
Linda Raschke este unul dintre traderii care prefera sa deschida si sa inchida pozitiile in cadrul aceleeasi zile (Intraday Trading). Sa analizam doar o parte din strategiile ei de tranzactionare. Una dintre strategii se bazeaza pe aplicarea indicatorului directiei medii de miscare ADX (Average Directional Movement Index).
 Caracteristicile strategiei sunt: 
1. ADX de 14 perioade se cere sa strapunga linia de 30 si sa continue sa avanseze. Acesta este semnal pentru un trend puternic. 
2. Asteptam corectia pretului pana la media exponentiala mobila de 20 perioade (EMA 20). De obicei, corectia este insotita de scaderea facila a ADX. 
3. Cand pretul atinge EMA 20, plasam ordinul de cumparare (Buy Limit) mai sus decat maximul barei anterioare. 
4. Dupa amplasarea ordinului, plasam Stop Loss sub ultimul minim local. Cat timp ADX creste, pozitionam Stop Loss sub EMA 20. Daca ADX formeaza un maxim si incepe sa scada, inchidem o parte sau intreaga pozitie. 
5. Dupa o tranzactie reusita se cere sa asteptam pana cand ADX va cobori si va trece peste nivelul 30, pentru a tranzactiona din nou. 
Se cere retinut faptul ca nivelul de 30 este orientativ si poate fi schimbat in functie de Caracteristicile pietei pe care tranzactionam.



luni, 20 aprilie 2015

TONY PLAMMER

Tony Plammer este un analist financiar renumit, fost director al unei banci de investitii, care beneficiaza de o practica de mai multi ani pe pietele financiare (din 1976 pana in 1999 el a condus un fond de investitii specializat in obligatiuni si valuta). In cartea sa „Forecasting Financial Markets” el prezinta o analiza aprofundata a comportamentului participantilor la pietele financiare. De asemenea, sunt prezentate tehnici de analiza bune si adoptarea unor decizii investitionale corecte. 
Plammer este cunoscut si multumita teoriei sale despre pulsul pietei, care reprezinta o metoda simpla in paralel cu analiza valurilor, de previzionare a importantelor zone reversibile. Este interesanta si tehnica utilizarii indicatorului Momentum pentru deschiderea ciclurilor de piata, care ofera un mare avantaj in analiza si tradingul pe pietele financiare. O importanta deosebita in metodele sale o au Retragerile Fibonacci. Sa analizam sistemul sau, care include factorul MACD, mediile mobile si nivelele Fibonacci. In sistem se intrebuinteaza factorul MACD cu perioadele 34-13-8 si media mobila exponentiala de un timp 26. Caracteristicile sistemului sunt urmatoarele: Pozitia se deschide cand histogramele MACD intersecteaza linia semnal si in acelasi timp este confirmata una din urmatoarele ipoteze: 
• pretul schimba directia de la nivelul Fibonacci; 
• ultimul pret intersecteaza media mobila de 26 perioade; 
• apare divergenta in punctele extreme. O jumatate din pozitii se inchid la atingerea nivelului Fibonacci, In cazul in care este confirmata una din urmatoarele ipoteze: — oscilatorul a atins valoarea maxima; — apare divergenta intre pret si MACD. Toate pozitiile ramase se inchid la formarea semnalului invers MACD sau conform ordinelor Stop Loss si Take Profit. 




