vineri, 31 octombrie 2014

Arcul Fibonacci (Fibonacci Arcs )

 


Uzitarea Arcului Fibonacci este identica evantaiului, dar arcul are urmatorul avantaj: ia in considerare factorul timp. Arcul este recomandat in urma unui val puternic ( In cazul in care in scurt timp pretul efectueaza o miscare puternica), cand incepe o corectie de durata cu fluctuatii nesemnificative ale pretului.
Mai mereu, arcul actioneaza ca un limitator al pretului pentru o perioadalunga de timp, in cazul in care sunt proiectate din varful valului important (fig. 70).



joi, 30 octombrie 2014

Evantaiul Fibonacci (Fibonacci Fan )





Evantaiul Fibonacci (Fibonacci Fan) se uziteaza identic retragerilor (Retacement), in punctul unui important varf sau baza anterioara. Liniile evantaiului constituie nivelele de trainica si suport.

miercuri, 29 octombrie 2014

Retragerea Fibonacci (Fibonacci Retracement )

Metoda respectiva este deseori aplicata pentru aprecierea marimii valurilor, atat de corectie (impotriva miscarii trendului principal), cat si de impuls (cele care imping preturile in directia trendului de baza).



In fig. 64 avem un exemplu de retragere (retracement) a perechii valutare EUR/JPY. Din data de 19 aprilie pana in 03 mai cursul a crescut nemaipomenit de mult (evidentiata cu o linie pe grafic), ceea ce estimeaza o tinta a pretului pentru corectia ulterioara. Cand incepe miscarea descendenta, cursul ajunge la nivelul 0,382 in raport cu valul ascendent precedent, pentru o scurta durata se curata de acest nivel, atinge 0,618 si continua cresterea. Acest caz este tipic pentru corectii.

 
 
Nivelele astfel proiectate, cel putin temporar actioneaza ca linie de suport sau de rezistenta , si se intrebuinteaza de catre participantii pietei drept vectori pentru fixarea profitului (Take Profit). Daca un nivel este strapuns, creste probabilitatea atingerii urmatorului. In exemplul graficului EUR/ USD zilnic (fig. 65), valul descrescator stabileste nivelul de la care proiectam tintele ulterioarele de miscare ascendenta. In timpul miscarii ascendente, cursul intampina rezistenta temporara, la nivelele 0,382; 0,618; 0,764; 1,618 si 2. Cand un nivel este strapuns, costul se indreapta catre urmatorul.
Una din metodele de determinare a nivelelor Fibonacci o constituie integrarea indicatorului tehnic Zig-Zag, care este inclus in lista indicatorilor din platforma de tranzactionare MetaTrader 4. indicatorul respectiv evidentiaza fiecare val important din miscarea pretului, ignorand fluctuatii nesemnificative.




Exista si un alt indicator — Zig-Zag Fibo Beta, care formeaza nivelele Fibonacci (aceste nivele sunt Fiind realizate automat dupa ultimul zigzag).

 


In exemplul din graficul perechii valutare USD/CHF de 4 ore (fig. 67), indicatorul Zig-Zag Fibo Beta stabileste nivelele Fibonacci dupa ultimul val descrescator . Observam ca la ascensiune costul intampina rezistenta la nivelul 38,2%.

marți, 28 octombrie 2014

Sirul Fibonacci

Acest sir de numere se constitue astfel : fiecare numar anterior constituie suma a doua numere precedente:
1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 2584…
de pareciat in acest sir este faptul ca frecvent intalnim o anumita legitate: orice numar alegem din acest sir, raportul acestuia fata de celelalte tinde spre 0,618 si 1,618 si cu cat este mai mare numarul, cu atat se beneficia de mai exact acest raport. In cazul in care vom compara oricare numar cu primele alaturate, sau cu urmatoarele, se constata ca raportul lor este 0,382 si 2,618, respectiv — 0,236 si 4,236.


Lungimile miscarilor pretului pe pietele financiare indeplinesc continuu unul din raporturile enumerate mai sus. Cum se masoara si se pune nivelele Fibonacci?


