joi, 31 iulie 2014

INDICATORI ECONOMICI

Indicatorul economic este orice indicator care reflecta situatia economica a unei tari si influenteaza, direct sau indirect, evolutia monedei nationale. Cunoastem o multime de indicatori economici. Indiscutabil, substanta Intern Brut (PIB, engl. GDP, Gross Domestic Product) este unul dintre cei mai importanti indicatori economici:

GDP=C+I+G+T, unde:

GDP — Gross Domestic Product (PIB ‑Produs Intern Brut);
C — Consumption (consum);
I — Investments (investiţii);
G — Government Expense (consumul statului);
T — Trade Balance (balanţă comercială).

Balanta comerciala este egala cu diferenta dintre exportul si importul unui stat:

T = Export – Import

Cresterea PIB-ului are o influenta pozitiva asupra monedei nationale a statului. Un PIB mai mare inseamna productie , consum, circulatia capitalului si interes crescut din partea investitorilor, iar de aici — si cererea pentru moneda nationala. Aceasta intareste pozitiile monedei nationale fata de valutele altor tari. In mod identic, scaderea PIB-ului are influenta negativa asupra monedei nationale.

Alti indicatori economici sunt:
• somajul (unemployment)
• profitabilitatea capitalului (profitability)
• indicele preturilor de consum (CPI)
• indicele preturilor industriale (PPI)
• încrederea consumatorului (consumer confidence)
• nr. de noi locuri de munca în domenii non-agricole (Nonfarm Payrolls)
• nr. constructiei de case (housing construction) etc.



marți, 29 iulie 2014

Rata dobanzii si inflatia

O influenta importanta asupra cursului valutar o au si ratele dobanzilor la Titlurile de Stat (Bonurile de Tezaur) pe o perioada lunga de timp. Majorarea venitului din Titlurile de stat beneficiaza de o influenta pozitiva asupra valutei tarii si invers — reducerea dobanzii la acestea beneficiaza de o influenta negativa. Sa analizam un exemplu. In cazul in care veniturile din Bonurile de Tezaur in SUA cresc, in timp ce in Japonia raman neschimbate, aceasta va impinge investorii sa cumpere titlurile de calitate americane in loc sa cumpere active similare de provenienta japoneza. O in acest fel de schimbare a ratei dobanzii la titlurile de calitate ar influenta pozitiv economia americana, deoarece un numar mare de investitori vor investi capitalul in SUA, si pentru aceasta ei vor fi nevoiti sa cumpere dolari americani, ceea ce, la randul sau, va face valuta americana mai solicitata, deci va creste valoarea ei.

vineri, 25 iulie 2014

INDICATORI FINANCIARI (RATA DOBANZII si INFLAŢIA)

Acestia au o influenta mare asupra pietei valutare si reprezinta una dintre cele mai importante categorii de indicatori Utilizati in analiza fundamentala. Rata dobanzii si nivelul inflatiei intr‑un anumit stat sunt direct legate intre ele. Rata dobanzii difera de la o tara la alta si se stabileste de autoritatea superioara de control financiar. In Uniunea Europeana aceasta este Banca Centrala Europeana (European Central Bank), in SUA — Sistemul Federal de Rezerva (FED), in Japonia — Banca Centrala a Japoniei (Bank of Japan), in Londra — Banca Centrala a Angliei (Bank of England), in Elvetia — Banca Nationala a Elvetiei (Swiss National Bank) etc. Daca banca centrala reduce rata dobanzii, aceasta inseamna ca dobanda la credite asadar scade (pentru consumatorul final creditele devin mai ieftine). Reducerea dobanzii va le face predispuse la majorarea cererii si a numarului de credite acordate, la cresterea mijloacelor banesti in circulatie si, respectiv, la cresterea consumului de marfuri si servicii din tara respectiva. In acelasi timp, acordarea mijloacelor banesti la un pret mai mic va le face predispuse la devalorizarea valutei nationale in raport cu alte valute. In concluzie, reducerea ratei dobanzii intr‑un anumit stat influenteaza negativ valuta nationala. asadar , la o rata a dobanzii mai mare cererea pentru credite scade, bani in circulatie sunt mai putini, oamenii prefera sa tina banii in depozite bancare, sa obtina profit din dobanda. De aici rezulta ca majorarea ratei dobanzii are o influenta pozitiva asupra monedei nationale. Din cele expuse mai sus apare intrebarea: care este raportul optim intre rata dobanzii si inflatie pentru a pastra stabilitatea monedei nationale?. Presupunem ca intr‑un stat inflatia este mai mare decat rata dobanzii, deci depozitele bancare devin neatractive, pentru ca banii se devalorizeza mai mult decat se castiga din dobanda. Atfel spus, consumatorul alege sa cheltuie banii pe marfuri sau servicii. O asemenea varianta ar fi daunatoare pentru economie. O situatie similara, dar cu ritm mai lent, este atunci cand rata dobanzii si inflatia sunt la acelasi nivel. Dar si aceasta varianta le face predispuse la circulatia marita a banilor si va avea un efect negativ asupra valutei nationale.
Solutia ideala pentru economia tarii este cand rata dobanzii depaseste putin procentul inflatiei.

