joi, 27 noiembrie 2014

MACD


Indicatorul Moving Average Convegence Divergence (MACD) reprezinta convergenta si divergenta mediilor mobile. El se construieste ca diferenta intre doua medii mobile, care este exprimata prin histograme (hasurari verticale). Ca semnal de intrare in piata se intrebuinteaza media mobila a indicatorului MACD (linia semnal). Acesta este unul din cei mai cunoscuti indicatori clasici, intrebuintat de majoritatea traderilor si analistilor pe pietele financiare pentru a analiza puterea de evolutie a trendului. De obicei, pentru crearea indicatorului se folosesc mediile mobile exponentiale (EMA) cu perioade de 26 si 12, iar ca linie semnal — media mobila cu un timp 9.
MACD = EM A12-EM A26-EM A9*(EM A12-EM A26)
Reguli generale de utilizare a indicatorului sunt urmatoarele:
Cand histogramele MACD se gaseste mai sus de linia zero, trendul este ascendent, cand se gaseste mai jos — de coborare.
Cat timp MACD formeaza noi histograme pozitive mai inalte, trendul ascendent are potential de continuare (la trendul de coborare situatia este identica).
Cand pretul formeaza un nou maxim, iar histogramele MACD sunt mai jos decat maximul anterior, se apreciaza ca trendul ascendent pierde din putere si probabil urmeaza o scadere a pretului. Acest efect se numeste divergenta (Divergence) trendului si anticiparea corecta a pretului viitor este probabila, deoarece divergenta indica potentiala schimbare a directiei pretului.
 
 
Divergenta reprezinta diferenta intre directia pretului si directia indicatorului, si reflecta principiul neconfirmarii tendintei curente a pietei. Cand maximele preturilor sunt confirmate de maximele indicatorului, inseamna ca trendul este sustinut de entuziasmul traderilor, care asteapta ca pretul sa atinga un nivel si mai inalt. Neconfirmarea inseamna ca noile varfuri sunt atinse mai mult din inertie, si din lipsa unui numar mare de vanzatori care sa stopeze cresterea pretului. In aceasta situatie apare momentul cand tranzactiile de cumparare s?au efectuat si in piata au ramas putini cumparatori (volumul ordinelor de cumparare este nemaipomenit de mic). In acest moment chiar si un volum redus de vanzari (cel mai mereu din cauza inchiderii pozitiilor lungi) determina scaderea pretului, deoarece sunt mai putini cumparatori si volumele la cumparare sunt minime. Acest moment este benefic pentru deschiderea pozitiilor impotriva trendului, deoarece probabilitatea inlocuirii directiei este nemaipomenit de mare, cat si potentialul profit. Rationamentul in cazul unui trend de coborare este identic. nasterea divergentei reprezinta un semnal important nu numai pentru indicatorul MACD, dar si pentru alti oscilatori, ca RSI, Stochastic etc.




miercuri, 26 noiembrie 2014

Media Mobila — Moving Average (MA)

Media mobila este folosita pentru analiza continuitatii datelor si obtinerea informatiilor generale despre miscarea pretului in timp. Pentru analiza tehnica, MA este un indicator important si de multe ori folosit . Reprezentata grafic, acesta arata tendinta curenta a pietei, excluzand fluctuatiile de moment.
Acest indicator dispune de urmatoarele caracteristici:
• costul
• timpul
• Tipul
De exemplu, avem sirul numeric:
a1‚ a2‚ a3‚ a4‚ a5‚ a6‚ a7‚ a8‚ a9, a10‚ a11‚ a12‚ a13‚ a14‚ a15 Dupa cum am mentionat, in analiza tehnica sunt utilizate 4 preturi: de deschidere (Open), de inchidere (Close); minim (Low) si maxim (High) pentru o anumita un timp. Valoarea MA indica costul folosit pe fiecare bara a graficului. Se va schimba valoarea medie a Open, Close, Low si High?
In calculul MA sunt incluse valorile:
• Median Price = (High+Low)/2
• Typical Price = (High+Low+Close)/3
• Weighted Close = (High+Low+Close+Close)/4
Urmatorul parametru este un timp. Acesta este un numar ce indica un timp de timp in care vor fi analizate datele. De exemplu, Daca un timp este 34, atunci marimea curenta a MA se va calcula din datele obtinute pe ultimele 34 de perioade ale graficului (ex: pentru graficul zilnic reprezinta ultimele 34 de zile).
Al treilea parametru este tipul MA. Exista mai multe modele de MA, dar vom analiza trei dintre acestea:
• Media Mobila Simpla (Simple MA — SMA)
• Media Mobila Exponentiala (Exponential MA — EMA)
• Media Mobila Liniara (Linear Weighted WMA)