Valul de baza, corectie, divergenta
Cel mai de multe ori utilizat mijloc de masurare si prognozare a lungimii miscarii pretului dupa lungimea ultimului val, format in directie opusa, este Fibo inauntru. Prin val este inteleasa miscarea pretului de la varf spre baza sau de la baza spre varf (acest termen este utilizat de Charles Dow si Elliott (vezi capitolul Analiza valurilor). aproximativ, la finalul unui val descrescator si inceperea unei miscari crescatoare, luam drept unitate lungimea acestui val si proiectam nivelele Fibonacci (fig. 62). Aceste nivele, pe de o parte, reprezinta tintele viitoarei miscari ascendente, iar, pe de alta parte joaca rolul de rezistenta sau suport.

 

In exemplul prezentat (fig. 63), dupa terminarea valului AB, acesta devine o unitate de masura pentru proiectarea urmatorului val BC. Corectia BC atinge 0,618 din lungimea AB. In continuare, valul BC este utilizat drept unitate pentru a proiecta nivelul potential in punctul D. Valul CD are lungimea de 1,1618 raportata la BC. In plus, de la valul BC proiectam si nivelul de 2,618, care corespunde punctului F. Valul DE se corecteaza pana la 0,382 fata de CD si in acelasi timp nivelul punctului E coincide cu nivelul punctului B, confirmand regula: linia de rezistenta strapunsa se transforma in suport. De la lungimea valului DE proiectam tinta 2,618, unde se va termina urmatorul val — EF. Dupa cum observam, proiectia punctului F este prognozata de doua valuri: 2,618*BC si 2,618*DE. Cand doua sau mai multe proiectii Fibo, realizate de variabile valuri coincid, atunci este extrem de proabil ca acest nivel sa constituie un punct reversibil. Nivelele Fibonacci, proiectate corect, actioneaza ca un magnet pentru preturi si, totodata, ca nivele de schimbare a directiei sau, in cel mai rau caz, ca o rezistenta temporara.
Este necesar de luat in considerare, ca marja de eroare poate fi de 4-5% fata de tinta stabilita. astfel , la miscarea de 100 puncte (pips) este posibil ca costul sa nu atinga sau sa depaseasca acest nivel cu 4-5 pips. In cazul in care miscarea pretului este de 1000 de pips, atunci abatearea de +/- 40, 50 pips este posibila.

luni, 27 octombrie 2014

ANALIZA PROPORTIONALA

Analiza proportionala masoara miscarile pretului si este recomandat ca toti participantii la tranzactionare sa o cunoasca. Ca trader profesionist, este importanta intelegerea nu numai a directiei viitoarei miscari, dar si limitelor acesteia. In caz contrar, riscam sa nu obtinem profitul maxim posibil sau, ezitand, sa ratam momentul oportun de iesire din piata. Metodele de determinare a nivelelor-cheie sunt nemaipomenit de diferite , dar ne vom opri la cele mai cunoscute si moderne. Cu mai mult de o suta de ani in urma, brokerii burselor de valori au descoperit regula retragerii (Retracement). Ei au observat ca, atunci cand piata a efectuat o miscare puternica intr-o directie, de regula, urmatoarea miscare in directia opusa (corectia) se opreste la distanta egala cu 1/3 sau 2/3 din lungimea miscarii initiale. Cand analistii au inceput sa studieze in detaliu aceasta corelatie, au constatat ca retragerile se opresc mai exact la nivelele 0,618 si 0,382, care reprezinta asa-numita sectiune de aur. Atunci ei au apelat la teoria matematicului italian Leonardo Fibonacci si la regula sectiunii de aur. De fapt, sectiunea de aur era utilizata in matematica, arta si arhitectura de grecii antici, iar pe pietele financiare s-a raspandit in forma de numere sau sirul Fibonacci. In aceasta carte nu vom descrie amanuntit istoria si detaliile acestei teorii, desi acolo pot fi intalnite multe informatii utile. Sa ne amintim numai cele mai importante, ce au o relevanta directa in analiza pietelor financiare.