In fig. 133 este prezentat un exemplu de tranzactionare conform sistemului Plammer pe graficul perechii valutare EUR/JPY de 1H. Pe 8 august a aparut semnal de vanzare, format de factorul MACD, dupa ce pretul isi schimba directia de la nivelul Fibonacci de 1,618 (pret 165,20), pana la inchiderea barei semnal. Valul precedent format este : [164.15 — 162.25] *1,618 = 165,30, nu poate fi vazut pe grafic. Dupa care pretul incepe sa scada, iar miscarea este insotita de scaderea histogramelor MACD, ceea ce argumenteaza mentinerea pozitiei scurte. 
Pe 10 august pretul atinge 1,618 dupa Fibonacci, in acelasi timp factorul MACD formeaza o divergenta pozitiva. In acest moment, pozitia scurta se inchide, deoarece imediat observam semnal de cumparare. Profitul din pozitia scurta a fost de circa 395 de pips (165,20 — 161,25). Valul ascendent nu atinge nivelul de 50% din corectie si intra in miscare laterala, apoi avem un nou semnal de vanzare. Din pozitia lunga deschisa nu obtinem un profit ridicat (circa 25 de pips). pretul intersecteaza EMA 26 de sus in jos, si concomitent histogramele MACD formeaza o linie subtire care strapunge linia semnal. Ultima pozitie scurta este deschisa la nivelul 161,50 si pana in data de 14 august (maxim vizibila pe grafic) nu beneficiaza de sens inchiderea acesteia, deoarece histogramele MACD devin tot mai negative si profitul curent constituie aprox. 230 de pips.

vineri, 17 aprilie 2015

ALEXANDER ELDER

 Alexander Elder este un profesionist vestit in domeniul tradingului pe pietele financiare. Cartile sale „Trading for a Living” si “Trading for a Living Study Guide” sunt adevarate best-seller in randul traderilor. El s-a nascut in Leningrad (Sankt Petersburg), dar a crescut in Estonia, unde a absolvit facultatea de medicina a Universitatii din Tartu. Apoi a emigrat in SUA, unde initial a urmat profesia de baza — psiholog. Cunostintele lui Alexander Elder despre psihologia umana l-au ajutat cand a pornit sa tranzactioneze pe pietele financiare. Indicatorii dezvoltati de Elder sunt Force Index, Bulls Power & Bears Power. 
Particularitatea esentiala in lucrarile teoretice ale lui Elder o reprezinta atentia deosebita acordata mediei mobile exponentiale cu durata 13. Dupa multe cercetari el a stabilit ca pe majoritatea pietelor aceasta actioneaza ca un reper extrem de bun de anticipare a miscarii pretului. Vom analiza o strategie care in prezent se aplica cu succes pe diferite piete financiare. 
Semnalul de baza pentru deschiderea pozitiei este intersectarea a doua medii mobile exponentiale (EMA) cu perioadele 3 si 13. Cand EMA 3 intersecteaza EMA 13 de jos in sus, este semnal de cumparare, cand intersecteaza de sus in jos — de vanzare. Ca bonus se intrebuinteaza doi indicatori, dezvoltati de autor — puterea taurilor (Bulls Power) si puterea ursilor (Bears Power). In realitate acesti indicatori reflecta starea minimelor si maximelor curente fata de EMA 13 si se folosesc pentru analiza puterii trendului curent.


joi, 16 aprilie 2015

ALIGATORUL (Alligator)

Aligatorul este cel mai cunoscut indicator al lui Bill Williams. El reprezinta combinarea a trei medii mobile cu o anumita deplasare inainte. Media mobila de 13 perioade este deplasata cu 8 perioade inainte (albastra); de 8 perioade — cu 5 perioade inainte (rosie); de 5 perioade — cu 3 perioade inainte(verde). 



Figura 130 Alligator (GBP/USD,H1), Meta Trader — Admiral Markets Cand liniile indicatorului sunt intersectate (aligatorul doarme), nu tranzactionam, doar urmarim strapungerea nivelului fractalului anterior. Semnalul pentru deschiderea pozitiei apare la strapungere. Pe grafic liniile mobile vor fi pozitionate in felul urmator: linia verde — apropiata de pret, linia albastra-departata de pret, linia rosie - intre cele doua. Cand preturile vor intra in locatie dintre linia verde si rosie, avem un semnal de intrare in directia trendului. Linia albastra se uziteaza ca nivel pentru deplasarea Stop Loss.

miercuri, 15 aprilie 2015

BILL WILLIAMS

Bill Williams este un trader si analist renumit, cu o practica de 40 de ani pe pietele financiare. Sub indrumarea sa s-au format mii de traderi, inclusiv dealeri profesionisti si brokeri ai marilor companii financiare. Cartile sale “Trading Chaos”, “New Trading Dimensions”, “Trading Chaos: Second Edition” au devenit best-seller. Meritele sale sunt importante in dezvoltarea teoriei prognozarii si tranzactionarii. Ne vom opri numai la cele mai cunoscute tehnici si indicatori ai sai. Cea mai mare realizare a lui Williams o constitue popularizarea fractalilor. Fractalii reprezinta o metoda simpla si eficienta de indicare a punctelor extreme in miscarea pretului. In esenta, fractalul inseamna un sir din cinci bare ale pretului, cea medie Detinand valoarea maxima (pentru fractalul de sus) sau valoarea minima (pentru fractalul de jos), dupa cum se observa in fig. 126. 