marți, 25 noiembrie 2014

Figura Trei varfuri

O caracteristica a acestei figuri consta in faptul ca fiecare miscare se incheie la un nivel de 1,27 sau 1,618. In plus, in figura observam o simetrie in dinamica evolutiei pe diferite perioade de timp. Semnalele acestei figuri, de regula, urmaresc un profit mare si adesea dupa ele urmeaza o schimbare de lunga durata a directiei trendului. Din punct de vedere al analizei valurilor, aceste figuri reprezinta Diagonale Finale (Ending Diagonals) sau impulsul de final.
 
 
Fig. 92 Figura Trei varfuri in evolutie descendenta, indica un semnal pentru cumparare in punctul 3.
 
 
Fig. 93 Figura Trei varfuri in evolutie ascendenta, indica un semnal pentru vanzare in punctul 3.
 
 Aceste figuri, de obicei, arata incetinirea evolutiei si anticipeaza o schimbare puternica a directiei pretului. Observam un potential ridicat al profitului la formarea acestor figuri, care se ivesc la sfarsitul unui trend important. In fig. 94 este prezentat un exemplu al acestei figuri pentru perechea valutara GBP/USD. Din grafic observam ca fiecare impuls formeaza un nou maxim, dar nu reprezinta un val ascendent. Acesta este un indiciu ca entuziasmul cumparatorilor scade si urmeaza o schimbare a directiei de trend.
 
 
Fig. 94 Figura Trei varfuri (GBP/USD, H4)
 
MetaTrader — Admiral Markets Figurile, de obicei, sunt usor de identificat si reprezinta indicatori ce ofera posibilitati eficiente de tranzactionare. Pentru a recunoaste usor figurile si a utiliza semnalele, este util sa urmarim periodic corelatiile dintre valuri. O prioritate, in acest caz, o beneficiaza de indicatorul ZUP. Acesta calculeaza toate raporturile dintre valuri, care formeaza situatia curenta a pietei la asamblare indicatorului ZigZag.
 
 
 
Fig. 95 indicatorul ZUP (EUR/USD, H4)
 
MetaTrader — Admiral Markets Din fig. 95 observam cat de usor si din timp putem identifica genurile cu ajutorul indicatorului ZUP. In acest caz avem figura ce corespunde caracteristicilor modelului Liliac. Prima corectie descendenta ajunge relativ la nivelul 0.382 (0.36), iar a doua — la nivelul 0.66, unde apare momentul oportun de cumparare.

luni, 24 noiembrie 2014

Figura „Liliac”

Pentru aceasta figura este caracteristica corectia pana la 0,886 din lungimea valului XA, cu ajutorul caruia determinam suprafata potentiala de schimbare a directiei (punctul D). dezvoltarea din punctul B se cere sa fie mai mica de 0,618 (aprox. 0,50 sau 0,382 din XA). Proiectia BC pentru punctul D este de obicei de la 1,618 pana la 2,618.
 
 
 
Fig. 86 — Liliac. In punctul D avem un semnal pentru deschiderea pozitiei de cumparare.
 
 
 
Fig. 87 — Liliac, In punctul D avem un semnal pentru a deschiderea pozitiei de vanzare. In majoritatea figurilor de tip Fluture observam o anumita proportie (1,27; 1,382; 1,618), sau valurile AB si CD sunt egale, ceea ce reprezinta confirmarea figurilor.
 
 
 
Fig. 88 Egalitatea valurilor AB si CD din figura, indica un semnal pentru deschiderea pozitiei de cumparare in punctul D.
 