joi, 23 octombrie 2014

Figura MSVD

Dupa multi ani de observatii si utilizare a figurilor de pret in tranzactionarea pe pietile financiare, s-au acumulat destul de multe probleme privind influenta lor asupra pietei, eficacitatea, probabilitatea etc. intervin intrebari, ca de exemplu: este posibil, oare, determinarea exacta a deschiderii si inchiderii pozitiilor, tinta profitului prognozat si alte elemente conform metodologiei propuse? In timp, traderii observa anumite legi, modele de comportament al pietei, care, In cazul in care vor rezista la testele timpului , pot fi uzate drept noi modele de pret.
Sa vorbim acum de un element nou in teoria deja existenta si sa cream un nou model de pret, a carui insusire pana acum nu a mai fost publicata, pentru a fi mai restransi in determinarea tintei la asamblare analizei grafice.
Dupa cum am mentionat, importanta figurilor de pret consta in faptul ca acestea creaza tinte concrete, pe care piata le atinge dupa strapungerea nivelului corespunzator. Aceste tinte pot fi privite ca puncte de fixare a profitului. Analizand tabelul 1, mentionam ca piata, de obicei, nu atinge aceste tinte 100 %. De ce asa se intampla? Ce se schimba? Ce face ca piata in unele cazuri sa nu atinga tinta, iar in alte cazuri sa o depaseasca? Raspunsul la aceste intrebari este ascuns in combinatia complexa a conditiilor de piata si a timpului cand se dezvolta miscarea.
Va fi, oare, o diferenta intre atingerea tinte intr-o zi sau in mai multe zile, intr-o saptamana sau mai multe?
Raspunsul — DA.In raport cu timpul dupa strapungerea unui anumit model, tinta acesteia de asemenea se deplaseaza. Aceasta deplasare poate fi:
• Pozitiva — tinta se spala de nivel, potentialul profit creste;
• Negativa — tinta se apropie de nivel, potentialul profit devine mai mic.
Pentru a instiga schimbarea tintei in raport cu timp si conditiile de piata, cream o regula, cu numele de „MSVD”. Pe scurt, aceasta poate fi formulata in modul urmator: schimbarea tintei de profit in raport cu timpul trecut de la strapungerea figurii, se instiga in raport cu panta liniei (de suport sau solida ), care a confirmat figura (care a fost strapunsa).
 
 
Sa ilustram cele expuse cu ajutorul unui exemplu. In figura 61 este este prezentata solutia ideala a modelului cap-umeri. in acest fel totul corespunde caracteristicilor deja analizate. Ce impresie ramane de la ilustrare? Tinta profitului este distanta dintre cap si linia gatului de la punctul strapuns sau punctul A. Din exemplul nostru observam ca tinta nu este atinsa 100%, numai relativ 85% (punctul B). Aceasta inseamna ca, tranzactionand dupa Aceasta figura, stabilind ordinul Take Profit si urmand cu exactitate regulile figurii, tinta nu va fi atinsa. Rezulta ca am interpretat gresit modelul si suntem martorii unui semnal fals? Aceasta afirmatie este negativa. Figura este absolut corecta, numai ca tinta profitului s-a deplasat putin in timp. Cu alte cuvinte , in modelul prezentat, tinta este in punctul A, In cazul in care miscarea se va realiza foarte rapid. Cu cat se amana mai mult inceputul declinului, cu atat mai mult se va schimba tinta. In raport cu viteza de dezvoltare a evolutiei, tinta poate fi schimbata de la punctul A spre punctul B.
Modelul MSVD reflecta un nou nivel al teoriei referitoare la figurile de pret, atragand atentia la asa-numitele tinte dinamice.



miercuri, 22 octombrie 2014

Figurile in cifre

Analizand figurile, le vom clasifica dupa gradul de importanta si probabilitatea atingerii tintei pronosticate. Rezultatele se bazeaza pe cercetarile figurilor sesizate pe graficele pietelor financiare (Forex, de actiuni, futures de marfuri). Indicatorii pentru unele figuri lipsesc din cauza raritatii aparitiei acestora.



marți, 21 octombrie 2014

Diamantul (Diamond)

 
 
 
Figura Diamant (fig. 59) se constitue ca un Triunghi Crescator, care trece in Triunghi Simetric. Regulile acestui model se bazeaza pe cele ale Triunghiului Simetric.
Specificatiile figurii:
• Formarea Triunghiului Crescator;
• Prezenta a 4 puncte pentru formarea Diamantului;
• Momentul deschiderii tranzactiei, tinta profitului si nivelul Stop Loss se instiga dupa regulile Triunghiului Simetric;
• Volumul de tranzactionare scade initial — la formarea triunghiului crescator, apoi creste treptat. Dupa care scade, confirmand triunghiul simetric. Dupa strapungerea figurii volumele creste considerabil. Pe piata, Diamantul este intalnit nemaipomenit de rar, si este o figura de incertitudine. Acesta poate fi atat de inversare a trendului cat si de continuare.
 