Utilizand fractalii, se pot identifica maximele sau minimele miscarii pietei din faza crearii lor. Dupa atingerea varfului si inlocuirea directiei pretului, odata cu aparitia barei a doua ce va atinge un nou minim, va aparea fractalul. Acesta indica faptul ca la momentul actual se constitue un varf al pretului si vom putea reactiona la timp — de exemplu, sa deschidem o pozitie scurta sau sa inchidem pozitia lunga deja deschisa. Fiecare fractal, cel putin temporar, are rol solida sau suport. 



Vom prezenta o metoda de utilizare eficienta a fractalilor. Atunci cand trendul este ascendent, el este caracterizat de maxime si minime in ascensiune. In cazul in care vrem sa cumparam la un pret mai mic, atunci putem deschide o pozitie long la aparitia fractalului din partea de jos a graficului, pentru ca el va indeplini (cel putin temporar) rol de suport, iar Stop Loss va fi sub minimul acestuia. Fractalii din terminatia superioara , in cazul intersectarii lor repetate, pot fi considerati nivele de acumulare in directia trendului. Fractalii din partea de jos pot fi Folositi pentru stabilirea Stop Loss si inlocuirea lor treptata la aparitia unor noi fractali (Trailing Stop). Similar Poti analiza si trendul descrescator .

joi, 9 aprilie 2015

LOUIS BORSELLINO

Numit de CNBC cel mai bun trader, Louis Borsellino este cunoscut in lumea intreaga ca expert in futures si alte insrtumente financiare. Experienta de 20 de ani „pe floor” la Bursa de marfuri din Chicago (CME), l-au facut pe Borsellino unul dintre cei mai cunoscuti si prosperi traderi de futures pe indicele american S&P500. Louis, de asemenea, apare in rolul de analist financiar pentru agentiile de stiri CNN-FN, Bloomberg TV, CNBC, WebFN, Reuters. 
El este autorul cartii “The Day Trader” si al cartii autobiografice “The Day Trader: From the Pit to the PC”. In cartile sale, Louis Borsellino expune cunostintele vaste si experienta proprie. Ca urmare a vastei experiente acumulate pe pietele bursiere, si in calitate de trader individual, Borsellino atrage atentia in deosebite asupra psihologiei tradingului si metodelor de management al capitalului. 
In cartile sale el acorda o mare atentie procesului complex de pregatire si deschidere a pozitiilor in piata. „Fiecare tranzactie trebuie sa urmeze ceea ce eu numesc pregatire, tinta si lansare”. Indiferent de faptul ca tranzactionati dupa o anumita tehnica sau urmand propria analiza, e important ca fiecare tranzactie sa fie impartita in trei pasi — pregatire, tinta si lansare. 
• Pregatirea: primul pas al unei tranzactii. Urmarirea si analiza graficelor; Determinarea strategiei proprii in cadrul zilei, a pretului de cumparare/vanzare, nivelele de suport/ solida ale tranzactiei. Prima etapa include, de asemenea, eliberarea gandurilor care nu sunt legate de trading si pot impiedica adoptarea obiectiva a unor decizii importante . 
• Tinta: in aceasta etapa urmarim piata, incercand sa ne imaginam scenariile stabilite in prima etapa. De exemplu, In cazul in care am observat un nivel puternic de suport si piata se deschide deasupra acestui nivel, apoi creste putin, si incepe o miscare descendenta, atunci in apropierea nivelului de suport suntem pregatiti sa cumparam. 
• Lansarea: constituie momentul cand cele relatate se concretizeaza intr-o singura actiune. Am identificat nivelul pretului si l-am „fixat”, dupa care „lansam”, executam tranzactia la un anumit pret, plasand ordinele Stop Loss si Take Profit corespunzatoare. Urmand acesti trei pasi, elaboram ceea ce putem numi „planul tranzactiei”. In opinia lui Borsellino intotdeauna trebuie sa avem un anumit plan, sa cunoastem de la pornit punctele de intrare si iesire din piata. 

