marți, 31 martie 2015

I‑SESSION

Este un indicator care reflecta zilnic un timp sesiunilor de tranzactionare — asiatica, europeana si americana. Arata intervalul de preturi obtinut in timpul acestor sesiuni. Utilizand acest indicator, ne orientam in functie de volatilitatea din timpul sesiunilor, urmarind inceputul si sfarsitul unei anumite sesiuni de tranzactionare (orarul sesiunilor constituie unul dintre parametrii construiti de indicator).


Factorul este aplicat pentru a ne orienta in extensiile si retragerile Fibonacci (fig. 123), proiectate in intervalul de preturi determinat de sesiunea de tranzactionare.

luni, 30 martie 2015

ALL USD PAIRS

Este un indicator care prezinta intr?un singur grafic evolutia principalelor perechi valutare raportate la dolarul SUA (EUR/USD, USD/CAD, GBP/USD, AUD/USD, USD/JPY, USD/CHF). 




La acest grafic este important momentul in care toate perechile valutare se apropie si se intersecteaza. In fig. 122 este indicat un in acest fel de moment, dupa care urmeaza miscari puternice.

joi, 26 martie 2015

PATTERN RECOGNITION

Este indicatorul care realizeaza automat figurile pretului utilizand teoria lumanarilor japoneze. In corelatie cu figurile, indicatorul arata semnale de cumparare si vanzare.

miercuri, 25 martie 2015

X si Zero (POINT & FIGURES — P&F)

Este o tehnica nemaipomenit de veche si populara de tranzactionare pe pietele financiare, care foloseste in analiza doar costul, fara a acorda atentie vremii. Graficul este creat special cu doua simboluri — X si 0. Prin X se reprezinta cresterea, prin 0 — scaderea. 
Scala de timp in asadar de grafice poate lipsi. Sa analizam logica acestei strategii. Localizarea acestor simboluri depinde de concordanta a doua semnificatii: pasul si reversul. Pasul arata ce simbol este bine scris la ramplasarea pretului. Reversul se foloseste pentru ramplasarea lui X cu 0 si invers. 
In cazul in care pasul este egal cu 10 pips si se termina miscarea descendenta, atunci momentul reversului va fi egal cu 15 pips (scriem primul X). Urmatorul X poate fi desenat cand piata va creste cu 10 pips. Pentru a schimba X cu 0, este utila o scadere cu 15 pipsi, atunci punem 0. Pentru urmatorul 0 va fi nevoie de o scadere cu 10 pipsi. 


vineri, 13 martie 2015

SUPER SIGNALS

Semnalele acestui indicator sunt reprezentate de sageti care apar pe grafic. Cand sageta este orientata in sus, cumparam, cand este in jos — vindem. Semnalele acestui indicator sunt destul de rapide si Poti intampla ca dupa semnal piata sa evolueze in directia nedorita. In acest caz indicatorul schimba semnalul sau. 



Adeptii scalpingului incearca sa faca ceea ce fac dealerii in centrele de tranzactionare bursiere, dupa cum a spus Luis Borsellino, renumitul trader, expert in tranzactionarea contractelor futures pe indici. In acest context, mentionam ca tehnica scalping nu este recomandata traderilor incepatori. trebuie de multa experienta si viteza de reactie inainte de aplicare.

miercuri, 11 martie 2015

TREND SCALP

Trend Scalp este factorul construit din doua linii, a caror intersectie reprezinta semnalul de cumparare sau vanzare. In fig. 118 pe graficul perechii valutare GBP/USD de 15 min, sunt aratate semnale de cumparare sau vanzare ale indicatorului Trend Scalp.


marți, 10 martie 2015

TODAY TREND

Acest indicator creaza informatii despre directia curenta si semnale pentru cumparare, vanzare, stabilirea nivelelor Stop Loss si Take Profit.


luni, 9 martie 2015

TRIGGER LINES

Urmatorul indicator pe care il vom analiza este Trigger Lines. Este realizat din doua linii, a caror intersectie genereaza semnal de cumparare sau vanzare. Daca , dupa intersectie liniile devin albastre, este semnal de cumparare. Daca liniile devin rosii, este semnal de vanzare. Acest indicator se utlizeaza pe pietele foarte volatile. 