 
In fig. 60, graficul EUR/USD de 4h, pentru durata 10.10.2006-19.10.2006, este prezenta figura Diamant, care in cazul dat este de inversare a directiei. Tinta profitului, determinata de triunghiul simetric, este atinsa cu exactitate.



luni, 20 octombrie 2014

Figurile variabile

Figurile diferite — modele de pret, care pot fi de inversare a directiei trendului si de continuare


Figura de mai sus este cunoscuta ca Dreptunghi. Ea reflecta un timp de consolidare. Aceasta este o figura cu caracteristici duble. In functie de etapa de evolutie a trendului si un timp de formare a acesteia, Poti preciza rolul ulterior (al figurii de inversare sau de continuare).
Specificatiile figurii:
• Prezenta a doua nivele puternice;
• Pozitia se deschide in punctul de strapungere. Tinta profitului o reprezinta inaltimea figurii. Stop Loss se stabileste mai jos sau mai sus de nivelul strapuns.


In fig. 58 este prezentat un Dreptunghi format pe graficul USD/CHF de 4h, in un timp 07.08.2007 — 10.08.2007. In cazul exemplificat, evolutia ascendenta continua si dupa formarea figurii.Dreptunghiul poate fi interpretat si ca alta figura: de exemplu, In cazul in care ne intoarcem la modelul Varf Triplu si la graficul analizat AIG, atunci vom observa ca o asemenea figura poate fi interpretata ca Patrat. In acest caz, Dreptunghiul constituie un semnal de inversare directiei trendului.

joi, 16 octombrie 2014

Fanionul (Pennant)

 

Figura Fanion (figura 55) este foarte asemanatoare cu Pana. O diferenta importanta este ca la strapungerea Fanionului preturile evolueaza in aceeasi directie ca si ajungand la formarea figurii. Nu beneficiaza de loc o schimbare a directiei de evolutie a trendului.
Caracteristica figurii:
• Fanionul este figura de corectie, de aceea este orientata intotdeauna spre directia inversa a trendului;
• Laturile fanionului sunt liniile de suport si trainica;
• Figura se construieste pe o durata scurta de timp;
• Este folositor ca figura sa fie mai mica comparativ cu trendul pe care il corecteaza;
• Este necesara prezenta unui nivel puternic care impulsioneaza corectia;
• Figura se construieste din 4 puncte;
• Deschiderea tranzactiei se efectueaza la strapungerea fanionului in directia trendului. Ordinul Stop Loss se stabileste mai jos (la cumparare) sau mai sus (la vanzare) de nivelul strapuns;
• Tinta profitului este egala cu lungimea bazei, trasata de la punctul strapuns;
• La inceputul corectiei volumele tranzactiilor scad, confirmand formarea figurii, dupa care, in nemijlocita apropiere de nivelul care va fi srapuns si la dezvoltarea de dupa trecerea nivelului, volumele cresc considerabil.
In unele cazuri aceasta poate fi interpretata drept figura de inversare a directiei de evolutie a pretului.


In fig. 56 este reprezentat un Fanion, format in graficul zilnic al valutei EUR/USD in durata 27.08.2007 — 05.09.2007.

miercuri, 15 octombrie 2014

Figurile care se constitue in timpul corectiei

 

Steagul (fig. 53) este o figura de multe ori intalnita, care si a demonstrat eficacitatea si se constitue in timpul unei corectii. Formata in cadrul graficului, ea arata directia de baza a evolutiei trendului si momentul sfarsitului corectiei. Denumirea ei se datoreaza formei (tinand cont de trendul precedent), ce aminteste de un drapel cu suport.
Specificatiile figurii:
• Steagul este o figura de corectie, de aceea intotdeauna este orientata spre directia inversa trendului precedent;
• Laturile steagului sunt paralele sau putin apropiate si reprezinta suportul si trainica figurii;
• Steagul este o figura limitata in timp;
• El este nevoie sa fie mai mic raportat la trendul proportional , pe care il corecteaza;
• Este utila prezenta unui nivel puternic care necesita corectia;
• Figura se constitue dupa 4 puncte;
• Deschiderea pozitiei se efectueaza la strapungerea steagului in directia trendului. Ordinul Stop Loss se stabileste mai jos (la cumparare) sau mai sus (la vanzare) de nivelul strapuns;
• Tinta profitului in cazul aceastei figuri este latimea ei, trasata de la punctul strapuns;
• La inceputul corectiei volumele tranzactiilor scad, confirmand formarea figurii, dupa care, in apropiere de nivelul care va fi srapuns si la dezvoltarea de dupa trecerea nivelului, volumele cresc considerabil.