 
Fig. 89 Egalitatea valurilor AB si CD din figura, indica un semnal pentru deschiderea pozitie de vanzare in punctul D. Egalitatea valurilor in timpul unei corectii este intalnita frecvent si poate fi aplicata in anticiparea viitorului nivel de schimbare a directiei (punctul D). In fig. 90 pe graficul perechii valutare GBP/USD, este prezentat un model ce demonstreaza ca momentul potrivit pentru cumparare apare atunci cand a doua unda descendenta CD are lungimea egala cu prima unda (AB).
 
 
 
Fig. 90 Liniile AB si CD sunt egale (GBP/USD, H1) MetaTrader — Admiral Markets Figura 5-0 reprezinta un caz deosebit de egalitate a lungimii valurilor AB si CD.
 
 
Figura 5-0 este formata in timpul unei evolutii descendente. In punctul B se construieste un minim marginal, dupa care urmeaza o crestere brusca a pretului (din punctul D). Semnalul este dat de cresterea puternica din punctul B (1,618 — 2,236) si formarea punctului D ce reprezinta o corectie de 50% din BC.

joi, 20 noiembrie 2014

Figura Rac (Crab)

Caracteristic acestei figuri este intervalul de pret ingust spre punctul D, de schimbare a directiei. Punctul D reprezinta proiectia 1,618 din linia XA si latimea valului BC (2,236; 2,618 sau 3,618). De obicei figura stabileste cu exactitate punctul de schimbare a directiei si solicita un nivel minim pentru Stop Loss.
 
 
 
Fig. 84 prezinta schema figurii Rac. In punctul D avem un potential semnal pentru deschiderea pozitiei de cumparare.
 
 
 
Fig. 85 prezinta ideea figurii Rac. In punctul D avem un potential semnal pentru deschiderea pozitiei de vanzare.



miercuri, 19 noiembrie 2014

Fluturele (Butterfly)

Cea mai cunoscuta figura este denumita Fluture.
 
 
Dupa un impuls puternic intr-o anumita directie, de exemplu ascendenta (figura 101, punctul A), se dezvolta o corectie sub forma de zig-zag. Prima miscare de la valul principal atinge nivelul de la 50% pana la 61,8% din corectie (punctul B), dupa care dezvoltarea este ascendenta (directia valului de baza — punctul C), care ajunge la 61,8% din primul declin. Aici dispune de loc o noua corectie care formeaza o spirala (punctul D), si corectia atinge intinderea 61,8% — 76,4% din lungimea valului A. Concomitent se constitue doua triunghiuri care au un punct comun B. Aceste triunghiuri creeaza o figura asemanatoare unui fluture, care da numele acestei figuri (Butterfly). Avantajul acestui model il constituie formarea punctului D ( intinderea 61,8 — 76,4%) cu un potential mare de profit si risc minim. Daca piata in aceasta intinderea va evolua in directia valului principal, atunci va urma o miscare puternica ascendenta cu tinta minima la nivelul punctului A.
 
 
In practica figura este de multe ori intalnita pe diferite intervale de timp. Nu conteaza Daca figura se refera la valul doi sau patru, sau la un zig-zag — in toate cazurile posibile potentialul in punctul D este semnificativ. Desigur este obligatorie plasarea ordinelor Stop Loss.



marți, 18 noiembrie 2014

FIGURI PROPORTIONALE PE VALURI

In anii ’30 ai secolului XX, H.M.Gartley (in „Profits In The Market”) descrie un sir de figuri de multe ori intalnite pe pietele financiare. Mai tarziu acestea devin populare multumita lui Larry Pesavento si Scott Carney.
Figurile proportionale pe valuri se zaresc in graficele unde nivelele Fibonacci sunt bine evidentiate, dupa nasterea carora urmeaza o schimbare a directiei pretului. Acestea se intrebuinteaza pentru a produce punctele potentiale de intrare in piata.
In cazul in care aplicam termenii din teoria valurilor, atunci majoritatea acestor figuri reprezinta combinatii ale corectiilor sau formatiuni de epuizare a trendului, dupa care, de obicei, urmeaza o miscare puternica in directia opusa. Ele pot fi tot timpul observate pe pietele financiare.



luni, 17 noiembrie 2014

Murray Math

Acest indicator este folosit pentru stabilirea nivelelor — cheie si tranzactionarea urmarind aceste nivele. Modelul se bazeaza pe una din teoriile lui Gann, in care este folosit raportul 1/8 pentru a provoaca proportiile miscarilor preturilor. Aportul lui Murray consta in faptul ca el a creat un sistem geometric, utilizand unele reguli ale teoriei lui Gann si lumanarile japoneze. Principiile de baza sunt: identificarea trendului pietei si tranzactionarea in limitele acestuia, iesirea rapida din piata cu profit (de la un nivel la altul). Canalul evolutiei preturilor este impartit in opt parti, fiecare considerat un nivel critic.
 