joi, 2 aprilie 2015

TEHNICA SI STRATEGIA DE TRANZACTIONARE

Sistemul de tranzactionare reprezinta un set de reguli dupa care, orientandu-se, traderul ia decizia deschiderii si inchiderii tranzactiilor. Aceste reguli sau instructiuni se bazeaza pe analiza tehnica, ce si-a demonstrat eficienta de-a lungul timpului. Sistemul concis al tradingului ne permite sa ne eliberam de emotiile care influenteaza deciziile de tranzactionare. Cand traderul vrea sa deschida o pozitie, intotdeauna apar dubii si intrebari ce-l afecteaza psihic. De exemplu:
 — Am omis eu ceva in analiza?,
 — Este corecta directia in care am deschis pozitia? (cumparare sau vanzare)?,
 — Este momentul oportun sa intru in piata sau e mai bine sa astept si sa nu ma grabesc?”,
 — Probabil, eu nu constientizez riscul la care ma expun etc. 
Toate aceste indoieli afecteaza traderul si influenteaza negativ rezultatele tranzactiilor sale. Erorile posibile provin din intrarea grabita sau intarziata in piata, sau „ratarea” profitului unei tranzactii. Daca traderul nu dispune de o strategie de tranzactionare, el nu poate fi sigur ca tranzactionarea pe termen lung va fi eficienta, ca vor fi suficiente tranzactii profitabile pentru a compensa pierderile. De fiecare data cand traderul deschide o pozitie, este necesar sa inteleaga situatia curenta din piata, utilizand variabile tehnici, reguli, indicatori etc. Pentru inceput, la crearea strategiei de tranzactionare, este bine stabilit orizontul de timp pe care actionam — de lunga sau scurta perioada . Depozitul initial si principiile managementului capitalului impun anumite restrictii. intinderile mai lungi de timp se caracterizeaza printr-un numar mai mic de semnale false comparativ cu intinderile scurte. La integrarea intervalelor de lunga perioada (graficul zilnic, saptamanal, lunar) analiza tehnica este mult mai exacta. Tranzactionarea pe o perioada lunga de timp este oportuna pentru o strategie de succes, dar cere plasarea unor nivele Stop Loss mai mari. Prin urmare, in scopul diminuarii riscului, este recomandata tranzactionarea cu un procent mai mic din capitalul initial. Tranzactionarea pe intervale scurte de timp este influentata de o multime de factori externi, iar analiza tehnica este mai putin precisa si apar mai multe semnale false. In acest caz utilizam Stop Loss mai mic, dar si probabilitatea aparitiei greselilor creste. Toti acesti factori cere o analiza amanuntita.

miercuri, 1 aprilie 2015

MARKET PROFILE

Acest indicator considera volatilitatea din piata. Volumele inalte ale tranzactiilor indica portiunile in care au fost incheiate cel mai mare numar de tranzactii. Nivelul pretului cu cel mai mare numar de tranzactii se numeste moda (in statistica prin acest termen sunt numite valorile ce se intalnesc cel mai des in setul de date) intervalului valoric zilnic si este perceput ca un nivel important ce indeplineste rol de suport sau solida. Portiunile pretului ce corespund volumului redus, sunt receptionate drept nivele ce pot fi depasite cu lejeritatea. 



In exemplul prezentat (fig. 124) observam ca pe 29 august Market Profile a indicat cel mai inalt volum (moda) la nivelul 1,3595. In ziua urmatoare, in prima parte a zilei, pretul a crescut, trecand usor de nivelul 1.3640-1.3595, iar volumul reflectat este relativ mic si s-a oprit la nivelul 1,3595 (moda), unde a fost inregistrat cel mai mare volum de tranzactii in ziua anterioara. Acest nivel actioneaza ca suport si pretul creste.