In fig. 54, graficul zilnic al perechei valutare USD/CAD, este ilustrata figura steag, formata in durata 04.06.2007 — 28.06.2007. Aceasta este o varietate a figurii, mai de multe ori intalnita, formata dupa o evolutie indelungata, profunda, intr?o anumita directie.

marți, 14 octombrie 2014

Caracteristicile modelului Pana (Wedge)

• Prezenta a cinci valuri care formeaza triunghiul;
• Pentru construirea triunghiului sunt necesare cel putin 4 puncte; • In cazul in care lungimea penei este egala cu L, pentru a recunoaste strapungerea, aceasta trebuie sa fie in suprafata 2/3 L sau 1/3 L de la varful penei (vezi figura 51). E util ca strapungerea sa fie dupa ? L, dar pana la ? L. Strapungerea in afara acestei zone poate fi considerata un semnal fals;
• Deschidem tranzactiile in punctul de strapungere, stabilind ordinul Stop Loss mai jos (la cumparare) sau respectiv mai sus (la vanzare), decat nivelul strapuns. Tinta profitului este determinata de inaltimea bazei penei, trasata de la punctul de strapungere;
• O alta modalitate de stabilire a tintei o constituie distanta dintre linia strapunsa si ultima baza, trasata de la punctul de strapungere. In figura 51 aceasta este distanta dintre linia strapunsa si baza, care este formata de valurile 5 si 6. Acesta tinta este mai aproape si posibilitatea de a o atinge este mai mare; • Dupa strapungerea nivelului este posibila revenirea pretului la acesta, dupa ce piata reincepe miscarea in directia urmarita;
• La pornit volumele tranzactiilor scad, confirmand formarea figurii, dupa care, in imediata apropiere a nivelului care va fi srapuns si la evolutia de dupa trecerea nivelului, volumele cresc considerabil.
Pana poate fi analizata nu numai ca o figura de continuare, dar si ca una de schimbare a directiei trendului. In cazul in care se formeaza la finalul unui trend puternic, atunci este o dovada a incetinirii trendului. Regulile pentru pana de continuare si cea de schimbare a directiei sunt identice.




In fig. 52 este ilustrata Pana de schimbare a trendului, format pe graficul zilnic USD/CAD in perioada 04.01.2007 — 09.02.2007.

luni, 13 octombrie 2014

Pana (Wedge)




Figura Pana reprezinta un triunghi deplasat, pe directia de evolutie anterioara. Pentru acesta figura sunt caracteristice regulile triunghiului simetric.
Cum se construieste figura?
Sa analizam figura Pana in evolutie ascendenta din fig. 51. Pentru modelul descrescator regulile sunt identice.
La cresterea pretului in apropierea nivelului important, piata incepe sa piarda din forta. Pana la atingerea rezistentei vanzatorii nerabdatori duc la corectia pietei (valul 1). Urmeaza apoi restabilirea miscarii si cumparatorii ating noul maxim (valul 2). Aceasta produce vanzatorii, are loc schimbarea directiei pietei reprezentata prin valului 3, care nu este capabil sa atinga baza precedenta, deoarece cumparatorii devin mai puternici. Valul 4 atinge un nou maxim. Situatia se repeta, dupa cum se observa si dupa valul 5. In final, odata cu valul 6 piata strapunge nivelul puternic, ceea ce confirma figura.

luni, 6 octombrie 2014

Triunghiul întins (Broadening triangle)

 
 