 
In fig. 79, graficul EUR/USD de patru ore, este prezentat factorul Murray Math. Cand pretul creste, nivelele indicatorului sunt considerate zone de rezistenta , iar cand acesta scade — zone de suport. In cazul in care nivelul este strapuns, cel mai probabil cursul va atinge nivelul urmatorul. astfel , strapungerea unui anumit nivel este considerata un semnal pentru deschiderea pozitiilor, iar atingerea nivelului urmator — tinta pentru a inchide tranzactia. Din exemplul prezentat observam ca in opt cazuri de strapungere se atinge nivelul urmator, si doar in patru cazuri acest nivel nu este atins. Desigur, pot fi utilizate ordinele Stop Loss, care pot fi plasate la ultimul varf, in directia opusa strapungerii. In exemplul relatat distanta intre nivele este de 120 de pips, iar stop loss minim folositor — aproximativ 60 de pips, ceea ce inseamna ca raportul risc/profit este de 1/2, adica probabilitatea efectuarii unei tranzactii profitabile este de doua ori mai mare.

vineri, 14 noiembrie 2014

Fibo Calc

Factorul Fibo Calc este realizat ca un sistem de tranzactionare bazat pe proportiile Fibonacci. Acesta poate fi intrebuintat in calitate de reper in definirea strategiilor de tranzactionare Intraday. Factorul stabileste nivelele Fibonacci pe baza fluctuatiilor zilnice si arata intinderea favorabila pentru deschiderea pozitiilor, plasarea Stop Loss si Take Profit, calculand raportul dintre risc si castig (Risk/Reward).
 
 
 
In fig. 78 este prezentat un exemplu al indicatorului Fibo Calc.
Pentru a cauzeaza directia ulterioara a pretului, analizam tendinta inceputa in ziua precedenta. In acest caz, tendinta este descendenta (Down Trend). Este indicata intinderea pentru deschiderea pozitiei (Sell Level-115,51) si nivelul pentru inchiderea pozitiilor (Stop Level 115,68). Sunt evidentiate Zonele favorabile pentru tinta profitului (Profit Target 1, 2, 3) cu raportul proportional intre risc si profit (Risk/Reward Ratio).



joi, 13 noiembrie 2014

Fibo Retracement 3

Acest indicator proiecteaza nivelele Fibonacci dupa valurile de durata scurta si lunga. (fig. 77)



In fig. 77, graficul perechii valutare EUR/USD pe o ora, este prezentat un exemplu al indicatorului Fibo Retracement 3. Dupa atingerea maximului in 1,3683, cursul urmeaza o corectie descendenta, care ajunge exact la nivelul de 38,2%. evolutia ascendenta ulterioara se opreste la nivelele 38,2% si 61,8% fata de corectie.

miercuri, 12 noiembrie 2014

ALTI INDICATORI SI METODE DE ANALIZA PROPORTIONALA

Pivoti (Pivot Levels)
Metoda pivotilor permite pronosticarea evolutiei pietei cu ajutorul unor calcule simple. mai mereu este utilizata pentru strategiile de tranzactionare in cadrul unei zile (intraday), numita metoda pivotului zilnic. Pivotul — este nivelul pretului la strapungerea caruia se schimba directia pietei in acea zi. El este calculat pe baza pretului de inchidere (Close), a maximului (High) si minimului (Low) zilei precedente.
Formulele de calcul a pivotilor sunt:

Pivot = (High+Close+Low)/3
Suport 1= 2*Pivot-High

Rezistenta 1 = 2*Pivot-Low

Suport 2 = Pivot-(R1-S1)

Rezistenta 2 = Pivot+(R1-S1)

Suport 3 = Low-2*( High-Pivot)