joi, 24 iulie 2014

Analiza fundamentala in forex

Scopul analizei fundamentale consta in determinarea cauzei factorilor care contribuie si influenteaza directia pietei. Din punct de vedere istoric, analiza fundamentala a aparut inainte de analiza tehnica si mult timp a fost unicul mijloc de cercetare a evolutiei pietelor de capital. In experienta , o analiza fundamentala calitativa este mult mai dificil de efectuat decat cea tehnica. Pentru a explica evolutia unei perechi valutare din punct de vedere al analizei fundamentale, se urmaresc compusi clasificati dupa influenta si orizontul de timp pe care actioneaza. Analiza fundamentala foloseste o multime de indicatori ca obiecte de cercetare. Generalizand, ii putem clasifica in patru categorii:

  • indicatori financiari; 
  • indicatori economici;
  • compusi politici; 
  • catastrofe naturale si ecologice. 


A descrie toti factorii urmariti in analiza fundamentala ar fi nemaipomenit de dificil, de aceea ne vom opri in postarile viitoare doar la cei esentiali si importanti pentru previziunea cursurilor valutare.

miercuri, 23 iulie 2014

Figuri de continuare a direcţiei trendului. Partea a - V -a

Formarea a doua lumanari cu corp si culori identice, opuse directiei trendului, se considera semnal de confirmare a directiei trendului.





Evident, pot fi analizate diverse figuri de schimbare a directiei trendului si de continuare, dar toate, intr‑o forma sau alta, sunt asemanatoare celor descrise mai sus. In cazul in care urmarim o eficienta maxima in analiza lumanarilor, e util sa cercetam istoria fluctuatiilor fiecarui instrument financiar pe piata, pentru a evalua obiectiv ce figura este mai potrivita pentru acest instrument si cum a reactionat piata la nasterea figurii in trecut. Toate notiunile si graficele pe care le‑am analizat vor avea o desfasurare mai cuprinzatoare in urmatoarele capitole, in deosebite vor fi utile la adoptarea deciziei de intrare in piata.

marți, 22 iulie 2014

Figuri de continuare a direcţiei trendului. Partea a - IV -a

Daca la aparitia gap‑ului in directia trendului si urmatoarea lumanare nu acopera gapul, se considera semnal de confirmare a directiei trendului.







luni, 21 iulie 2014

Figuri de continuare a direcţiei trendului. Partea a - III -a

Dupa formarea mai multor lumanari in directia trendului, inghitite de o lumanare in directia opusa, urmarim urmatoarea lumanare. Daca ea confirma directia trendului prin culoarea sa, atunci avem un semnal de confirmare a trendului, altfel avem un semnal de schimbare a directiei trendului. 




 

vineri, 11 iulie 2014

Figuri de continuare a direcţiei trendului. Partea a - II -a

Cand trendul formeaza doua sau mai multe lumanari de aceeasi culoare, opuse directiei trendului, inghitite de o lumanare mai mare, a carei culoare coincide cu directia trendului, aceasta se apreciaza semnal de continuare a directiei trendului. Vezi imaginile de mai jos



joi, 10 iulie 2014

Figuri de continuare a direcţiei trendului.

Formarea consecutiva a trei lumanari de aceeasi culoare, cu corpuri aproximativ identice, se apreciaza un semnal puternic de confirmare a directiei trendului. Pentru trendul ascendent se numeste „Trei soldati albi” (Three White Warriors), iar pentru cel de coborare se numeste „Trei ciori negre” (Three Black Crows).


 

marți, 8 iulie 2014

Figura Harami (Haramii, Bullish and Bearish Reversal)

Figura aceasta se observa la formarea unei lumanarii cu un corp mic care se incadreaza complet in limitele corpului lumanarii precedente. culoarea lumanarii mari trebuie sa fie alba la trendul ascendent si neagra la trendul descrescator , iar culoarea lumanarii mici nu are importanta. Pentru ca semnalul inlocuirii directiei trendului sa fie confirmat, corpul lumanarii formate dupa lumanarea mica trebuie sa depaseasca costul de deschidere al lumanarii mari in directia opusa trendului.


vineri, 4 iulie 2014

Figura Fugarul (Breakaway Candlestick, Bullish and Bearish Reversal)

Prezenta mai multor lumanari in directia trendului si formarea unei lumanari care le „inghite” este un semnal ca piata atinge minimul/maximul. Nu este util ca umbrele lumanarii mari sa acopere complet umbrele celor scazute . 



miercuri, 2 iulie 2014

Figura liniilor intersectate (Meeting Lines, Bullish and Bearish Reversal)

In acest caz, lumanarea se deschide cu gap si se inchide la nivelul lumanarii precedente. Urmatoarea lumanare dispune de aceeasi culoare ca precedenta si trendul isi schimba directia.