Urmatorii doi indicatori pe care ii vom analiza, apartin grupului indicatorilor de scalping. Traderul care pune metoda scalpingului este un speculant ce efectueaza, pe o perioada unei sesiuni de tranzactionare, numeroase tranzactii de cumparare sau vanzare cu scopul obtinerii profitului din fluctuatiile de scurta durata ale pretului. Indicatorii corespund tranzactionarii pe termen scurt si sunt aplicati pe pietele foarte volatile, unde sunt fluctuatii mari in timp scurt.

vineri, 6 martie 2015

ICHIMOKU KINKO HYO

Indicatorul Ichimoku este utilizat pentru determinarea trendului pietei, a nivelelor de suport si trainica, precum si a semnalelor de tranzactionare. indicatorul dispune de patru intervale de timp, care sunt exprimate prin linii separate: 
a) Tenkan-Sen — arata valoarea medie a pretului intr-un interval de timp. 
b) Kijun- Sen — indica valoarea medie a pretului in ultimul interval de timp. 
La intersectia acestor doua linii Sen apare semnalul de deschidere a pozitiilor. 
c) Senkou-Span-A — este distanta medie intre doua linii deplasata inainte cu o durata egala cu al doilea interval de timp. 
d) Senkou-Span-B — indica valoarea medie a pretului intr-un interval de timp al trendului. Aceste linii Span sunt evidentiate in grafic si se numesc nori. Cand pretul este in nori, limitele lui sunt considerate nivele de suport si trainica. 
In cazul in care Span este intersectat de sus in jos, atunci este semnal de vanzare; in caz invers — de cumparare.
 e) Chinkou Span — este valoarea medie a pretului, deplasat inapoi cu o anumita durata . Este utilizat pentru confirmarea semnalelor de baza (intersectia Tenkan-Sen si Kijun-Sen) prin intersectarea preturilor anterioare in aceeasi directie.


joi, 5 martie 2015

PARABOLIC SAR

Sistemul parabolic a fost creat de Welles Wilder la mijlocul anilor 70 ai secolului trecut. factorul incearca sa recunoasca momentele potrivite de inchidere a unei pozitii si deschiderea alteia, in sens opus (SAR provine de la — Stop and Reversal). 
Dupa caracteristici, factorul este asemanator mediilor mobile, dar cu accelerare diferita. In calitate de sistem de tranzactionare este aplicat pe pietele cu trenduri bine exprimate. Regula de baza: Cat timp piata este in crestere, este bine urmat trendul cu pozitia lunga deschisa si mutat numai nivelul Stop Loss, iar cand directia se schimba, deschidem pozitie scurta, si urmarim evolutia schimband nivelul Stop Loss. 
Este recomandat intrebuintarea stop loss-ului mobil (Trailling Stop). Parabolic Sar urmeaza exact miscarea din piata, dar cand dispune de loc corectia, nu se apropie rapid de pret, ci scade tempoul de accelerare. Aceasta particularitate caracteristica ne ofera frecvent posibilitatea de a ramane in trend cat mai mult timp. 



In fig. 114 este prezentat un exemplu de tranzactionare utilizand Parabolicul. In partea stanga a graficului, dupa semnalul de vanzare, dispune de loc o corectie ascendenta. In acest moment pretul se apropie de punctele indicatorului, dar nu le strapunge. asadar , modificand nivelul Stop Loss dupa Parabolic, obtinem 60 de pips profit. 
Cand piata schimba directia (va activa Trailing Stop), recomandam deschiderea unei pozitii lungi care urmeaza trendul nou format. Punctul initial, cand piata isi schimba directia, constituie minimul sau maximul miscarii anterioare. 
P/t+1/=Pt*(EP - Pt), unde: 
Pt — pretul curent de inchidere a barei. 
Pt+1 — pretul de inchidere a urmatoarei bare. 
EP — pretul maxim, atins din momentul cumpararii, sau pretul minim, atins din momentul vanzarii. AF — coeficientul de mediere, ce realizeaza viteza cu care factorul urmareste evolutia pietei. El depinde de numarul noilor maxime din momentul cumpararii sau noilor minime din momentul vanzarii.