Rezistenta 3 = High+2*(Pivot-Low)

Daca piata se deschide sub nivelul Pivot, se considera ca in cursul zilei vor fi profitabile pozitiile scurte (vanzare). Respectiv, Daca piata se deschide mai sus de nivelul Pivot, aceasta va fi o zi favorabila pentru deschiderea pozitiilor lungi (cumparare). Pivotii, trainica 1 si Suport 1 se considera cele mai importante. Nivelele: trainica 2, trainica 3 sau Suport 2, Suport 3 mai mereu corespund momentelor de supra?cumparare si supra?vanzare, de aceea servesc ca reper pentru inchiderea pozitiilor.


In fig. 76 este aratat exemplul nivelelor pivot. Observam cum costul evolueaza in ambele directii de la pivot, atinge nivelele de trainica si suport. Cand un nivel este strapuns, costul urmareste nivelul urmator.


joi, 6 noiembrie 2014

RETEAUA GANN

Reteaua Gann se formeaza identic evantaiului. Sub un unghi de 45 de grade, de la varf la baza, se proiecteaza linii asadar incat sa includa primul ciclu al miscarii preturilor (punctele 1, 2, 3 din fig. 75). Reteaua asadar aparuta, stabileste unghiul de aplecare a evolutiei preturilor, rezistentelor si suporturilor temporare. Cand costul creste, miscarea corespunde liniilor ascendente, iar cand acesta scade — liniilor descendente.
 

miercuri, 5 noiembrie 2014

EVANTAIUL GANN

Evantaiul Gann este compus din 9 linii de suport si durabila fiind realizate sub unghiuri diferite . Linia din centru formeaza un unghi de 45 de grade cu axa orizontala a graficului.
 
 
 
 
 
Pentru integrarea evantaiului Gann, este bine determinat minimul sau maximul istoric, din care desfacem evantaiul in directia ultimului val, sub un unghi de 45 de grade. Asadar razele obtinute ale evantaiului servesc drept repere pentru potentiale persistente si suporturi ale pretului.




marți, 4 noiembrie 2014

Canalele Fibonacci (Fibonacci Channels )

 
 
 
Canalele Fibonacci sunt trasate conform primului ciclu in directia noului trend. Primul ciclu reprezinta baza-varf-baza (punctele 1,2,3 din fig. 72), in cazul unui trend ascendent, sau varf-baza-varf in cazul unui trend descendent . Canalele Fibonacci reprezinta linii importante de durabila si suport. Acestea reflecta principiul conform caruia trendul nu se dezvolta uniform, dar are perioade de accelerare si incetinire.
William Gann (1878-1955)
Cand vorbim despre analiza proportionala, se cere sa amintim de unul dintre cei mai de succes traderi pe pietele financiare — dr. William Gann, autorul uneia dintre absolut, cele mai bune teorii care explica miscarea preturilor in timp. Gann a utilizat numeroase metode geometrice si matematice de pronosticare. are multi adepti si discipoli, dar in practica teoriile lui sunt dificil de aplicat. Ne vom opri numai la principiile de baza ale metodelor sale si vom analiza doua instrumente care sunt accesibile in platforma de tranzactionare MetaTrader 4. Conform teoriei lui Gann, evolutia optima a preturilor are loc sub un unghi de 45 grade. Teoria presupune ca geometria miscarii preturilor si unghiurile formate de piata sunt baza previziunii miscarilor ulterioare.

luni, 3 noiembrie 2014

Expansiunea Fibonacci (Fibonacci Expansion )

 
 
Expansiunea Fibonacci reflecta asa-numitul Fibo exterior . Proiectarea tintei si a limitei pretului incepe din ultimul val in directia curenta. In exemplul din fig. 71, lungimea valului AB va fi un reper pentru proiectarea punctului C. Aceasta metoda se utilizeaza cand asteptam ca valul curent sa depaseasca lungimea ultimului, dar in directie opusa (CD>BC). deseori , cand urmarim un impuls puternic (valul AB), urmat de corectia (BC), urmatorul val (CD) va avea un anumit raport fata de primul val de impuls. De exemplu, CD=0,618 (sau 1, sau 1,618) de la AB. Aceasta metoda este cunoscuta drept tinta lui Joe DiNapoli.