 
Triunghiul Largit este o figura intalnita rar in comparatie cu triunghiul simetric. In cazul acestei figuri laturile triunghiului se indeparteaza una de alta. De obicei, dezvoltarea continua in directia opusa celei precedente. Figura respectiva nu are reguli de tranzactionare bine exprimate. Reprezentarea triunghiului este ilustrata in fig. 49 si 50.
 

vineri, 3 octombrie 2014

Triunghiul de coborare (Descending triangle)



Triunghiul de coborare (Descending triangle) Triunghiul de coborare reprezinta un triunghi ascendent desenat invers. El beneficiaza de latura de jos (linia de suport) orizontala. Dupa formarea unei asemenea figuri, evolutia pretului continua in directie descendenta. Pentru triunghiul de coborare sunt valabile absolut toate regulile pe care le-am enumerat in cazul triunghiului ascendent.


In figura 48 este prezentat triunghiul de coborare, format pe graficul pretului actiunilor companiei American Express Co, de 4 ore, in durata 21.06.2004 — 08.07.2004. In acest caz, figura este de inversare a trendului, formata la ispravitul unei miscari ascendente.

joi, 2 octombrie 2014

CaracteristicileTriunghiul ascendent (Ascending Triangle):

• Prezenta unui nivel puternic;
• Prezenta a cinci valuri, care formeaza triunghiul;
• Pentru formarea triunghiului sunt necesare cel putin 4 puncte;
• Latura superioara a triunghiului este nevoie sa fie orizontala. Se permite numai o necomplicata inclinare descendenta a acestei linii;
• Triunghiul este nevoie construit in asa fel, incat sa fie orientat spre costul actual al pietei, si laturile sale sa treaca prin minimele si maximele celor cinci valuri;
• In cazul in care lungimea triunghiului este egala cu L, atunci pentru a identifica strapungerea, aceasta este nevoie sa se gaseasca in intinderea 2/3L de la baza sau 1/3L de la varf (vezi fig. 46). Strapungerea este nevoie sa fie dupa 1/2L, dar pana la 3/4L. in aer liber acestei zone poate fi considerat un semnal fals;
• Deschidem tranzactia in punctul de strapungere, plasand ordinul Stop Loss sub nivelul strapuns. Tinta profitului este inaltimea bazei triunghiului din punctul de strapungere;
• Dupa strapungere este posibila revenirea pretului la linia triunghiului (testarea), dupa care piata isi va continua dezvoltarea in directia strapungerii;

• Initial volumele tranzactiilor scad, confirmand formarea unui model grafic, dupa care volumele tranzactiilor se intensifica. Triunghiul ascendent, poate fi si o figura de schimbare a directiei de evolutie a pretului. schimbarea directiei trendului nu este la fel de clar exprimata ca in cazul triunghiului simetric, dar si in acest caz proprietatile triunghiului respectiv depind de partea trendului unde s-a format si cat timp a durat formarea lui.

In fig. 46, graficul EUR/USD de 4 ore, in durata 21.06.2007 — 29.06.2007, este reprezentat un triunghi ascendent. Figura corespunde tuturor regulilor enumerate mai sus. Tinta a fost atinsa foarte rapid, dupa care piata a continuat dezvoltarea ascendenta.

miercuri, 1 octombrie 2014

Triunghiul ascendent (Ascending Triangle)

 
 
 
Triunghiul ascendent este asemanator cu cel simetric, deosebirea este latura superioara (linia de solida ), care este orizontala. Figura respectiva arata ca cererea la un anumit instrument financiar este mai mare decat oferta, deci strapungerea va fi in directia ascendenta.
Cum se constitue figura?
 Dupa crestere, pretul atinge un nivel de solida (valul 1), piata ajunge la un nivel pe care nu?l poate depasi. Aici sunt inchise pozitiile de cumparare, si pe piata intra vanzatorii (valul 2). Aceasta schimbare nu este capabila sa duca pretul la minimul precedent, deoarece cumparatorii intervin pe piata mai devreme, dupa care urmeaza o noua incercare a strapungerii maximului anterior (valul 3). Totodata, pretul atinge un nivel ridicat, dar cumparatorii nici de data aceasta nu reusesc sa strapunga solida , si ca rezultat se constitue valul 4. Aceast val (4) nu reuseste atingerea minimului precedent si sub presiunea crescuta a cumparatorilor, noul val (5) strapunge nivelul de solida al triunghiului, ceea ce confirma figura.