miercuri, 4 martie 2015

ADX (AVERAGE DIRECTIONAL MOVEMENT INDEX)

Acest indicator a fost elaborat de Welles Wilder la mijlocul anilor 70 ai secolului XX, ca o completare adusa indicatorului Parabolic SAR. Se intrebuinteaza pentru masurarea intensitatii miscarii pietei. La baza lui sta indicatorul de directionare a miscarii +DM si -DM. Determinarea directiei miscarii dispune de loc prin compararea intervalului de pret din trecut cu cele din prezent. Cea mai mare parte a intervalului zilei de azi, separat de cel de ieri, ne arata directia miscarii (DM). Urmatoare etapa o constituie determinarea ADX. 



Cand linia principala ADX urca de la un nivel minim, de exemplu 20 sau 25, este extrem de probabila inceperea unui trend nou. Prin urmare, In cazul in care +DM intersecteaza -DM de jos in sus, este recomandata intrarea long in piata. Cat timp creste ADX, pe piata se constitue un trend evident si putem pastra pozitia deschisa. Dupa atingerea punctului maxim, cand ADX incepe sa scada, se apreciaza ca dezvoltarea pretului este incerta si probabil urmeaza o corectie. Este momentul favorabil pentru fixarea profitului, nu pentru deschiderea unor noi pozitii.

marți, 3 martie 2015

DPO — DETRENDED PRICE OSCILLATOR

DPO este un indicator utilizat in determinarea ciclului pietei si a starii de supra-cumparare si supra-vanzare a pretului. Principiul de construire al indicatorului este aproximativ simplu si este asemanator cu al indicatorului clasic Momentum. 
Se utilizeaza linia mobila centrala MA, cu o anumita perioada X (cea mai utilizata este 14 sau 20), care este deplasata inapoi cu X/2+1 perioade. Dupa care din datele MA se deduc preturile de inchidere. Ca rezultat se beneficia de un oscilator care intersecteaza linia zero in sus (cand incepe trendul ascendent) sau in jos ( descrescator ). 


DPO reflecta cu exactitate momentele de schimbare a trendului (fig. 111), atunci cand are loc strapungerea liniei zero. producerea divergentei este un semnal ce anticipeaza o schimbare a trendului. Ciclurile in evolutia preturilor reprezinta intervale egale de timp, in cadrul carora au loc schimbari esentiale ale directiei. 
In timp ce majoritatea metodelor indica directia si marimea aproximativa a urmatorului val, analiza ciclurilor indica momentul de schimbare a directiei pietei. De obicei ciclurile se formeaza intre doua minime (vezi. fig. 112), dar se pot forma si intre maxime (la evolutia descendenta). Aceasta perioada temporara se masoara si se proiecteaza in grafic pentru cateva cicluri ulterioare (presupunem ca in regiunea delimitarii ciclului este probabila ramplasarea directiei). 
Nu este folositor ca directia de schimbare in regiunea delimitarii ciclului sa coincida, este posibil ca dupa un minim in urmatoarea perioada sa se formeze un maxim. Pentru a interpreta ciclul ca un indicator folositor, este suficient ca in portiunile acestuia (+/- cateva bare) sa inregistram o schimbare importanta in pret. 



Cand ciclul de pret coincide cu ciclul evidentiat de indicatorul DPO, atunci vom aprecia ciclul ca fiind corect (activ).

luni, 2 martie 2015

SHI CHANNEL TRUE

Shi Channel True este un indicator ce reflecta canalele preturilor dinamice, indicand directia actuala a pretului. Se intrebuinteaza cand piata nu dispune de o directie clar exprimata. In acest moment factorul creaza o idee aproximativa despre starea pietei (figura 110).